KRAJ ZIME? Roda Prvoje sleteo u gnezdo u banatskom selu

Novosti online

16. 03. 2022. u 00:25

DESETI put zaredom mužjak bele rode Prvoje prvi se vratio u svoje gnezdo u Tarašu kod Zrenjanina, i na taj način, po verovanju meštana, označio kraj duge zime i dolazak proleća.

КРАЈ ЗИМЕ? Рода Првоје слетео у гнездо у банатском селу

Foto: Printskrin Jutjub

Za razliku od prethodnih godina, Prvoje je u Taraš doleteo sa dve pratilje, ali one su produžile let dalje, da još u nekom vojvođanskom selu obraduju najmlađe, objavio je RTS.

- Desetu godinu zaredom, ove godine slavimo jubilej njegovog dolaska i svi se radujemo u selu - izjavila je Aleksandra Cucić Marovac, predsednica udruženja „Taraške rode“.

Taraš, banatsko selo koje je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, i dalje spada u mesta sa najviše gnezda belih roda.

Kako navodi predsednica Udruženja, broj gnezda u Tarašu varira. Prošle godine je bilo 30 parova, pre toga 38, ali 2019. je bilo samo 26. Međutim, sada se polako povećava.

- Meni i suprugu rode su donele dve divne devojčice, a pre mesec i po dana i jednog divnog dečaka. Mi u Tarašu verujemo da nam rode donose decu - u šali navodi Aleksandra Cucić Marovac.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!