SELEKTOR ODBOJKAŠICA ĐOVANI GVIDETI ZA "NOVOSTI": Celokupni utisak i rezime je loš, ali... Srbija je najbolji tim na svetu!

S.RAJIĆ

09. 07. 2023. u 20:27

DEBI na klupi Srbije Đovani Gvideti neće pamtiti po najboljem. U Ligi nacija nije obezbeđena završnica, a takmičenje je započeto sa četiri poraza. Međutim, Italijan gleda dugoročnije i u mislima ima samo bleštavi odsjaj najsjajnijeg odličija u Gradu svetlosti kroz godinu dana na OI. Ipak, put od Pariza vodi kroz kvalifikacije u septembru u Kini, za koje će se tempirati forma. Selektor odbojkašica u razgovoru za "Novosti", to ističe kao glavni cilj.

СЕЛЕКТОР ОДБОЈКАШИЦА ЂОВАНИ ГВИДЕТИ ЗА НОВОСТИ: Целокупни утисак и резиме је лош, али... Србија је најбољи тим на свету!

FOTO: OSS

- Želimo što bolje da se pripremimo za EP, da tako iskoristimo ovo dodatno vreme koje smo dobili ispadanjem u LN. Pogotovo za kvalifikacije na OI koji su moji glavni cilj. Sa najjačom ekipom imao sam praktično samo jedan i po zajednički trening tako da smatram da sam na početku - priča za naš list Italijan.

U dosadašnjih 12 mečeva Gvideti ima polovičan učinak (6-6), a stvari su mogle da izgledaju i bolje.

- Celokupni utisak i rezime je loš ako se uzme u obzir rezultat koji smo postigli. Isto tako nije tako ni loša situacija, jer sam bolje upoznao i shvatio ekipu. Imali smo jako težak početak takmičenja. Liga nacija je takvo nadmetanje gde je teško oporaviti se nakon četiri poraza na prvom turniru u Antaliji. Ponosan sam kako je tim odigrao protiv Japana, ali i celokupni deo u Brazilu i Koreji. Imali smo neočekivani poraz od Kanade, to je bio susret koji smo morali da pobedimo, jer su igrale bez nekoliko bitnih igračica. Ipak, već smo imali tri neuspeha iza sebe, a uvukla se nesigurnost u ekipu - sumirao je postignuto Đovani.

Beograd, Pale, Beograd

PLAN priprema za predstojeće EP od 15. avgusta do 3. septembra već postoji.

- Jedan deo ćemo provesti u Beogradu, a onda odlazimo na Pale, zatim se vraćamo za Beograd gde ćemo imati nekoliko prijateljskih utakmica. Nadam se da ćemo u Belgiju stići u odličnoj formi - predočio je Gvideti. 

Utisak je da je prvi vikend u Antaliji, gde se nizao neuspeh za neuspehom raspršio sve nade oko fajnal-ejta, a trener turskog Vakifbanka se priključio tek nekoliko dana pred nadmetanje zbog obaveza sa klubom.

- Nisam imao opciju i mogućnost da pošaljem asistenta, jer smo bili fokusirani na Vakifbank i završetak sezone. Da nismo došli do kraja Lige šampiona bilo bi mi lakše da počnem sa radom ranije. Ne bi trebalo da plačemo i tugujemo previše što nismo otišli na fajnal-ejt iako Srbija zaslužuje i mora da se nađe u završnici svakog nadmetanja. Jedina stvar koju bih možda promenio, jeste, da bi pustio da ekipa bude svoja. Da ne menjam stvari koje mi se ne dopadaju odmah. Međutim, to je u suprotnosti sa mojom prirodom i načinom vođenja tima. Želeo sam odmah da im predočim svoju viziju odbojke. Svestan sam da promene na početku mogu da budu teške - istakao je Gvideti.

U Ligi nacija, takmičenju koje je 2018. nasledilo Gran pri, naša selekcija nije imala bog zna kakve rezultate, peto i dva 13. mesta. Ali, osvajanjem bronze prošle sezone sa manje-više istom ekipom, apetiti i ambicije su porasli.

- Jeste bilo dosta igračica, ali sam se potrudio da i mlađima pružim šansu da steknu iskustvo. Liga nacija je u neku ruku i čudno takmičenje, jer kvalitet timova varira, neki koriste kao vid eksperimentisanja, sa druge strane imate i timove koji su u jakom sastavu od početka do kraja. Tako da ako stalno menjate tim, normalno je da bude uspona i padova. Znamo naše prioritete.

Brankica tražila pauzu

BRANKICU Mihajlović najverovatnije nećemo gledati u dresu reprezentacije ovog leta.

- Od početka i prvog razgovora je bila jasna i zatražila mi je da uzme slobodno od dresa reprezentacije. Poštujem njen izbor i odluku. 

Loš start nije ostavio ravnodušnim Gvidetija, koji ima svoj moto.

- Robin Šarma, jedan od pisaca koje najviše pratim napisao je jednu rečenicu: "svaka promena u početku je teška, u sredini je zbrka, a kraj je predivan". Nije bila laka promena ni za mene, izvinjenje sam uputio, jer je Srbija najbolji tim na svetu, osetio sam potrebu da to uradim, jer ova ekipa morala da se nađe u završnici, navijači vaše zemlje to zaslužuju i ja se smatram krivcem što nismo uspeli.

Još jednom u prvi plan ističe kolektiv i jak timski duh.

- Zadovoljan sam radom sa devojkama. Sve do jedne su veliki profesionalci, dobri i vredni radnici, a povrh svega sve poseduju veoma veliki kvalitet i talenat - podvlači Gvideti.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić