"ROBOT" NOVI UKRAS SAVSKE AVENIJE: Šabac na poklon dobio neobičnu skulpturu

V. Mitrić

26. 11. 2022. u 15:46

SKULPTURA ,,Robot“ , čiji je autor Nikola Kolja Božovića, profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, od juče krasi Savsku aveniju u Šapcu.

РОБОТ НОВИ УКРАС САВСКЕ АВЕНИЈЕ: Шабац на поклон добио необичну скулптуру

foto:V Mitrić

Skulptura je kreirana u duhu objekata, stilizovanih robota, tipičnih za stvaralaštvo ovog autora. Izrađena je od nerđajućeg čelika, sjajne završne obrade, čime se ističe tehnološki aspekt dela.

- Robot je deo vizuelne produkcije autora Nikole Božovića koji je od 2020. godine stvarao serije raznih robota. S obzirom na to da je Božović bio gost Rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra za 2022. godinu, robot je namenjen gradu Šapcu. Zadovoljstvo je danas biti ovde, posebno što skulpturu predstavljamo u okviru Vinaverovih dana. Kulturni centar već nekoliko godina radi na ulepšavanju i oplemenjivanju javnog prostora u gradu putem inicijative koja se tiče oslikavanja murala, postavljanja savremenih skulptura u javni prostor i mislimo da smo po ovom projektu postali jedinstveni, ne samo u našem neposrednom okruženju, nego i u celoj Srbiji - istakao je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

Božović je, sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, otrio ovo vredno umetničko delo kao uvod  u ovdašnju kulturnu svetkovinu ,,Vinaverov svet 2022″.

- Savska avenija je mesto na kom se svakodnevno okupljaju brojni naši sugrađani i čast je što je ovaj kutak oplemenilo umetničko delo ovog istaknutog vizuelnog umetnika -kazao je dr Pajić. - Božovićev rad je značajan doprinos kulturi našeg grada, čime će ostaviti trajan pečat naših poznatih vizuelnih umetnika u Šapcu. Skulptura odiše vedrinom, pozitivnošću, a zbog svog specifičnog oblika poseduje atraktivnost koja će nesumnjivo privući pažnju posmatrača.

Delo, koje sada krasi Savesku aveniju nastalo je u okviru Rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike Kulturnog centra u Šapcu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Šapca. Činu otkeivanja prisustvovao je i pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)