TAKO JE ŽIVEO BEOGRAD: Snimci nastali u srpskoj prestonici do 1941. godine (FOTO)

S. V.

01. 10. 2022. u 10:39

KAKO se u Beogradu živelo, radilo, tugovalo, uživalo, kada je krenuo prvi tramvaj, kada je prestonica dobila javno osvetljenje, koji deo varoši je najstariji, gde se nalazio prvi park, ko su bili talenti naše međuratne muzičke scene, koji plac je najskuplje prodat u istoriji glavnog grada - saznaće svi oni koji do 7. oktobra posete izložbu "Bio jednom jedan Beograd" koja je sinoć otvorena u Kući kralja Petra na Senjaku.

ТАКО ЈЕ ЖИВЕО БЕОГРАД: Снимци настали у српској престоници до 1941. године (ФОТО)

Foto S.V.

Ovu postavku čine crno-bele fotografije građevina, ljudi i događaja kao plod dinamičnog, virtuelnog dijaloga članova fejsbuk-grupe "Bio jednom jedan Beograd", koja broji više od 30.000 članova, a dizajnerka izložbe je Tijana Dinić. Oni već deceniju otkrivaju porodične tajne ilustrovane sačuvanim fotografijama iz starih albuma, vire kroz ključaonice balskih dvorana i preko taraba u komšijska dvorišta. Publici su predstavljene fotografije nastale do 1941.godine, odnosno do Drugog svetskog rata.

Izložbu je svečano otvorio nekadašnji ministar kulture Predrag Marković koji je istakao da ovu postavku krasi iskrena ljubav nekolicine entuzijasta prema srpskoj prestonici.

- Ovo je prva zvanična postavka virtuelnog muzeja "Bio jednom jedan Beograd" i po mnogo čemu prevazilazi muzejske postavke. Nastala je kao plod amaterske a ne profesionalne ljubavi prema Beogradu - poručio je Marković.

Letos je objavljena i istoimena knjiga, sa pričama iz grupe koje prate mnogobrojne, do sada neviđene slike iz privatnih kolekcija i porodičnih albuma. Autori je nazivaju "živom enciklopedijom prestonice". U dvorištu su bili izloženi i sapuni sa retro slikom devojčice i natpisom "za kupanje subotom". Sem fotografija, posetioci mogu da vide i stari gramofon, skije, posuđe, predratni foto-aparat...

I ISTORIČARI ČEKAJU POSETIOCE

U PONEDELjAK i četvrtak, goste će kroz izložbu voditi istoričarka umetnosti Tamara Ognjević i istoričar Milan Prosen, od 18.00 časova.

Biće to prilika da publika sazna više o arhitekturi, stilovima gradnje, umetnosti, istoriji, ali i svakodnevnom životu u međuratnom Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri