NOVAK "NOKAUTIRAN"! Đoković izgubio u Dubaiju kako se niko nije nadao, Medvedev naneo Srbinu prvi poraz u 2023. - i to kakav!

Novosti online

03. 03. 2023. u 18:13 >> 18:14

NOVAK Đoković nije uspeo da se plasira u finale turnira ATP Dubai 2023: Danil Medvedev je svoju 13. uzastopnu pobedu u ovoj sezoni ostvario nanešvi Noletu prvi poraz u 2023. - konačan rezultat u polufinalu glasio je 6:4, 6:4, pa će se za trofej boriti dva Rusa, jer je prvi finalista postao Andrej Rubljev, koji je sa 6:3, 7:6(9) savladao Aleksandera Zvereva.

НОВАК НОКАУТИРАН! Ђоковић изгубио у Дубаију како се нико није надао, Медведев нанео Србину први пораз у 2023. - и то какав!

FOTO: Tanjug/AP

Isprva je sve delovalo pomalo i idilično po srpskog asa. Dva uvodna servis gema osvojio je bez izgubljenog poena, a solidno se nosio sa servisima svog suparnika protiv kog je imao devet pobeda i četiri poraza u dosadašnjim duelima. Ali, onda je usledilo "crnih 20 minuta", koji su maltene i rešili pitanje pobednika.

Đoković je počeo da greši prilikom prvog servisa, što je Medvedev obilato krenuo da koristi. A ne samo da je za brejk iskoristio to, već potom i nervozu koju je taj rezultat uneo kod Srbina (pa i ponašanje nekog u publici koji minut ranije). Nedugo zatim je Medvedev novim bravurama došao do velikih 5:2.

Iako je Nole potom drastično podigao nivo svoje igre, bilo je to prekasno. A i nedovoljno. Jedan izgubljeni servis gem je uspeo da nadoknadi, ali ne i drugi usled nestvarne pokretiljivosti Rusa koji je stizao "sve živo" čemu bi njegov rival pribegao u potrazi za "povratkom". Otprilike tako je Medvedev i završio meč, u poenu u kome je "bio otpisan", a poentirao. No, do tada se još mnogo toga dešavalo...

Kada se na set zaostatka nadovezao i brejk koji je Đoković doživeo na startu druge deonice, postalo je jasno da su problemi u kojima se najbolji teniser sveta našao ne smanjuju, već, naprotiv, uvećavaju. Medvedev nije odstupao od svog stila, te je uz dobre servis-gemove, a manje neiznuđenih grešaka, prilično "nervirao" takmaca. Đoković bi i u drugom setu pravio primetne greške, ne baš kao tokom "crnih minuta" u prvom, kada je i po dvaput u gemu prokockao voleje na mreži, ali se videlo po njegovim reakcijama ("Ajde, bre...", što je govorio sebi kada je poslao forhend paralelu vamn igrališta) da mu nije jasno otkud toliko kikseva u njegovoj igri.

A bilo ih je usled pomenute, za stepen ili dva bolje fizičke dominacije mlađeg učesnika ovog duela, koji, za razliku od Noleta, nije proveo veći deo januara u bolovima dok je jurišao po 20. grend slem titulu. Povreda je, kako je Nole rekao, sanirana, ali kada neko nije svih 100% spreman a igra protiv nadahnutog, izuzetno posvećenog tenisera koji i sam zna kako se najbolji pobeđuju, onda i ne čudi što je rezultat bio kakav je bio.

Naravno, možda bi ta priča bila drugačija da su neki detalji okončani drugačije, poput rasprave oko poništavanja prvobitne odluke da je Medvedev napravio prestup u šestom gemu drugog seta.

Bio je to tek uvodni poen u gemu, u kome su zatim viđene neke od najlepših majstorija na ovom spektaklu, ali rasprava sa sudijom svakako nije pomogla Noletu da vrati preko potreban mir u situaciji kada protivnik grabi ka pobedi. Borio se Srbin, naravno, do "poslednjeg daha", pokušavao da sa trenerom Goranom Ivaniševićem odgonetne šta još nedostaje da bi se nadmašio suparnik ali... taj suparnik je, za nijansu ili malo više, ipak bio bolji ovoga puta.

Otuda i rusko finale u Dubaiju, a ne novi srpsko-ruski teniski duel.

KRAJ! Đoković - Medvedev 4:6, 4:6

4:6 - Rus je "odservirao" pobedu, Novak je posle 15:0 u 2023. doživeo prvi poraz u aktuelnoj sezoni!

4:5 - Uz novu dozu neizvesnosti, ali prilično kraće poene od dosadašnjeg ritma igre, Novak je uspeo da osvoji servis gem. No, ruski teniser, koji je bio na 30:30 i 40:40 - sada će servirati za pobedu i plasman u finale.

3:5 - Nervira se Nole, ne ide mu, pa ne ide. Dođe do solidnog rezultata, poput 30:30, ali onda Medvedev odservira sjajno, pa Đokoviću ostaje samo da se okrene ka treneru Ivaniševiću i, u čuđenju, konstatuje da maltene ništa nije ostalo da se uradi protiv tako nadahnutog rivala. Ali, nema odustajanja. Na to je, bar, Novak navikao tenisku javnost. 

3:4 - Dobro je odservirao Nole u ovom gemu, brzo se domogao vraćanja na minimalni zaostatak, pa će posle kraćeg predaha za aktere meč biti nastavljen.

2:4 - Kako se samo rasplamsala borba. Nole je potpuno pridobio publiku posle borbenog nastupa, izjednačenja na 40:40, ali je potom poklekao pred servisima rivala i, nažalost, iskoristio i poslednji "čelendž" u ovom setu (nije uspeo da dokaže da su sudije pogrešile, jer je lopticu poslao u aut) pa više nema pravo da se na taj način "buni" na ono što ukažu linijske sudije. Rus je opet na "dva razlike", a Nole sledeći servira

Šesti gem u toku, i to nakon rasprave! Prvi poen je prekinut odmah posle servisa Rusa, jer je linijski sudija ukazao da je Medvedev napravio prestup. Glavni sudija je tu odluku poništio, tvrdeći da takva odluka može da se donese samo posle udarca lopte, a ne pre toga. Đoković se nije složio, tvrdeći da nije dozvoljeno da se linija prekorači ni pre samog dodira reketa s lopticom, ali arbitar je ostao pri svom, pa je Rus dobio "besplatno" da ponovi prvi servis. I to nakon što je i on prišao mreži da objasni "šta se desilo".

2:3 - Dugačak, skoro desetominutni gem, Đoković je osvojio zahvaljujući boljim servisima, ali i za nijasnu većim smirenjem u odlučujućim momentima. U jednom trenutku, sredinom gema, odnos neiznuđenih grešaka u ovom meču bio je 28:8 u "korist" Novaka, ali je uspeo da se i pored problema u kojma se nalazi - dovoljno primiri da napetu borbu reši, bar u ovom svom servis-gemu, u svoju korist. Sledeći servira Rus, koji ima brejk prednosti.

Novaku laknulo posle osvajanja gema protiv Medvedeva / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

1:3 - Velika borba u četvrtom gemu. Novak se uz nekoliko izvrsnih poteza domogao izjednačenja, na oduševljenje brojnih navijača koje ima, ali je Danil Medvedev uspeo da "doda gas" i sa dva uzastopna osvojena poena, posle 20 minuta igre u drugom setu, povede sa dva razlike iznova.

1:2 - Novak je odgovorio "istom merom", pa odlazi na predah pred promenu strana sa nadom da će moći da nastavi sa dobrom igrom i "vrati" brejk.

0:2 - Kakav gem Rusa. Osvojen je bez izgubljenog poena i tako "potvrđen" brejk. Nole je u priličnim problemima...

0:1 - Brejk Medvedeva! Dramatičan Novakov početak druge deonice... Servisi su bili dobri, no u dugim razmenama i Medvedev je uspevao da uzme poen strpljenjem (kao za prilazak na 40:30), baš kao i kada je stizao ono što mnogi ne bi, Novakove "dropšotove" (kao za izjednačenje). A onda je uspeo da uhvati rivala na pogrešnoj nozi, pa je, "izvukavši" se na forhend udarac sa "bekhend strane" terena - poslao neodbranjivu dijagonalu dok se Srbin vraćao ka sredini terena. Usledila je nova duga razmena udaraca, pa Novakov "čelendž" kada je poslao lopticu u aut. Nažalost, nije bio u pravu, taj poen je izgubio, time i gem u kome je servirao.

17.22 - Počeo je drugi set, Nole servira.

17.20 - Novak je imao više direktnih poena (13:9), ali i daleko više neiznuđenih grešaka (16:7). Obojica takmaca su u prvom setu osvojila po 28 poena...

4:6 - SET ZA MEDVEDEVA! Počeo je agresivno Medvedev, tako i završio gem u kome je servirao, nakon dva uzastopno izgubljena. Novak se borio, u dugim razmenama tražio slabosti u igri rivala, ali Rus se nije lako davao. Čak i kada je Srbin majstorijama poveo sa 15:30, čime je dokazao da se vratio vrhunskoj igri nakon onog "crnog perioda" sredinom prvog seta, Medvedev se borio, počeo manje da greši, pa posle izjednačenja uspeo da iz drugog servisa natera Novaka da lopticu izbaci van terena "riternom". Set-loptu je iskoristio brzim izlaskom na mrežu i posle 39 minuta na semaforu je 4:6.

4:5 - Dvadeset minuta "nije bilo" Novaka, posle onih 2:1 u njegovu korist (i dva servis-gema osvojena bez izgubljenog poena). Sada kao da se vratio. Posle brejka, osvojio je "svoj" gem bez muke, uz sjajnu kontrolu igre, no - treba napraviti još jedan brejk sada. Medvedev će servirati, i to za osvajanje seta...

3:5 - Brejk Đokovića! Nole je onom pomenutom agresivnošću uspeo da povede sa 0:30, no onda je Medvedev izjednačio što dobrim servisom, što Đokovićevom lošom procenom koliko forhendom treba da pošalje lopticu desno od sebe - a poslao ju je desetak centimetara izvan igrališta. Ipak, kada je Rus u narednoj razmeni pogodio mrežu, Novak je došao do prve brejk prilike na meču. To kao da je unervozilo Medvedeva, koji je vrlo loše servirao prvi put, a drugim maltene tek prebacio mrežu, te je Nole krenuo u napad i naterao suparnika na grešku. Jedan brejk je Novak vratio, ali treba još jedan...

2:5 - Brejk Medvedeva! Šta li se dešava sa Novakom? Posle vođstva od 2:1, te tri izgubljena gema u nizu, Đoković je prvi naredni poen, posle sopstvenog servisa, izgubio jer je kod mreže stajao za "školski" smeč, a promašio metu. Rus je potom poveo i sa 0:30, no razorni udarci Srbina doneli su privremeno izjednačenje. Agresivnost se potom nije isplatila Noletu, jer je poslao lopticu u aut, čime je Medvedev došao do brejk prilike. A brejk je i napravio jer je Nole na mreži drugi put u gemu napravio kiks prilikom voleja kojim je trebalo da osvoji poen?!

2:4 - Ruski teniser ne samo da je "potvrdio" brejk, nego je fantastičnom igrom osvojio "svoj" gem. Za tili čas je došao do 40:0, nadmudrivši Noleta "dropšotom" za tri razlike, što kao da je iznerviralo Noleta, koji je izveo jedan od onih svojih čuvenih "riterna" potom i osvojio poen. Nažalost, jedini koji je uzeo u ovom gemu, usled razornog servisa Rusa kojim je taj segment igre završen.

Danil Medvedev slavi brejk protiv Novaka Đokovića u polufinalu turnira ATP Dubai 2023 / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

 

2:3 - Brejk Medvedeva! - Prvi problemi s kojima se Novak suočio nastali su kada ga je "izdao" prvi servis. Tako je Medvedev i uspeo da dođe do 30:30, nakon čega je Nole loše odigrao servis-volej razmenu, jer je lopticu poslao u mrežu. Prvu brejk šansu na meču tako je stvorio Rus, koga je Đoković potom nadmudrio jednim "skraćevanjem" udarca (što je Medvedev ipak stigao, ali lopticu poslao van terena). Usledio je kiks ruskog tenisera, čime je Novak preuzeo vođstvo, da bi potom u dugoj razmeni sa osnovne linije (23 udarca) Srbin na kraju poslao lopticu van terena, čime je borba nastavljena... Danil Medvedev se potom "razleteo" po terenu, jer šta god da je Đoković uradio, a iznova je probao da "skrati" udarac, Rus je stizao, pa volejom došao do druge brejk lopte. Nole je tada loše izveo prvi servis, a drugi nedovoljno dobro da bi preuzeo inicijativu - i to je Rus iskoristio da osvoji gem u kome je njegov suparnik servirao.

2:2 - Medvedev je uspeo da osvoji još jedan servis-gem, ali sada uz dva izgubljena poena i "za dlaku" osvojen poslednji. Naime, nakon savršenog Novakovog bekhenda, za paralelu kojom je prišao na 40:30, Rus je odservirao as, Srbin uložio "čelendž", a ispostavilo se da je loptica ipak malo dotakla liniju, pa je poen (time i gem) pripao Medvedevu.

16.47 - Ne propustite: PREVARANT ILI GOSPODIN? Zverev se pokajao što je verovao Rusu: Rubljov ga je ovim potezom i nasmejao i iznervirao

2:1 - Ponovo je Nole osvojio servis gem "sa nulom", nije dozvolio rivalu ni poen, a onda je otišao do stolice, seo uoči promene strana i nešto poručio sudiji što ga je malopre iznerviralo. Izgleda da se radi o nonšalanciji pojedinih gledalaca, koji se kreću kada bi moralo da se miruje dok poeni traju.

Novak Đoković se nervira na početku meča sa Medvedovim / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

1:1 - Izvrsno je odgovorio ruski teniser, izgubivši samo jedan poen u svom servis-gemu. Ali, jedan lob koji je izveo Novak za malo mu je doneo 30:30, dok je nedugo zatim Đoković bio prilično iznerviran nečime u publici. Da li dobacivanjem, ili kretnjom...

1:0 - Kakav gem... Prvi servis Novak je poslao u aut. Ali, posle deset razmenjeih udaraca na drugi servis, savršeno "sakriveno" izvođenje "skraćenog udarca" donelo je Đokoviću vođstvo. Time je prekinuo niz Medvedeva od 21 osvojenog poena u nizu na ovom turniru, a potom su dva izvrsna servisa (jedan je Rus samo delimično uspeo da "vrati", ali ne u teren, drugi ni toliko) donela Đokoviću 40:0. Odmah potom servis-volej igra omogućila je Novaku da bez izgubljenog poena, za dva minuta, osvoji uvodni gem. Fenomenalan nastup.

16.38 - Meč je počeo! Nole je na servisu.

16.34 - Đoković je pogodio na koju stranu će pasti novčić i izabrao je da on prvi servira u ovom meču. Sledi kratko zagrevanje, pa - spektakl.

Danil Medvedev i Novak Đoković pred početak polufinala u Dubaiju / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

16.30 - Novak i Danil su izašli na centralni teren u Dubaiju. Temperatura je 26 stepena, vlažnost vazduha 61%, a severozapadni vetar duva brzinom od 14 kilometara na sat. Prilično je toplo i ne baš idealno za vrhunski tenis, zbog primetne vlažnosti vazduha, ali... Igrala su obojica i u daleko nepovoljnijim uslovima.

16.18 - Poruka koju je Rubljov napisao posle meča "Coi je živ".

Poruka Andrea Rubljova posle plasmana u finale / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

16.16 - Andrej Rubljov, koji je prokockao jednu meč loptu u 12. gemu drugog seta, a četiri u taj-brejku koji je usledio, nedugo zatim uspeo je da prođe u finale turnira u Dubaiju. Rus je sa 6:3, 7:6(9) opravdao ulogu favorita kao šesti igrač sveta i eliminisao Aleksandera Zvereva, Nemca ruskog porekla, koji je 16. na ATP listi. Krsti se Rubljov, branilac titule, posle sat i 58 minuta vrlo zanimljive borbe u kojoj je prvi put u karijeri pobedio svog "starijeg brata", kako zove Zvereva, u takmičarskom meču... Momak koga, jer je Rus, predstavljaju bez nacionalne zastave na turnirima je, dakle, prvi finalista, a Novak će u nastavku današnjeg teniskog programa pokušati da ne dozvoli da se dva takva igrača ne bore za titulu u Dubaiju.

Andrej Rubljov se krsti nakon što je prvi put u profesionalnoj karijeri pobedio Zvereva / Foto: Printskrin/Twitter/@TennisTV

16.12 - Malo će se pričekati na odluku kome će pripasti drugi set (možda i pobeda) u prvom polufinalu. Andrej Rubljov je u taj-brejku prokockao četiri meč lopte, sada sledi pauza i promena strana jer je rezultat između njega i Zvereva 9:9.

16.00 - Nole i njegov ruski kolega neće ipak početi da igraju u četiri popodne po našem, srednjoevropskom vremenu, jer je tada počeo taj-brejk u drugom setu prvog polufinala.

15.02 - U prvom setu prvog polufinala nije bilo iznenađenja: šesti sa ATP liste, Rubljov, dobio je tu deonicu protiv Zvereva, koji je trenutno deset pozicija lošije rangiran, sa 6:3.

14.50 - Duel Novaka i Danila počinje kada se okonča prvo polufinale, u kome su, nešto posle 14 sati, počeli da igraju Aleksandar Zverev i Andrej Rubljov.

Uoči meča: Rezultati, međusobni dueli...

Đoković i Medvedev su odigrali 13 međusobnih duela u karijeri, a srpski teniser je dobio devet. Najteži od četiri poraza svakako je onaj u finalu Ju-Es Opena 2021, kada Novak bio na korak od toga da osvoji "kalendarski grend slem", jer je prethodno te sezone podigao trofeje Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona.

U poslednja 53 nastupa, od rimskog mastersa prošle godine, Nole je doživeo svega tri poraza, a u toj izuzetnoj seriji triput je pobedio i Medvedeva.

Ali, ta tri meča (u kojima je Rus u dva navrata osvajao po set), nisu bila protiv Danila Medvedeva koji je u formi u kojoj je sada. Ruski teniser je u nizu od 12 mečeva bez kiksa, osvojio je titule u Roterdamu i Dohi i pun samopouzdanja ulazi u duel sa Novakom.

Nole, sa druge strane, još ne zna za takmičarski poraz u 2023: 15 puta je igrao, 15 trijumfa je osvojio. Upravo zato teniski svet je sa nestrpljenjem čekao današnje "finale pre finala", jer je obećavalo istinski spektakl.

ATP turnir u Dubaiju se igra za nagradni fond od 2.855.495 dolara.

 

BONUS VIDEO: SVI SU DALEKO IZA: Koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao Broj

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ZVEREV PONOVO POLUDEO: Evo šta je uradio nemački teniser