PIVIĆI I DALJE ČEKAJU PRAVIČNU NADOKNADU: Obustava radova na brzoj saobraćajnici od Valjeva ka Lajkovcu

B. PUZOVIĆ

28. 07. 2021. u 06:21

PORODICA Pivić iz Veselinovca je zaustavila radove na brzoj saobraćajnici od Valjeva do Lajkovca jer, tvrde, nisu dobili rešenje o eksproprijaciji, niti im je zemljište koje će biti oduzeto uopšte isplaćeno.

ПИВИЋИ И ДАЉЕ ЧЕКАЈУ ПРАВИЧНУ НАДОКНАДУ: Обустава радова на брзој саобраћајници од Ваљева ка Лајковцу

Foto B. Puzović

JP "Putevi Srbije" ističu da je valjevska lokalna samouprava rešenjem eksproprisala parcele i da će, ako nadležni organ na osnovu priloženih dokaza Pivićima prizna svojstvo stranke, naknada biti isplaćena odmah po potpisivanju sporazuma.

Desetočlana porodica Milijane Pivić bavi se poljoprivredom i do pre neku godinu su bili najveći proizvođač jagnjećeg mesa u apadnoj Srbiji, a sada gaje 17 krava muzara i na spornoj lokaciji pored reke Kolubare imaju parcele od 2,8 hektara, sa sistemom za navodnjavanje dugim 700 metara, na kojima su posejali lucerku. Dva puta su, vele, sprečili da na njihov posed uđu građevinske mašine izvođača radova na brzoj saobraćajnici koja će biti spona Valjeva sa auto-putem "Miloš Veliki" u Lajkovcu.

Milijana Pivić, Foto B. Puzović

- Od Gradske uprave u Valjevu smo u januaru dobili rešenje koje se odnosi samo na jednu parcelu, površine 65 ari, od ukupno 11 njih na toj lokaciji, za koje smo uložili žalbu - kaže Milijana Pivić. - Niko nas nije pozivao da se izjasnimo, a izvođači tvrde da imaju neophodnu dokumentaciju za ulazak u posed. Nezvanično smo saznali da se, navodno, plaća 30.000 dinara po aru, što je nedovoljno, pa smo spremni i da se sudimo.

Ističu i da su se proteklih meseci obraćali Gradskoj upravi, JP "Putevi Srbije" i ministru Tomislavu Momiroviću, ali odgovora nije bilo...

- Dok ne isplate barem tih 30.000 dinara po aru, nećemo dozvoliti da uđu u naše imanje - kategorična je Milijana Pivić.

- Od poljoprivrede živimo, a država nam uzima parče najplodnije zemlje. Ako bude trebalo, njive ćemo da štitimo i svojim telima!

KOMŠIJE

- MAŠINE na našem imanju uveliko rade, iako imamo 35 krava, a oduzeta su nam 1,33 hektara najplodnije zemlje. Još nismo dobili rešenje, ni novac za uzetu zemlju, ali smo dozvolili da izvođač uđe u naš posed jer nam je rečeno da ima dozvolu za radove i da je izgradnja puta od državnog značaja - kaže Slađana Milinković iz susedne Valjevske Loznice.

GRAD

INFORMACIJU o postupku eksproprijacije imanja porodice Pivić smo zatražili i od Gradske uprave u Valjevu, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta. Nezvanično, saznajemo da su rešenjem parcele eksproprisane i date su ponude za zemljište, a naknada će biti isplaćena odmah po potpisivanju sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAOSTALU BOMBU U NIŠU UNIŠTIĆE U NEDELJU: Važno obaveštenje MUP