PRVOJE JE STRPLJIVO POZIRAO: U Tarašu u Banatu okupili se predstavnici mreže evropskih sela roda na redovnom sastanku zaštitnika ptica

Bogoljub Grujić

25. 07. 2022. u 05:22

ŠEST belih roda iz Taraša, koncentričnim krugovima, u znak dobrodošlice, simbolično je pozdravilo goste iz sedam evropskih sela roda, kao i grupu turista iz Turske i predstavnike tamošnjeg sela roda - Eskikaragaka, koji su došli da vide i druže se sa banatskim velikim pticama.

ПРВОЈЕ ЈЕ СТРПЉИВО ПОЗИРАО: У Тарашу у Банату окупили се представници мреже европских села рода на редовном састанку заштитника птица

Foto: Grad Zrenjanin

Prepuni utisaka, uz so, pogaču i banaćansko kolo, sa zajedničkom misijom - brigom o belim rodama i njihovim staništima, gosti iz osam zemalja Evrope, videli su najpoznatiju tarašku rodu, Prvoja i jedinstvenu Ulicu roda, u kojoj obitava tridesetak parova, na posebno postavljenim platformama - gnezdima, osiguranim od žica električne mreže.

- Naš Prvoje je istinski šampion, već celu deceniju prvi se vraća u svoje gnezdo, nakon prevaljenog nebeskog puta od više hiljada kilometara - kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica udruženja "Taraške rode", uz napomenu da meštani jednog od 15 evropskih sela roda, svakog proleća strepe hoće li Prvoje i njegova Mara bezbedno stići u svoju glavnu kuću, kao vesnici proleća u Tarašu.

- Kada se oni pojave, pravimo feštu, sigurni da je zimi sigurno kraj, a to nepogrešivo znaju i Mara i Prvoje - dodaje Aleksandra.

Bez obzira na veliku toplotu i prisustvo mnogo ljudi, naviknut na medijsku pažnju, mužjak Prvoje je bio spreman i strpljiv da pozira, dok su se pod njegovim gnezdom, razmenjivali pokloni brojnih turista iz turske ekspedicije. Za to vreme je njegova supruga Mara pomalo nezainteresovano okretala rep objektivima, zanemarujući činjenicu da su se u njenom taraškom staništu okupili ljubitelji ptica i prirode iz osam zemalja istovremeno, što u svojoj vekovnoj istoriji Taraš još nije doživeo.

Inače, na putu prema Tamišu, predstavnici evropskih sela rodaposetili su vizitorski mini-centar u rezervatu prirode Okanj bara, kod sela Elemir, kao i po lekovitom blatu poznatu banju Rusanda, u selu Melenci, a obe lokacije, zbog velike letnje žege i suše, bile su skoro bez kapi vode u svojim koritima.

Dr Štefan Ferger, jedanod rukovodilaca fondacije "Euronatur", oduševljen gostoprimstvom Taraša i Zrenjanina, zahvalio se na srdačnom dočeku i odličnoj organizaciji 19. po redu Susreta evropskih sela roda.

- Izuzetno pitome i lepe, bele banatske rode učinile su zaista da je bila milina doći u Taraš, a videli smo i prepuno kupalište Babatovo u blizini, slušali tamburaški orkestar, uz specijalitete stare i tradicionalne kuhinje Banata - dodao je dr Šerger, ne skrivajući veliko zadovoljstvo što učesnici sastanka evropskih sela roda kući odlaze prepuni utisaka i uspomena na divno trodnevno druženje u ravnici.

Foto: Grad Zrenjanin

TISA ŽIVOT ZNAČI

NA opasku gostiju iz Evrope da je veoma vruće i da suša sigurno utiče na rod letnjih useva u poljima Banata, domaćini su, uz osmeh, naglasili daTisa znači život svima koji uz moćnu reku obitavaju, kao i svakoj taraškoj rodi.

REDOVNI SASTANCI

SELU Taraš je ovog leta pripala čast da bude domaćin sastanka Mreže evropskih sela roda, koja okuplja svih 15 evropskih takvih mesta, uz podršku nemačke Fondacije za zaštitu prirode "Euronatur", a susreti se svake godine održavaju u drugoj zemlji.

IMENA DALI OSNOVCI

NA svakom stubu u čuvenoj ulici, mališani iz taraške osnovne škole postavili su oznake o stanarima, kojima su nadenuli imena, kao što su Olja i Ivica, Ana i Željko, Lenka i Nemanja, Zara i Amir, kao i Mara i Prvoje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju