STARE OBIČAJE ŠTITE OD ZABORAVA: Tradicionalna Kobasicijada kod Zrenjanina (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

16. 01. 2023. u 13:39

MEŠTANI Belog Blata, sela nadomak Zrenjanina, jedinstveni su i odlučni u ideji da od zaborava otrgnu stare običaje vezane za tradicionalni seoski svinjokolj i obrede od momenta prljenja slamom, do ispraćanja gostiju posle večere.

СТАРЕ ОБИЧАЈЕ ШТИТЕ ОД ЗАБОРАВА: Традиционална Кобасицијада код Зрењанина (ФОТО)

M. Nedeljkov

Raznovrsnim aktivnostima u okviru tradicionalne Kobasicijade, koja se početkom februara po deveti put održava, Beloblaćani žele da sačuvaju nasleđe i zadrže kult i lepotu disnatora po banatski.

- Baš kao što kobasica može imati stotinu različitih ukusa, od malo ljute, peglane do preljute, tako se i svinjokoljski običaji razlikuju od sela do sela, ali zajednička i jedinstvena je želja da ostanu sačuvani i preneti na generacije koje stasavaju - kaže Milan Nedeljkov, penzionisani dugogodišnji direktor osnovne škole u Belom Blatu i član organizacionog odbora tradicionalne Kobasicijade.

- Kako bi predupredili uništavanje svega nasleđenog od naših očeva, dedova i pradedova, pokušavamo da autentično, baš kao što su oni nekada, obavimo obred svinjokolja - dodaje Miroslav Markuš, predsednik Saveta mesne zajednice Belo Blato, napominjući da su stari običaji vezani za ishranu ljudi i nikako ne predstavljaju bilo kakvo nametanje i  promovisanje nasilnih ili neprimerenih radnji prema bilo kojoj životinji.

Beloblatski domaćini, da bi bili originalni i jedinstveni, osmislili su manifestaciju sa elementima prenosivo naslednog sadržaja, a Kobasicijada, kao svojevrsni gastronomski kaledioskop, od prošle godine je tematski i radno podeljena u dva dana, jedan je pokazno svinjokoljski dan, sa vraćanjem vremena malo unazad, kako bi se osetili mirisi i ukusi prošlosti.

Baš kako su to radili njihovi preci, Beloblaćani će prljiti slamom, topiti čvarke u bakraču na drva i šapurike, peći gronik uz neizbežan dosnatorski paprikaš, džigericu, švarglu i naravno bele i crvene kobasice.

- Neće izostati ni kuvana rakija i vino, a drugog kobasičarskog dana, u nedelju 5. februara, očekujemo hiljade i hiljade turista, kako je bilo prethodnih godina - dodaje Milan Nedeljkov, ističući da će specijalni žiri, po tradiciji, na kraju proglasiti najukusniju kobasicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna