KAD SE EMOCIJA PODELI SA SVETOM: Izložba radova osoba sa autizmom u Novom Sadu

J.S.

27. 10. 2021. u 08:34

U GALERIJI likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu večeras u 18 sati biće otvorena izložba „Galerija i autizam 2021”, koja će moći da se pogleda do 24. novembra.

КАД СЕ ЕМОЦИЈА ПОДЕЛИ СА СВЕТОМ: Изложба радова особа са аутизмом у Новом Саду

Foto: Foto: PZ „Rajko Mamuzić“

Realizacijom ove izložbe, posle pauze od godinu dana zbog pandemije virusa kovid 19, obnavlja se dugogodišnja saradnja Poklon zbirke Rajka Mamuzića i Društva za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada.

Izložba je rezultat tromesečnog rada likovne i vajarske radionice na kojima učestvuju deca i omladina sa autizmom, čiji rad prate i vode art-terapeuti. Polaznici su tako imali priliku da stvaraju u društvu dela iz stalne postavke Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Na platnima i skulpturama nastalim u okviru radionice mogu se naći motivi sa slika Ksenije Divjak, Kosare Bokšan, Marija Maskarelija, Petra Omčikusa, Aleksandra Lukovića, Boška Petrovića i drugih. Art-terapija se sastoji od traganja za psihofizičkim blagostanjem kroz umetnički izraz misli, iskustva i emocija. Ona koristi dar koji svaka osoba poseduje da kreativno razradi sve ono što se ne može izraziti rečima.

Kroz kreativnu akciju unutrašnja slika postaje spoljašnja slika, vidljiva i podeljiva i komunicira sa sopstvenim emocionalnim i kognitivnim unutrašnjim svetom. Izložba "Galerija i autizam 2021" podstiče razvoj zdravog inkluzivnog društva u okviru kulture.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna