NA METI VANDALA OMČIKUSOVA SKULPTURA: Bogatstvo Kikinde zasuli bojom

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 11. 2021. u 18:36

NEPOZNATI počinilac je plavom bojom „išarao“ veliki skulpturu od terakote koja se nalazi ispred Galerije "Terra", na gradskom trgu, u centru Kikinde.

НА МЕТИ ВАНДАЛА ОМЧИКУСОВА СКУЛПТУРА: Богатство Кикинде засули бојом

footo: R. Šegrt

Terakota velikog formata je rad našeg čuvenog slikara Petra Omčikusa i na tom mestu nalazi se zajedno sa još nekoliko, takođe velikih skulptura, koje su na to mesto postavljene početkom jula, pred Internacionalni vajarski simpozijum „Terra“.

- Prošle godine smo prvi put odlučili da skulture ostanu na trgu i posle godišnje izložbe skulptura nastalih na prethodnom simpozijumu. Mislimo da grad zaslužuje da u centru ima takve umetničke dragocenosti i bili smo jako srećni što se do sada ništa neprijatno nije dogodilo. Niko nije šarao niti na drugi način narušavao skulpture. Kikinđani su shvatili kakvu privilegiju imaju i odlučili su da čuvaju skulpture. Nažalost, ovaj put našao se pojedinac da ostavi svoj sraman „potpis“. Iskreno se nadam da je neko , ipak, video ko je to uradio i da će mu održati lekciju da to više ne čini – optimista je vajar Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“.

Incident se,verovatno, dogodio tokom vikenda i sa njim je upoznata i kikindska policija. Kamere sa susednih prodavnica, nažalost, nisu zabeležile taj trenutak. Kojić se nada da će boja sa skulpture moći da se skine, tako da ne dođe do oštećenja dela velikog Petra Omčikusa.

- Nije cilj kažnjavanje već razvijanje svesti građana da su skulpture velika dragocenost i umentička vrednost Kikinde, koju nemaju drugi gradovi. Zato bih voleo da svi shvate da ova umetnička dela treba ljumorno i pažljivo da čuvamo. Grad nam je i lepši i bogatiji sa njima – poručio je Kojić.

TRI LOKACIJE

Ovo je, na sreću, usamljen primer negativnog odnosa prema skulpturama u centru Kikinde. Poslednjih godina nije se dogodilo ništa slično, a „Terrine“ skulpture velikog formata nalaze se ispred galerije „Terra“, ispreg glavnog ulaza u Gradsku kući i u dvorištu Opšte bolnice. Ni na jednom mestu poslednjih godina nije bilo uništavanja, farbanja, ispisivanja grafita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!