KOJA ŽENA MUŽA ČUVA, DOBAR RUČAK NJEMU KUVA! Starinski tekstil za ukras, ali i za bolji apetit ukućana Muzeja NU u Trsteniku (FOTO)

S. Babović

09. 10. 2022. u 09:21

NIJE se Trsteničanka pre 100 godina mogla zamisliti van kuhinje, gde su se krčkala ukusna moravska jela u dubokoj šerpi.

КОЈА ЖЕНА МУЖА ЧУВА, ДОБАР РУЧАК ЊЕМУ КУВА! Старински текстил за украс, али и за бољи апетит укућана Музеја НУ у Трстенику (ФОТО)

Foto Narodni univerzitet Trstenik

I odmah do umešne domaćice, naramak drva za loženje starinskog šporeta, iznad koga su, na zidu kao dekoracija, bili izloženi originalni tekstilni ukrasi sa izvezenim motivima prostorije, u kojoj je od povrća, mesa i testa nastajala čarolija.

Autentične dekoracije, "kuvarice", koju kraj Zapadne Morave zovu i "dozidnice", prvi put su izložene u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta, u okviru postavke šaljivog imena "Koja žena muža čuva, dobar ručak njemu kuva". Kolekciju "dozidnica" trenutno čini 21 ukras.

- Primarni cilj ovih tekstilnih umetničkih dela je da kuhinjski prostor u kojima su žene provodile mnogo vremena učine lepšim, da ga oplemene i urede po sopstvenom ukusu - predočava za "Novosti" istoričarka zbirke Jelena Vukčević. - Sve izložene "kuvarice" potiču iz trsteničkog kraja i nastajale su u prvoj polovini 20. veka. Nekada su bile nezaobilizan deo devojačkog miraza, a često su se znale i nasleđivati u porodici sa majke na ćerku.

Foto Narodni univerzitet Trstenik

"Dozidnice" su imale svoju klasifikaciju. Pored osnovne podele na one sa ili bez natpisa, ove dekoracije dele se i prema izvezenoj temi i to na "porodične" (kuhinjske) sa idiličnim scenama iz kuhinje i natpisima koji veličaju kuvaricu i njeno umeće, "ljubavne", na kojima je izvezen par ili usamljena devojka koja čeka svog dragog, "higijenske" na kojima je najčešće prikazan bokal i gde se natpisima savetuju članovi porodice ili gosti kako da održavaju ličnu higijenu i čistoću kuhinje, "religiozne" sa izvezenom religijskom scenom ili natpisom, ali i "šaljive", "patriotske", "holandske", "dečje" i mnoge druge.

- "Kuvarice" su nastajale veženjem na belom platnu po šablonu koji se dobijao u početku preko šema od paus-papira sa rupicama, kroz koji se posipao plavi prah, trukovanjem pomoću aluminijumske kašike koja se najpre trljala o kosu, dok su se u modernije doba, šeme kopirale indigom ili su se, kao šezdesetih, godina, već kupovale odštampane na šifonu - pojašnjava sagovornica "Novosti".

Platno na kome su se "kuvarice" vezle bilo je "ameriken" ili šifon, a konac, najčešće crvene ili plave boje. Tek, centralno mesto na "dozidnici" zauzimala je domaćica u kuhinji, pored šporeta ili stola, prikazana kako obavlja svakodnevne poslove oko pripreme hrane. Otvaranjem izložbe u Trsteniku označen je i početak oktobarskih svečanosti kojima se obeležava dan Narodnog univerziteta i Dan evropske baštine.

ŠALjIVE I POUČNE

- NATPISI na "kuvaricama" su uglavnom šaljivi, ali ima i poučnih: "Ćuti Mile i Milice, peče mati kobasice", "Za mene nije ništa novac, pošto sam ja dobar lovac", "Najmilijeg gosta tri dana dosta", "Dobro kuvat prava žena znade, al tek onda kad muž novac dade" - kažu stručnjaci Muzejske zbirke, koji su u osmišljavanju postavke imali konsultantkinju, Lilu Drobac-Krstić, etnološkinju Narodnog muzeja iz Aranđelovca.

 

DONESEŠ RECEPT, DOBIJEŠ KNjIGU!

IZLOŽBA će biti pred posetiocima do kraja meseca i ujedno je uvertira u izlazak iz štampe posebne publikacije koja se odnosi na kulinarsko nasleđe trsteničkog kraja. Sveska recepata biće promovisana 18. oktobra, a organizatori poručuju da će svaki posetilac koji donese bakin recept za neku poslasticu, dobiti na poklon reprint "Knjige za kolače".

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo