NAJBOLJE PREDSTAVE ZA PUBLIKU: U Užicu počeo 26. Jugoslovenski pozorišni festival

Tanjug

02. 11. 2021. u 09:21

PREDSTAVOM "Sedam strahova" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice počeo je 26. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

НАЈБОЉЕ ПРЕДСТАВЕ ЗА ПУБЛИКУ: У Ужицу почео 26. Југословенски позоришни фестивал

Foto Arhiv pozorišta

Na festivalu će publika u sedam takmičarskih večeri videti, po oceni selektora, najbolje pozorišne predstave iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije iz prošlogodišnje produkcije u regionu.

To je drugi JPF u ovoj godini, pošto je njegovo 25. izdanje, zbog nepovoljne epidemijske situacije, prošle godine bilo odloženo i održano je u junu ove godine.

Festival je otvorila predsednica žirija rediteljka Vida Ognjenović.

 - Lepo je večeras biti sa vama, jer od večeras Užice je prestoni grad pozorišne umetnosti ovog regiona, u kome će pozorište vladati u sedmodnevnom mandatu u ovom gradu - rekla je Vida Ognjenović otvarajući manifestaciju.

Otpočeo je predstavom "Sedam strahova" u režiji Selme Spahić, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u koprodukciji sa 20. Festivalom bosanskohercegovačke drame 2021. godine.

Druge festivalske večeri užičkoj publici će se predstaviti Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd sa predstavom "Pučina", u režiji Egona Savina.

Usled pogoršane epidemijske situacije u obe zemlje, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba bilo je prinuđeno da otkaže nastup u Užicu.

Umesto njih nastupiće Pozorište Promena iz Novog Sada sa predstavom "Tri zime", Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić.

Dan kasnije nastupa Crnogorsko narodno pozorište Podgorica sa predstavom "Đokonda", u režiji Dušanke Belada.

Peta festivalska predstava je "64" u režiji Alise Stojanović, a izvodi je Atelje 212 Beograd.

Za neko od priznanja takmičiće se i predstava "Strah - jedna topla ljudska priča", autorski projekat Igora Vuka Torbice Narodnog pozorišta iz Pirota.

Beogradsko dramsko pozorište, koprodukcija sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Grad teatrom Budva, izvešće predstavu "Zelena čoja Montenegra" poslednje festivalske večeri, 7. novembra.

26. JPF odigrava se pod sloganom "Pričaj mi o nežnosti".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO JELENE MARJANOVIĆ: Suprug Zoran stigao na ročište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika