TARAŠ - EVROPSKO SELO RODA: Deca posetila tradicionalnu manifestaciju u Banatu (FOTO)

B.Grujić

11. 06. 2022. u 15:59

SELO Taraš pokraj Tise, jedno od najstarijih u Banatu, postoji preko osam vekova i uz umilni šum reke Tise, ljubomorno čuva svoje rode, Prvoja, koji je vesnik proleća, ali i sve ostale mame rode, koje su danas u svojim gnezdima i čuvaju svoje mladunce.

ТАРАШ - ЕВРОПСКО СЕЛО РОДА: Деца посетила традиционалну манифестацију у Банату (ФОТО)

Foto: B.Grujić

Na tradicionalnoj manifestaciji Dan taraških roda, u pitomom selu sa manje od hiljadu stanovnika, danas se okupio veliki broj, pre svega dece, koji su iz Novog Sada, Bečeja, Zrenjanina, došli da uveličaju sunčani dan pored reke i uživaju, zajedno sa rodoma u Tarašu.

- Deca su crtala, učestvovala u kvizu znania o rodama i družila se uživajući u idiličnoj prirodi - kaže učiteljica mališana iz Novog Sada, koji tradicionalno dolaze na ekskurziju baš kada je Dan taraških roda.

- Bili smo na.osmatračnici, ali i ispod gnezda gde je mama roda sa svojim mladuncima bila u gnezdu, a onda je.odnekud doleteo i tata roda, donoseći ručak - ushićena priča Maša, učenica drugog razreda osnovne škole iz susednog Elemira.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)