"ĐOKOVIĆA I DALJE MANJE VOLE" Ovako je Si-En-En izvestio Amerikance i svet o Novakovom osvajanju Vimbldona

Novosti online

11. 07. 2022. u 15:41

Novak Đoković i Nik Kirjos su odigrali sjajno finale Vimbldona, a američki Si-En-En (CNN) posvetio je priličnu pažnju tom događaju.

ЂОКОВИЋА И ДАЉЕ МАЊЕ ВОЛЕ Овако је Си-Ен-Ен известио Американце и свет о Новаковом освајању Вимблдона

FOTO: Tanjug/AP

Redakcija "Novosti" vam u celosti prenosi tekst kojim je taj medij, koji se nije proslavio izveštavanjem o Srbima, izvestio svetsku i javnost u Sjedinjenim Američkim Državama o onome što se desilo u nedelju u Londonu.

Pod naslovom "Novak Đoković osvojio četvrtu vimbldonsku titulu, a 21. grend slem ukupno", piše sledeće:

"Novak Đoković je u nedelju došao do četvrte u nizu titule u pojedinačnoj konkurenciji na Vimbldonu, a 21. ukupno kada se o grend slem trofejima radi. Srpska zvezda je pobedila Nika Kirjosa u uzbudljivom finalu na Centralnom terenu sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3).

Đoković je imao rani zaostatak jer je Kirjos bolje počeo, ali je potom iskusni 35-godišnjak pronašao način da dođe do sedme titule na Vimbldonu, gde je inače pobeđivao i 2018, 2019. i 2021, dok je 2020. turnir otkazan zbog kovid-19 pandemije.


On sada ima jednu grend slem titulu manje od rekorda koji, sa 22, drži Rafael Nadal.

Novak Đoković posle finala Vimbldona 2022 protiv Nika Kirjosa - fotografija koju je i CNN iskoristio za svoj izveštaj / FOTO: Tanjug/AP


Posle meča, Đoković, koji je za Kirjosa rekao da je 'neverovatan talenat' i da će sigurno doći do novog grend slem finala, o sebi je istakao da je 'ostao bez reči jer mu ovaj turnir toliko znači'


- Uvek je bio i biće sa posebnim mestom u mom srcu. Motivisao me je da igram tenis u malom planinskom odmaralištu kada sam video Pita Samprasa i zatražio od mojih da mi kupe reket - rekao je tokom razgovora sa Sju Barker na Centralnom terenu, držeći trofej.

- Bila je to prva teniska slika koju pamtim, a svaki put kada osvojim trofej i ovde stojim, to mi sve više znači. Ovo je najposebniji teniski teren na svetu, to se oseti čim izađete na netaknutu travu, jer je sve usmereno ka tenisu, od loptica, do reketa, pa je ovaj turnir najprepoznatljiviji na svetu.

Vatromet

Bila je to borba između jednog od najboljih i teniskog ovna.


Pod snažnim londonskim Suncem, bez oblaka na vidiku, ta borba nije razočarala.
Iako je igrao svoje prvo grend slem finale, Kirjos (koji se kvalifikovao za finale nakon što je Nadal odustao zbog povrede) uopšte nije pokazivao znake nelagode. Igrajući protiv trećeg s ATP liste, njegov snažan servis je briljirao od početak.


Ovaj par je razmenjivao udarce rapidnom brzinom, a obojica su pokazivala fantastičnu preciznost i veštinu koja je rivala držala napregnutim. 


Nik Kirjos na finalu Vimbldona 2022 protiv Novaka Đokovića / Foto: Tanjug/AP


Tokom sredine prvog seta, Kirjos je napravio prvi proboj. Australijski teniser je ostvario brejk i, uz svoje servise koji se nisu mogli vraćati, osvojio uvodnu deonicu, taman da umiri svoje živce, ako je za time bilo ikakve potrebe.


Đoković, koji je igrao svoje 32. grend slem finale, često je bio manje voljen od svojih suparnika na Vimbldonu, gde se često susretao protiv Nadala i Rodžera Federera, a isto tako je bilo i u nedeljnom finalu.


Jedinstven stil igre Nika Kirjosa, uključujući i povremena dobacivanja sopstvenoj loži, zadobila su publiku (i ranije tokom turnira), pa se isto to dešavalo i tokom finala, u kome je 27-godišnjak imao veću podršku.


Ipak, u drugoj deonici, Đoković je polako ali sigurno našao svoj ritam. Uspevao je da produži razmene koristeći spretnost i otpornost da, na kraju, izmori Kirjosa. A onda je u četvrtom gemu tog seta napravio brejk, otišao na dva gema razlike i prvi put u karijeri, u njihovom trećem okršaju, 'oduzeo servis' Australijancu.


Kirjos se borio da ostane u tom setu, tri brejk šanse je stvorio kada je Đoković servirao za izjednačenje na 1:1. Ali, uprkos nekim zamerkama koje je upućivao svojoj loži, nije uspeo da iskoristio nijednu od tih prilika, pa je Đoković poravnao rezultat.


Treći set je bio najviše ujednačen od dotadašnjih, jer su obojica snažno servirala i pokazala ekstremi kvalitet. Sredinom te deonice Kirjos je počeo da pokazuje nešto od one mrzovolje koja mu je i umrljala karijeru. Neka buka iz publike između njegovog prvog i drugog servisa dovela je do toga da se žali sudiji. A posle tog gema, TV mikrofon je 'uhvatio' kako Kirjos traži od sudije da se određena osoba izbaci s tribina. - Ne postoji veća situacije od ove, a oni (gledaoci) su to (ometanje) uradili opet, što me je umalo koštalo poena. Ona (devojka/žena, iz publike) se napila skroz, izbaci je. Znam tačno ko je u pitanju, to je ona što liči kao da je popila 700 pića - rekao je.


U sledećem gemu pritisak je izgleda uzimao maha, pa je Đoković napravio brejk, što je njegovog 27-godišnjeg rivala nateralo da se dere ka svojoj loži. Đoković nije napravio grešku kada je servirao za set, pa je od jednog (seta) zaostatka, došao do toga da vodi.
Sa krajem meča na vidiku, Đoković se potpuno skoncentrisao i počeo da zavrće šraf. Ali, iako se našao u novoj situaciji, Kirjos se dobro držao. Ništa nije razdvajalo njih dvojicu, koja su na mahove napadali jedan drugoga, pa je taj-brejk odlučivao da li će Kirjos izboriti peti set, ili će Đoković opet staviti ruke na čuveni trofej.
U najnapetijoj situaciji na meču, Đokovićevo iskustvo se pokazalo na delu, jer je u taj-brejku brzo stigao do velikog vođstva, a onda došao do izuzetne sedme titule", navodi se u izveštaju Si-En-Ena, koji je na kraju toga samo citirao prvu reakciju Kirjosa posle poraza, a nju ste, zbog svoje posebnosti, odmah po okončanju meča mogli da pročitate na portalu "Novosti".

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KECMANOVIĆ PAKUJE KOFERE, IDE KUĆI: Posle maratonske borbe eliminisan iz Bukurešta