ZVEZDA POBEDILA PARTIZAN! Derbi kao bojno polje - dim, krv, čalme, rovovska borba i, na kraju, samo su jedni zadovoljni

Novosti online

03. 03. 2023. u 21:10

PO 169. put u istoriji "koplja" su u prvenstvenom okršaju ukrstili srpski velikani, Crvena zvezda i Partizan. Nakon 90 minuta ogromne borbe kakva se ne pamti u brojnim istorijskim okršajima ovih rivala, Zvezda je rezultatom 1:0, golom Viga iz 5. minuta savladala "parni valjak".

ЗВЕЗДА ПОБЕДИЛА ПАРТИЗАН! Дерби као бојно поље - дим, крв, чалме, рововска борба и, на крају, само су једни задовољни

FOTO: M. Vukadinović

Spektakl i praznik fudbala u istorijskoj sezoni u kojoj naša zemlja prvi put šalje pet predstavnika na evropsku scenu, od čega dva potencijalno u Ligu šampiona.

Za navijače tima iz Ljutice Bogdana, kao i one neutralne, uvertira nije mogla proteći bolje, s obzirom da se mreža zatresla već u 5. minutu, a Aleks Vigo je postigao prvenac u crveno-belom dresu i to na velikoj sceni! 

FOTO: M. Vukadinović

Pokušao je da centrira defanzivac Zvezde, ali je lopta imala čudan efe, zakačila je čak i kapitena Partizana Slobodana Uroševića i prevarila je nemoćnog golmana Popovića.

Potom se desila jedna nesvakidašnja scena ispred južne tribine stadiona "Rajko Mitić" na kojoj su tradicionalno smešteni navijači Partizana. 

Nakon postignutog gola Argentinac se radovao ispred popularnih "grobara", a Rodić je potom pokazao šta je fer-plej rivalstvo i izvinio se pristalicama crno-belih za ponašanje svog saigrača.

FOTO: M. Vukadinović

Negde od prve trećine prvog poluvremena utakmice krenulo je konstantno seckanje i prekidnje derbija, razlog bespoštena borba i želja da se pogine za svaku loptu. 

Belić i Katai su prvo u 16. minutu imali žestok sudar glavama, Zvezdin "magiko" je sa gazom u ustima nastavio meč, a hrabro-srce parnog valjka, Kristijan Belić sa čalmom na glavi. 

Od tog trenutka potpuno se rasplamsla borba koju su karakterisali strašnih 30 minuta verbalnih svađa, pogibeljnih startova i ogromnog emotivnog naboja, kao i jedna šansa iz kategorije velikih. 

FOTO: M. Vukadinović

Aleksandar Katai je tada raspalio volej udarac sa svega 7,8 metara nakon savršenog centaršuta Bukarija, ali fenomenalna reakcija Popovića spasila je "parni valjak".

Bilo je to sve u prvom poluvremenu, u kom je slučajan gol Aleksa Viga pravio jedinu razliku na semaforu, uprkos tome što je Zvezda pokazala više od večitog rivala. 

Crno-beli bez prave šanse za gol i bez vizije kako do njega doći. Prvih 45 minuta večitog derbija apsolutno su opravdali očekivanja, možda nije viđen prefinjen fudbal ili pregršt driblinga i atraktivnih poteza, ali je bilo onoga što svaki navijač pre svega želi da vidi u ovim mečevima, enormnu strast. 

FOTO: M. Vukadinović

Viđeno je sve, krv, prekid, gol, agresija, izvinjenja navijačima uz uvek prisutni pirotehnički šou "delija" i "grobara". 

Nastavak je doneo ako ne više, onda barem jednako strasti koliko i prvih 45 minuta, samo je ovoga puta Partizan bio taj koji je dominirao na terenu.

Parni valjak je bio bolji, konkretniji, opasniji, agilniji, propustio sijaset ogromnih šansi, stopostotnih, preko Meniga, Rikarda i Uroševića. Ipak, Milan Borjan je nestvarnim refleksima spašavao crveno-bele.

Imao je Partizan nadmoć u svim parametrima, držao posed, zaslužio izjednačenje, ali će se ponovo pamtiti najviše ružne scene koje su poslate u svet iz srpske prestonice. 

FOTO: M. Vukadinović

Prvo je u 52. minutu glavni arbitar Živković prekinuo utakmicu, vidljivost je bila potpuno smanjena, ogroman oblak dima nakon zastrašujuće bakljade "grobara" lebdeo je nad "Marakanom" i odložio meč na blizu 10 minuta. 

A onda, kakve scene, tuča na terenu. Svi akteri velikog derbija su bili u gužvi, videlo se da ima udaraca, brojni igrači su pali na zemlju. Usledila je VAR provera, Aleksandar Živković je imao pune ruke posla da raščivija šta se desilo.

A, sudija iz Niša odlučio je da nakon pregledanog snimka isključi najboljeg strelca Partizana - Rikarda.

Taj detalj iz 90. minut u kom je golgeter Partizana napustio travnatu površinu bio je ujedno i poslednji vredan pomena, iako se igralo još 11 minuta nadoknade.

Na kraju, Crvena zvezda je pobedila Partizan 1:0 i otišla na 16 bodova razlike, a mnogi će reći da je pitanje šampiona Superlige Srbije već rešeno.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:0

STADION: "Rajko Mitić"

GLAVNI ARBITAR: Aleksandar Živković

SASTAVI:

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Vigo, Eraković, Dragović, Rodić - Kanga, Mijailović, Bukari, Katai, Mitrović - Pešić.

PARTIZAN: Popović - Filipović, Vujačić, Marković, Urošević - Belić, Kolorado - Dijabate, Natho, Menig - Rikardo.

DRUGO POLUVREME

KRAJ MEČA!

90. minut - Živković pokazuje još 11. minuta nadoknade.

89. minut - Kakve scene! Tuča na terenu! Svi akteri velikog derbija su u gužvi, vidi se da ima udaraca, brojni igrači su pali na zemlju. Sledi sigurno VAR provera, Aleksandar Živković će imati pune ruke posla da raščivija šta se ovde desilo. 

CRVENI RIKARDO! Partizan sa igračem manje na terenu.

88 minut - Crvena zvezda je saopštila da utakmici prisustvuje 35.078 gledalaca

87. minut - Verovali ili ne, novi prekid, novo krvarenje, sada je Nemanja Milunović van terena zbog posekotine i ne može da nastavi meč, mladi Mijatović će ga zameniti.

82. minut - Kakva šansa za Partizan! Raspalio je Rikardo iz 16 metara ali nestvaran refleks Milana Borjana spašava crveno-bele.

75. minut - Pridigao se Kristijan Belić, ali Duljaj rešava da ga bez obzira na sve zameni, Traore ulazi na teren.

FOTO: M. Vukadinović

72. minut - Au, šta se sada desilo! Nastavak fudbalskog rata, Pešić i Belić su se žestoko sudarili. Hrabro-srce Partizana je ostalo bez svesti na trenutak, lekarska ekipa na terenu, Živković prekida meč, stadion je zanemeo.

71. minut - Velika šansa Menig! Mogao je Partizan lako do gola sada, izašao je sam ispred golmana krilni napadač crno-belih, ali je sa nekih 15 metara šutirao jako loše, lopta je prošla pored gola.

68. minut - Dva žuta kartona za igrače Partizana. Pešić je oboren u visini šesnaesterca Partizana. Marković je dobio žuti karton zbog starta, a Urošević zbog prigovora. Fudbaleri Partizana su ukazivali da je Pešić laktom udario Markovića.

66. minut - Sjajan šut Uroševića i još bolja odbrana Borjana. Probudio se Partizan u napadu, Urošević je šutirao iskosa sa leve strane, lopta je išla pod prečku, ali je Borjan intervenisao i izbacio u korner.

64. minut - Izmena u Zvezdi. Kangva menja krilnog napadača Mitrovića.

64. minut - Kolorado šutira, Borjan brani. Partizan se polako budi napadački. Kolorado je šutirao sa 20-tak metara, ali golman crveno-belih briljantno interveniše.

60. minut - Menig bez udarca na gol. Napadač Partizana je stigao na ivicu šesnaesterca, međutim nije uputio šut.

60. minut - Žuti karton za Belića, kapiten Partizana je opomenut zbog starta sa leđa.

57. minut - Meč je ponovo nastavljen!

52. minut - Glavni arbitar Živković je prekinuo utakmicu, vidljivost je potpuno smanjena, ogroman oblak dima nakon zastrašujuće bakljade grobara lebdi nad Marakanom. 

46. minut - Drugo poluvreme je počelo! Crvena zvezda izvodi loptu sa centra.

PRVO POLUVREME

45 + 4 minut - Kraj prvog poluvremena! Slučajan gol Aleksa Viga pravi jedinu razliku za sada u derbiju uprkos tome što je Zvezda pokazala više od večitog rivala. Crno-beli bez prave šanse za gol. Prvih 45 minuta večitog derbija apsolutno su opravdali očekivanja, možda nije viđen prefinjen fudbal ili pregršt driblinga i atraktivnih poteza, ali je bilo onoga što svaki navijač pre svega želi da vidi u ovim mečevima - ENORMNU STRAST!

45. minut - Meč je konačno nastavaljen, obojica igrača biće spremna da nastave susret. Živković nekim čudom pokazuje da će biti samo 4 minuta nadoknade, uprkos tome što je zasigurno bilo elemenata i za veću nadoknadu vremena posle svega što se desilo u prvih 45 minuta žustrog večitog derbija.

41. minut - Novi prekid! Ponovo strahovit sudar glavama, ovoga puta su stradali Rikardo i Vigo, obojica leže na travi, zaista se ne pamti večiti derbi sa ovoliko duela, agresije i strasti. Živković opet prekida susret.

35. minut - Bukari je napravio prekršaj u visini kaznenog prostora. On je srušio Dijabatea i stvorio Partizanu priliku za gol. Međutim, ništa od toga, centaršut je otišao daleko od gola Zvezde.

33. minut - Sjajna koreografija delija na severnoj tribini stadiona Rajko Mitić.

FOTO: Č.Vuković

32. minut - Velika šansa! Aleksandar Katai je raspalio volej udarac sa svega 7,8 metara nakon savršenog centaršuta Bukarija, ali fenomenalna reakcija Popovića spašava parni valjak.

28. minut - Koliko samo emotivnog naboja i strasi, nova velika verbalna svađa aktera 169. večitog derbija, pogledajte kako je sve to izgledalo.

23. minut - Bukari je proigrao Kataija, ovaj se našao sam ispred šesnaesterca Partizana, odlučio da raspali po loptu, ali je ona otišla visoko preko gola.

21. minut - Au, sve pršti na terenu! Sada je Rodić dobio žuti karton nakon što je pokosio Dijabatea koji se jedva pridigao. Strašnih 20 minuta, krv, prekid, gol, agresija, izvinjenja navijačima uz uvek prisutni pirotehnički šou "delija" i "grobara". 

BAKLjADA, I NE SAMO TO: Pirotehnički "nastup" navijača Zvezde pred večiti derbi

19. minut - Derbi je nastavljen! Belić će sa čalmom na glavi nastaviti današnji duel.

16. minut - Prekid derbija, Belić i Katai su imali žestok sudar glavama, Katai sa gazom u ustima, Belić i dalje na zemlji. 

VIGO SE IZVINjAVAO GROBARIMA: Zanimljiva scena desila se ispred južne tribine stadiona Rajko Mitić na kojoj su tradicionalno smešteni navijači Partizana. Nakon postignutog gola Vigo se radovao ispred popularnih grobara, a Rodić je potom pokazao šta je fer-plej rivalstvo i izvinio se pristalicama crno-belih za ponašanje svog saigrača.

10. minut - Katai je orpobao šut sa ivice šesnaesterca, ali lopta nakon njegovog pokušaja odlazi van okvira gola.

8. minut - Rikardo se našao u prilici za šut sa oko desetak metara, ali odličan niski blok Milojevićeve čete.

5. minut - Gol, Zvezda vodi! Aleks Vigo trese mrežu! Pokušao je da centrira defanzivac crveno-belih, ali je lopta imala čudan efe, zakačila je čak i kapitena Partizana Slobodana Uroševića i prevarila je golmana Popovića.

1. minut - Meč je počeo. "Vežite se polećemo"! Spektakl i praznik fudbala u istorijskoj sezoni u kojoj naša zemlja prvi put šalje pet predstavnika na evropsku scenu, od čega dva potencijalno u Ligu šampiona. Lopptu su prvi sa centra izveli fudbaleri Partizana.

18:45: Kakve scene, Kula Beograd sija u čast večitih!

18:35 - Evo kako trenutno izgledaju severna i južna tribina popularne Marakane.

FOTO: Č. Vuković

FOTO: Č. Vuković

 

FOTO: Č. Vuković

18:30 - Ostalo je još 30 minuta do početka večitog derbija, velika gužva ispred severne tribine najvećeg srpskog stadiona.

SASTAVI:

Mirko Ivanić se ipak nije oporavio za derbi i zato će u startnoj postavi Crvene zvezde biti Stefan Mitrović, dok je i Igor Duljaj napravio promenu koja se nije očekivala. Umesto Ljubomira Fejse, od početka ćemo gledati kolumbijskog fudbalera Kolorada.

FOTO: Printskrin/Rezultati.com

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Vigo, Eraković, Dragović, Rodić - Kanga, Mijailović, Bukari, Katai, Mitrović - Pešić.

PARTIZAN: Popović - Filipović, Vujačić, Marković, Urošević - Belić, Kolorado - Dijabate, Natho, Menig - Rikardo.

Foto: M. Vukadinović

 

UOČI MEČA

Ovo će biti 169. ligaški večiti derbi u istoriji. Crvena zvezda je u prednosti sa 66 pobeda naspram Partizanovih 47, a viđeno je i 55 remija.

Ove sezone večiti rivali su ukrstili koplja u devetom kolu, ''crveno-beli'' su poveli preko Bukarija koji je sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora matirao Popovića, ali to nije bilo dosta za trijumf jer je početkom drugog dela igre Natho poravnao sa bele tačke nakon što je Katai nespretno srušio Marka Živkovića u šesnaestercu.

Domaćin je drugi deo sezone otvorio podelom bodova sa Vojvodinom, ali nakon toga se vratio u prepoznatljivu formu. Četa Miloša Milojevića je vezala tri pobede, redom su padali Čukarički, Voždovac i Javor.

Zvezda je na tim utakmicama imala impresivnu gol-razliku 12-0. ''Crveno-beli'' imaju plus 13 u odnosu na večitog rivala i veoma sigurno koračaju ka šestoj uzastopnoj tituli kojom bi izjednačila rekord Partizana po broju vezanih titula prvaka Srbije. (2007/2008-2012/2013)

Čini se da derbi nije mogao da dođe u gorem momentu po ''parni valjak'', ali u duelu ovih timova forma često ne znači mnogo.

Pakleni debi na klupi ''crno-belih'' imaće Igor Duljaj koji je preko nedelje preuzeo kormilo od Gordana Petrića. Partizan je nakon ispadanja u Ligi konfrencija od Šerifa zabeležio novi neuspeh kada je u ponedeljak remizirao sa Radničkim 1923 rezultatom 1:1.

Duljaj koji je kao igrač igrao u mnogo "večitih derbija" ima nezahvalan zadatak da konsoliduje raštimovanu ekipu pred najteže gostovanje u domaćem prvenstvu.

Fudbaleri često umeju dobro da reaguju na promenu trenera i u taboru današnjeg gosta se nadaju da će to biti slučaj. Partizan je poslednji put na stadionu ''Rajko Mitić'' slavio pre četiri godine kada je pogotkom Bojana Ostojića osvojio Kup Srbije.

Potencijalni debitant na derbiju može biti mladi štoper ''parnog valjka'' Mihajlo Ilić, devetnaestogodišnjak bi mogao da dobije priliku umesto Markovića i Saničanina koji pružaju veoma loše partije u drugom delu sezone.

Sa druge strane, priliku od prvog minuta trebalo bi da dobije Aleks Vigo kojem će ovo biti takođe prvi večiti derbi.

Golovi na mečevima ovih rivala nisu baš česta pojava a poslednji put četiri ili više golova na derbiju palo je pre skoro šest godina.

Bilo je to 18. aprila 2017. godine kada je Partizan na stadionu najvećeg rivala uspeo da sruši domaćina sa 3:1, pa kasnije osvoji titulu.

Bila je to ujedno i poslednja kruna crno-belih koji poste pet sezona. A ako uzmemo u obzir da Zvezda trenutno ima 13 bodova prednosti u odnosu na “parni valjak”, taj post će još potrajati.

TABELA SUPERLIGE SRBIJE

REČ TRENERA

DULjAJ SE NE PREDAJE PRED DERBI: Nećemo izaći sa belom zastavom, verujem u momke

Doskorašnji strateg Teleoptika je otkrio kako su izgledali prvi dani na mestu šefa struke. 

- I sami znate da se sve brzo dogodilo. Odradio sam dva treninga sa prvim timom. Olakšavajuća okolnost je što sam bio par godina sa prvim timom, znam svakoga. Što se tiče meča, znamo da će biti teško. Kažu "nemaš šta da izgubiš", ja se ne bih složio, može mnogo da se izgubi i mnogo da se dobije. Crvena zvezda je tim za poštovanje, ali verujem u svoju ekipu. Šok-terapija nekada deluje, nekada ne, sve će se pokazati. Daleko od toga da dižemo belu zastavu. Oni su lideri, a mi idemo da pokažemo šta znamo. Partizan je pokazao u više navrata da zna da igra fudbal, da se nosi sa jakim protivnicima.

FOTO: M. Vukadinović

- Veoma je teško za dva dana nešto promeniti, pričam najiskrenije. Utakmica kao utakmica, mislim da njima ne treba mnogo da se priča, oni su svesni šta meč donosi. Sve što im ja kažem može da im pomogne, ali i odmogne. Oni su zreli momci, dugo su u Partizanu, verujem u njih i važno je poverenje između trenera i ekipe. 

Potom je govorio o samom meču u petak. 

- Igraćemo isto, veoma je teško nešto promeniti u dva dana. Moguće su neke korekcije, a opet derbi je specifičan, tu dosta igra naboj, emocije i zaboravi se na taktiku ponekad. Biće mnogo borbe, a ono što je najvažnije jeste da svaki igrač kada se pogleda u ogledalo zna da je dao sve od sebe - Odličan tim. Imaju mladog trenera koji zna šta hoće, igraju na svom terenu i s te strane su u povoljnijem položaju. Ono što mogu da obećam jeste da ću preneti svoju energiju na igrače, da kad izađu na teren ne budu u podređenom položaju. Da kada sudija da znak, mi krenemo agresivno od prvog trenutka - istakao je Duljaj. 

Dobio je pitanje o sudijama večitog derbija. 

- Sudija? Fudbal i sport bi trebalo da budu ogledalo društva. Neću komentarisati suđenje, svi smo mi ljudi i svi grešimo. Od mene nećete čuti komentare o suđenju, niti želim da vršim pritisak, niti je moja priroda da skačem i vrištim - rekao je Duljaj.

''JESMO FAVORITI, ALI SE POTENCIRA PREVIŠE'' Milojević jasan pred derbi

 

Crvena zvezda i Partizan odigraće 169. večiti derbi u petak sa početkom od 19 časova, a Miloš Milojević, trener domaće ekipe, održao je konferenciju za medije.

On se najpre osvrnuo na zdravstveni bilans svoje ekipe.

- Jesmo favorit, malo se to potencira i previše, ali to je posledica zadnjih utakmica. Ne bežimo od odgovornosti, ali u fudbalu se nikad ništa unapred ne dobija. Što se tiče zdravstvenog biltena, imamo nekoliko znakova pitanja, virus, i slično. Tih 11 na terenu i 10 na klupi biće oni najbolji i moraju da odgovore na zahteve - naveo je Milojević i dodao:

Ne bih rekao da mi bodovna prednost olakšava pripremu utakmice jer su promenili trenera. Svaki novi trener donese novu energiju, pristup, i ne olakšava nam to ovu situaciju. Ne gledamo na bodovnu razliku, imamo jedan pristup iz meča u meč, gde želimo da podižemo nivo igre, nekad nam uslovi ne dozvole to, nadam se da će teren biti dobro pripremljen.

FOTO: FK Crvena zvezda

Takođe, osvrnuo se na važnost derbija bez obzira na bodovnu razliku.

Osećam se kao da sam ovde četiri godine, bez obzira na to što sam bio i van Srbije. Napravi se takva atmosfera da je utakmica na život i smrt, bez obzira na bodovnu razliku. Nekada izostane lepota fudbala, baš zbog važnosti i jer se "mora". Mora se samo roditi i umreti, sve ostalo se ne mora, a može se. Derbi uvek donosi rovovsku borbu, ali i želimo da igramo fudbal.

Naveo je i da ekipi fali jačih utakmica, kako bi odmerili odnos snaga sa najjačim timovima Starog kontinenta. 

Ne možemo da se spremamo za Evropu u Srbiji. Spremamo se za Ligu šampiona, a koga god tu da izvučemo bićemo podređeni, a ovde ni u odnosu na koga nismo podređeni. Fali nam jačih utakmica. Sada ipak ne razmišljam toliko o tome, već o našem narednom rivalu.

Upitan da li u Igoru Duljaju, koji sada vodi svoj prvi derbi, vidi sebe, kada je prošle godine po prvi put izveo tim u najveći meč srpskog fudbala.

Kad sam dolazio mogao sam da izgubim prednost, a sada isto tako možemo da izgubimo prednost. U derbiju postoji samo jedan gubitnik, a to sam ja. Igor Duljaj je odigrao mnogo derbija kao igrač, bio je uspešan u dresu Partizana. Kad utakmica krene vi možete da promenite 3-5 odsto izmenama, sve ostalo su pripreme. Morate uvek i da računate na individualce - završio je Milojević.

BONUS VIDEO: Koreografije "grobara" i "delija" na 168. večitom derbiju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)