IZLOŽBA DELA NIKOLE I RADMILE GRAOVAC: Najnovija izložba u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

J. S.

14. 07. 2021. u 15:48

IZLOŽBA “Poklon-zbirka Graovac Radmila i Nikola” biće svečano otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u petak 16. jula u 20.00 sati.

ИЗЛОЖБА ДЕЛА  НИКОЛЕ И РАДМИЛЕ ГРАОВАЦ: Најновија изложба у Галерији Матице српске у Новом Саду

Foto: Graovac Radmila i Nikola

Poklon-zbirke imaju posebno mesto u istoriji i razvoju kolekcije Galerije Matice srpske, jer čuvaju trag o opusima umetnika, ličnosti kolekcionara i darodavaca. Poklon-zbirka Graovac, koja obuhvata 22 slike Nikole (Lika,1907 – Oplenac, 2000) i 21 vajarsko delo Radmile Graovac (Vučitrn, 1920 – Beograd, 2011) dar je njihove kćerke Smiljke Graovac - Cvetko.

Foto: Graovac Radmila i Nikola

Ovim vrednim poklonom, kolekcija Galerije Matice srpske je obogaćena delima iz druge polovine XX veka i upotpunjeno je sećanje na umetnički par Graovac. Dvoje umetnika, koji su kroz život i umetnost zajedno koračali preko pola veka, ostvarili su autentičnu simbiozu dva međusobno prepletena umetnička opusa, podržana i premijerno izložena na zajedničkoj izložbi u Galeriji Matice srpske. -kazala je upravnica GMS dr Tijana Palkovljević – Bugarski.

Pored 43 umetnička dela iz Poklon-zbirke, izložba je upotpunjena i radovima koji su ranije poklonjeni Galeriji, kao i bogatim dokumentarnim materijalom – snimljenim umetničkim iskazima i vizuelnim dokumentima, koji će doprineti sveobuhvatnijoj predstavi stvaralaštva Radmile i Nikole Graovca.

Foto: Graovac Radmila i Nikola

Tokom trajanja ove jedinstvene postavke biće priređen raznovrstan prateći program kako bi se posetiocima približila osnovna ideja izložbe i kako bi se podstakli na razmišljanje o stvaralaštvu ovo dvoje umetnika.

Izložbu koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Uprave za kulturu Grada Novog Sada,prati katalog čiji je autor msr Mirjana Brmbota, muzejska savetnica Galerije Matice srpske.

Uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera,na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, msr Mirjana Brmbota, autorka izložbe i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024