SVE TEŽE PRONAĆI MAJSTORE: Na evidenciji NSZ Filijali Novi Sad manje nezaposlenih

Lj.P.

18. 02. 2023. u 12:22

NA evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Novi Sad, na kraju proišle godine, registrovano je 27.041 nezaposlena osoba, od kojih je 11.456 sa teritorije Novog Sada, što je za 12 odsto manje u odnosu na godinu dana ranije. U Južnobačkom okrugu je nezaposlenost smanjena za deset porocenata.

СВЕ ТЕЖЕ ПРОНАЋИ МАЈСТОРЕ: На евиденцији НСЗ Филијали Нови Сад мање незапослених

FOTO:Lj.P

Činjenica je, kako navode u NSZ-Filijali Novi Sad, da se posle smirivanja pandemije virusa korona, već u 2021, a naročito u 2022. godini, potražnja za radnicima u ugostiteljstvu, turizmu i saobraćaju vratila na nivo pre početka pandemije, dok je potražnja za ugostiteljima i veća u odnosu na raniji period. To je, kako navode, dovelo i do promena u ponudi kadrova na tržištu, jer su se u međuvremenu mnogi koji su radili u ugostiteljstvu preorijentisali na druge delatnosti, pa je danas teško naći kvalifikovane i obučene kadrove u ovim oblastima.

BESPLATNE OBUKE

OVE godine će se nastaviti obuke za tržište rada, a pored onih koje organizuje NSZ, zainteresovani će imati mogućnost da ih besplatno pohađaju i u Edukativnom centru u Novom Sadu, kao i obuke finansirane iz gradskog budžeta. Na raspolaganju će biti obuke za vođenje poslovnih knjiga, za zavarivača, rukovaoca građevinskim mašinama, kuvara, pedikir-manikir, programiranje i učenje stranih jezika.

- Mladi bez radnog iskustva i ove godine će imati priliku za stručno usavršavanje za rad u struci u okviru naših programa stručne prakse i pripravništva – ističu u NZS-Filijali Novi Sad. - Kroz program Moja prva plata, od početka ove godine oko 450 mladih sa teritorije Južnobačkog okruga je uključeno u ovu meru za podsticanje zapošljavanja mladih.

- Među najtraženijim zanimanjima i dalje su IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, inženjeri elektrotehnike, matematičari, profesori fizike, lekari s određenim specijalizacijama, kao što su anesteziolozi, internisti, ginekolozi i radiolozi, – nabrajaju u NSZ-Filijali Novi Sad i dodaju da su tu i stručnjaci za finansije-računovođe. - Kada je reč o profilima nižeg stepena obrazovanja, najviše se traže operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, vozači C,D,E kategorije, kuvari konobari, mesari, pekari, radnici za građevinarstvo, električari, magacioneri, frizeri.

Pojedina od ovih zanuimanja su izrazito deficitarna, što poslodavcima otežava da pronađu odgovarajući kadar, kao naprimer građevinski radnici, ugostitelji, programeri, vozači.

Sve deficitarnija, ističu u NSZ-Filijali Novi Sad, postaju zanatska zanimanja, i sve je teže pronaći kvalifikovane majstore stolare, kramičare, vodoinstalatere, zidare, tesare, armirače, zavarivače, ali i pekare, kuvare i vozače teretnjaka. U protekoj godini, poslodavci su posredstvom Filijale Novi Sad potraživali su 243 zavarivača, a na evidenciji ih je bilo svega 39. Slično je i sa armiračima, kojih je na evidenciji bilo šest, a tražilo se 166 njih. Na evidenciji su bila 22 vodoinstalatera, a potražnja je bila za 107 majstora ove struke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024