SVE O "GIBRALTARU" NA OBALAMA DUNAVA: Nova postavka na Petrovaradinskoj tvrđavi

S. BAJIĆ

24. 01. 2023. u 06:21

U MUZEJU grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi predočena je nova, stalna postavka, "Tvrđava", priča o jedinstvenom fortifikacionom objektu koji je zbog svoje monumentalnosti i neosvojivosti, poneo epitet "Gibraltar na Dunavu".

СВЕ О ГИБРАЛТАРУ НА ОБАЛАМА ДУНАВА: Нова поставка на Петроварадинској тврђави

Foto J. Čavić

Po rečima Vesne Ivković, direktorke Muzeja, izložba je koncipirana tako da posetioce upozna sa dinamičnim istorijskim i graditeljskim procesima i poduhvatima koji su se kroz istoriju dešavali na Petrovaradinskoj steni.

- Većina posetilaca nije upoznata sa činjenicom da su utvrđenja na tom prostoru postojala još od antičkog vremena, a da tragovi života sežu do kamenog doba. Zato je veliki deo izložbe posvećen upravo tim, najstarijim slojevima i kulturama. Zatim sledi segment posvećen srednjovekovnom utvrđenju Belafons i na kraju, izgradnji Petrovardinske tvrđave, koja je ostala očuvana od 18. veka pa sve do danas - kaže direktorka Ivković.

U okviru izložbe, posetioci mogu da prošetaju uređenim podzemnim galerijama u kojima se nalazi i Veliki ratni bunar, nekadašnji centar vodosnabdevanja tvrđave.

- Nova stalna postavka o Tvrđavi je pre svega veoma edukativna i pruža mnoštvo informacija. Koncept izložbe je takav da svaki posetilac može da prilagodi koliko vremena će provesti u razgledanju, što zavisi od njegovog stepena interesovanja. Takođe, obilaskom Velikog ratnog bunara u čiji prostor se ulazi iz same izložbe, doživljaj je još potpuniji, a vreme "potrošeno" na dobar način - zaključila je direktorka Ivković.

MONOKSIL

SVEŽE rekonstruisanim krilom Muzeja grada dominira eksponat Veliki monoksil, čamac izrađen od jednog komada drveta - najstarije plovilo, pronađeno potopljeno u Dunavu u blizini Petrovaradinske tvrđave sredinom prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima