RIVALSTVO OD KOG JE TENIS DRHTAO: Novak Đoković i Rafael Nadal promenili tok "belog sporta", ovo niste znali

Александар Илић
Aleksandar Ilić

31. 05. 2022. u 16:41

SIN Novaka Đokovića Stefan nedavno je odigrao svoj prvi meč u karijeri, osvojio i prvi turnir, dokaz da iver ne pada od klade. Novakov naslednik pravi prve korake, a nema sumnje da i u vremenu kada on bude harao svetskim tenisom govoriće se o možda i najvećem rivalstvu - Novak Đoković/Rafael Nadal.

РИВАЛСТВО ОД КОГ ЈЕ ТЕНИС ДРХТАО: Новак Ђоковић и Рафаел Надал променили ток белог спорта, ово нисте знали

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Teniski meč koji svi ljubitelji "belog sporta" sa nestrpljenjem očekuju na programu je od 20.45... Rafael Nadal i Novak Đoković sreli su se prošle godine u polufinalu Rolan Garosa. Slavio je tada Srbin 3:1 (3:6, 6:3, 7:6(7–4), 6:2.

Što se Rolan Garosa tiče, Nadal vodi 7:2. Poslednji duel, prošle godine, dobio je Srbin i to nakon epskog četvrtfinalnog duela. 27 duela odigrali su na šljaci, 27 na tvrdoj podlozi, a četiri na travi.  

"Kralj šljake" opravdao je svoj nadimak, na zemljanoj podlozi vodi sa 19:8, dok Novak vodi na tvrdoj podlozi 20:7.

Foto: EPA-EFE

Činjenice koje morate da znate pred deseti susret Novaka i Rafe na RG  

- Novak Đoković i Rafael Nadal igraće 59. put. Nikada se rivali nisu više puta sastali u open eri, Novak Đoković i Rodžer Federer sreli su se 50 puta.

- Novak i Rafa sreli su se 58 puta, igrali su na sva četiri mejdžorsa jedan protiv drugog,  a Novak Đoković vodi sa 30:28. U finalima 15:13.

- Sretali su se Srbin i Španac bar jednom godišnje u poslednjih 17 godina.

- Po 10. put srešće se na Rolan Garosu. U open eri dva rivala nisu više puta igrala jedan protiv drugog u Parizu, šest puta su se sastajali Nadal i Federer.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

- Đoković je pobedio na dva od poslednja tri duela protiv Nadala na Rolan Garosu.

- Đoković je jedini igrač koji je dva puta uspeo da na Rolan Garosu savlada Nadala. Takođe, jedini je kojem je pošlo za rukom da ga dobije u tri seta.

- Poslednji duel Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali su upravo prošle godine na Rolan Garosu.

Foto AP

Kako je sve počelo?

Prvi duel odigrali su u Parizu, u četvrtfinalu Rolan Garosa 2006. godine. Nadal je slavio, Novak se povukao zbog povrede u trećem setu. Prvi put u finalu sreli su se godinu dana kasnije na Indijan Velsu, ponovo je slavio Rafael Nadal. Nije dugo čekao Srbin na pobedu, pokazao je da je počeo da čita Španca već u Majamiju, treći duel pripao je Đokoviću.

Teniski klasici

Neki od duela koje su odigrali važe za teniske klasike, odnosno za najveće mečeve u istoriji tenisa. Kao što je bio slučaj sa mastersom u Madridu 2009, Australijan openom 2012. i polufinalom Rolan Garosa 2013. godine.... Pet teniskih klasika Rafaela Nadala i Novaka Đokovića pročitajte ovde.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Grend slemovi

Novak Đoković je osvojio devet Australijan opena, dok Nadal ima dva. Upravo toliko Rolan Garos turnira osvojio je Đoković, a 13 ih ima Španac. Na Vimbldonu najbolji teniser sveta ima šest trofeja, uz tri Ju-Es opena, Španac na travi ima dva trofeja, a četiri u Njujorku.

Treba dodati i masterse, Novak ih ima 38, dok Španac ima dva manje.

Pet puta Đoković je osvajao ATP finale, dok Španac nije upisao nijedan trofej. Posebno se Novakovi fanovi diče podatkom da je 371 nedelju Đoković proveo na prvom mestu, a Španac svega 209.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ĐOKOVIĆA: Ovako je izgledao susret predsednika Srbije i najboljeg tenisera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a