TENISKI SKANDAL: Namešten meč na Vimbldonu!

Novosti online

11. 07. 2022. u 20:47

SAMO što je spuštena zavesa na najprestižniji grend slem u godini, sportskom planetom odjeknule su informacije o nameštanju mečeva, koji uključuju i "tenisku svetkovinu" kakav je Vimbldon.

ТЕНИСКИ СКАНДАЛ: Намештен меч на Вимблдону!

Foto: EPA

Naime, dve istaknute teniske zvezde moderne ere koje se nalaze u najboljih 50 na ATP listi, Aslan Karacev i Nikoloz Basilašvili, kao i njihov bivši trener Jahor Jacik navodno su umešani u nameštanje mečeva.

To je pokazala je istraga Markusa Harma i Janika Šnajdera za "ZDF" u Nemačkoj.  Oni su otkrili su da je navodno Jacik, koji je trenirao i putovao sa oba igrača, ponudio teniserima novac za nameštanje mečeva u najmanje dva navrata u prošlosti, a ove informacije potiču iz tajnih istražnih dokumenata "ITF-a".

Što se tiče učešća Karaceva koji je prošle sezone stigao do polufinala Australijan opena i osvojio tri titule u pojedinačnoj konkurenciji, a poslednja je bila u Sidneju ranije ove sezone, on je u problemu zbog dva meča sa neobično visokim obrascima klađenja u Finskoj 2019.

FOTO: AP/Tanjug

Tereti se i za nameštanje  jednog meča dubl konkurencije u Kazahstanu 2020, čiji je intenzitet klađenja pokazao još neke abnormalnosti.

Istražila ih je francuska policija tokom Otvorenog prvenstva Francuske 2020. godine, o čemu je "L'ekip" izvestio još u maju, a dalje informacije otkrivaju da je on bio umešan i u sumnjive kladioničarske radnje, na masters turniru u Štutgartu.

Njegova bivša devojka, Sofija Dmitrijeva, ranije je doživotno suspendovana zbog takođe zbog nameštanja utakmica.

Što Basilašvilija tiče, postupak je u toku prema ruskim medijima, iako njegovo rukovodstvo tvrdi da ne znaju ništa, pod istragom je njegov prvi meč u dublu konkurenciji prošle godine protiv Radua Albota na Vimbldonu.

Foto: AP

Jacik je blisko sarađivao sa Karacevom/Basilašvilijem, godinama im je bio mentor, ali bi posle svega što se desilo sva trojica mogla da dožive sudbinu pomenute Sofije, te bi mogla da usledi rigorozna reakcija teniskih organizacija i doživotna suspenzija. 

Poznato je da su dva neverovatno talentovana igrača imala finanijskih problema, što bi mogao biti uzrok da se odluče da prekrše pravila ige i ukaljaju beli sport. 

Podsetimo, prethodnog dana, Novak Đoković je u finalu turnira koji je sada ponovo pod velom kontroverzi, savladao Nika Kirjosa.

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENI NOVAK: Top 10 tenisera po nedeljama provedenim na čelu ATP liste

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana