KORONU POBEDILI TEHNIKA I - LJUDI: Ministarstvo zdravlja opremom i novim lekarima preporodilo Opštu bolnicu u Ćupriji

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 06. 2021. u 09:39

ZBOG poboljšane epidemiološke situacije, Kožno odeljenje i Centar za rehabilitaciju su izašli iz kovid-sistema, u toku je dezinfekcija i pomenuti prostori bi uskoro trebalo da prime pacijente kojima su i namenjeni.

КОРОНУ ПОБЕДИЛИ ТЕХНИКА И - ЉУДИ: Министарство здравља опремом и новим лекарима препородило Општу болницу у Ћуприји

Foto Z. Gligorijević

U kovid-sistemu je ostalo samo Infektivno odeljenje, u kojem trenutno ima osmoro zaraženih...

Opšta bolnica u Ćupriji je tokom pandemije uspela da organizuje rad u crvenoj i zelenoj zoni, a - zahvaljujući dobrom radu i trudu zaposlenih - dobila je novu medicinsku opremu, renovirala mnoga odeljenja i zaposlila veliki broj lekara.

- Od Ministarstva zdravlja samo lane dobili smo 85 miliona dinara, aparat za operisanje katarakte, opremu za anesteziju i drugu medicinsku opremu. Da bismo uradili planirano, uložili smo i sopstvena sredstva, a imali smo i brojne donacije. Kupili smo rendgen i skener, pa ćemo za nekoliko dana imati duplirane kapacitete i neće biti liste čekanja.

Istine radi, pacijenti ni dosad nisu čekali, jer je skener postao rutinska dijagnostička metoda, a u toku je i kontinuirana obuka osoblja za rad na novom uređaju - objašnjava direktor Opšte bolnice i jedini klinički toksikolog u Pomoravlju dr Slobodan Gajić.

KAPITALNO Drugi skener uskoro u upotrebi, Foto Z. Gligorijević

Kaže, još je važnije to što je Ministarstvo zdravlja prepoznalo potrebu za zapošljavanjem medicinara, pa su u poslednjih pet godina primili 40 lekara i dali 38 specijalizacija.

Sada imaju 155 lekara i dvoje maksilofacijalnih hirurga. Samo ove godine su zaposlili dvoje kolega, a juče još toliko...

- Od kada sam imenovan za direktora, u novembru 2015, renovirane su Ortopedija, Kardiologija, Nefrologija, Neurologija i Psihijatrija, urađena je kompletna adaptacija Ginekologije sa Porodilištem, zanovili smo lift u hirurškoj zgradi, kompletno je opremljena i otvorena nova zgrada Urgentne medicine, zamenili smo kotao za parno grejanje, klimatizovali sva odeljenja... - ponosan je dr Gajić, napominjući da se trenutno renovira zgrada Grudnog odeljenja, sagrađena 1936. i amortizovana do krajnjih granica.

DONACIJE U NIZU

ĆUPRIČANIMA su stigle vredne pojedinačne i donacije udruženja, odnosno nevladnih organizacija - poput medicinske opreme iz Danske, 39 bolesničkih kreveta iz Švajcarske, saniteta, kamiona, "mercedesovog" saniteta od EU...

Dr Slobodan Gajić, Foto Z. Gligorijević

- Neizmerno smo zahvalni medicinskom osoblju, ali i Vladi Srbije jer su uložili veliki trud da prebrodimo pandemiju i spasemo mnogo života. NVO "Savez građana Srbije" je već realizovao nekoliko projekata u Opštoj bolnici i ne nameravamo da se tu zaustavimo - kaže portparol ove organizacije Tomislav Tanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna