NA KEJU ŽRTAVA RACIJE OBNOVLJENA SPOMEN-PLOČA: U ispravljenom tekstu obeležja umesto reči „Cigana“ piše „Roma“

Z. GRUMIĆ

20. 01. 2022. u 16:01

UOČI obeležavanja 80. godišnjice zloglasne Novosadske racije u kojoj su pripadnici mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 nevinih Novosađana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, na Keju žrtava racije danas je otkrivena novopostavljena spomen ploča na kojoj je umesto reči „Cigana“ upisana reč „Roma“.

НА КЕЈУ ЖРТАВА РАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: У исправљеном тексту обележја уместо речи „Цигана“ пише „Рома“

Z. Grumić

Inicijativa za uklanjanje pogrdnog naziva naroda, koji je tokom rata podneo velike žrtve, potekla je od Vojvođanskog romskog centra za demokratiju uz podršku drugih organizacija romske zajednice.

Grad Novi Sad je tu inicijativu prihvatio i posle dugo godina je spomen-ploča s pogrešnim nazivom zamenjena novom, istakla je zamenica predsednice Skupštine grada Kristina Karaić.

- Nažalost, u vreme kada su postavljene table nije postajala svest i nije se vodilo računa o tome da li pojedini nazivi vređaju pojedince ili ceo narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da reč Cigan predstavlja pogrdan naziv i da ga treba zameniti. Novi Sad je multikulturalna sredina i takva će biti uvek – naglasila je Kristina Karaić.

Poslanica u Skupštini Vojvodine Jelena Jovanović zahvalila je Gradu na podržanoj inicijativi.

- Gradonačelnik Miloš Vučević pokazao je volju i, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, prihvatio predlog da spomen-ploča bude promenjena – istakla je ona.

I predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju Aleksandar Jovanović je naglasio da je naziv Cigan pogrdan i ocenio da je ta promena spomen-ploče istorijski momenat za romsku zajednicu.

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić je napomenuo da je, uoči obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije, Zavod očistio ostale bronzane ploče sa imenima stradalih u zloglasnoj raciji i dodao da su na tom spomen-kompleksu postavljene i dve posude za paljenje sveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)