LIČKO SRCE NA SEVERU SRBIJE: Velebit kod Kanjiže obeležilo vek od nastanka

J.Lemajić

13. 07. 2021. u 16:36

MEĐU brojnim vojvođanskim naseljima koji su nastala pre tačno jednog veka doseljavanjem solunskih dobrovoljaca iz Like, Hercegovine, Bosne, Dalmacije i drugih krajeva je i Velebit, selo u kanjiškoj opštini.

ЛИЧКО СРЦЕ  НА СЕВЕРУ СРБИЈЕ: Велебит код Кањиже обележило век од настанка

FOTO:J.Lemajić

Tada vojvođanskoj pustari, na redlog jednog od osnivača Ilije Kolundžića dali su ime Velebit, da ih uvek podseća na kraj odakle potiču, a dan sela proslavljaju 10.jula, kada je rođen najveći lički sin Nikola Tesla.

-Po završetku Prvog svetskog rata solunski dobrovoljci kao nagradu za ratne pohode dobili su devet jutara zemlje na krajnjem severu nove države. Odlučni da svojim radom to oplode i prenesu na nova pokoljenja, učiniše da baš to mesto, opasano voćnjacima, postane mesto tradicije, kulture i značaja. Naučili su nas odgovornosti prema zemlji iz koje hleb jedemo, pripadnosti svom rodu odakle god da dođemo, ali pre svega jedinstvu - poručio je Nebojša Rakić, zamenik predsednika opštine Kanjiža, na svečanosti povoodm obeležavanja stogodišnjice od nastanka naselja.

- Posle sto godina mi možemo ponosno reći da je Velebit okosnica kulture i tradicije našeg naroda. Samo okupljeni oko jedne ideje možemo da idemo napred, te je tako ova mesna zajednica svoje dobila svoje građevinsko utvrđenje u novom ruhu. Pred nama je rekonstrukcija Doma kulture, gde će biti kutak za sve nas.

Proslava veka postojanja sela bila je prilika da se okupe meštani i potomci ratnika poreklom iz Like, koji su se odazvali i u velikom istorijskom trenutku vratili iz Amerike da brane otadžbinu.

-U Velebitu su naseljeni Srbi mahom iz tri sela iz okoline Gospića, oni su doživeli proterivanje 1941. iz Bačke i represiju mađarskih okupacionih trupa, zabrane koje su usledile na njihovo ime i delo od strane Titovog komunističkog režima- istakao je Milan Micić, sekretar Matice Srpske. - To su ljudi koji su bili karakteri, persone, u kolonizaciji koja je bila najmanje organizovana i najviše dehumanizovana od svih kolonizacija Bačke i Banata od 18.veka do 1945. godine. Oni su to uspeli da prežive i pokažu zaista ogromnu životnu vitalnost .

Specifičnost Velebita, po njegovim rečima, je zavičajna homogenost, jer su druga sela bila mešovita sa dve ili više zavičajnih grupa dobrovoljaca. Velebit je zanimljiv i za arhiviste i za etnologe, koji mogu da prate stanovnike iz Like od njihovog naseljavanja do danas, da prate promene u jeziku, običajima, prilagođavanju prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih