TENISKI ŠOK: Simona Halep suspendovana na četiri godine iz tenisa

Novosti online

12. 09. 2023. u 17:46

OVOG utorka stigla je nimalo lepa teniska vest. Rumunka Simona Halep suspendovana je na četiri godine zbog dopinga.

ТЕНИСКИ ШОК: Симона Халеп суспендована на четири године из тениса

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kako je saopštila Agencija, bivša prva igračica sveta je dostavila uzorak A i B. U prvom je pronađen lek roksadustat koji nije na listi dozvoljenih od strane Svetske anti-doping agencije (WADA).

Naime, radi se o leku protiv anemije, koji povećava endogenu proizvodnju eritropoetina i stimuliše proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Posle procesa, zaključeno je da je sa namerom prekršila Anti-doping pravila, što je utvrđeno "kolekcijom od čak 51 uzorka krvi koje je dala 2022. godine".

Tribunal je prihvatio argument Halepove da je analizirani suplement bio ranije kontaminiran zabranjenom supstancom, ali je utvrdio da je količina koju je teniserka tada progutala nedovljna da bi se dobila onolika koncentracija roksadustata u uzorku urina. Na kraju, uzeto je u obzir "čvrsto mišljenje" tri nezavisna eksperta Jedinice za biloške pasoše sportista koji su tvrdili da je "verovatno doping" uzrok neregularnosti u nalazima Halepove.

Halepova je bila privremeno suspendovana u oktobru 2022, a kako se to sada računa u okviru četvorogodišnje kazne, moći će da se vrati tenisu tek posle 6. oktobra 2026. Ima pravo na žalbu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave