ŠTA SE DESILO SA BRAĆOM KLIČKO? Otac ih učio da mrze Amere, oni broje ubijene Ruse

Novosti online

04. 03. 2022. u 11:48

IAKO je intervju za "Skaj njuz" dao još krajem februara, izjava Vitalija Klička "da su ubili šestoro ljudi" tokom sukoba između Ukrajine i Rusije tek sada je odjeknula u svetskoj javnosti.

ШТА СЕ ДЕСИЛО СА БРАЋОМ КЛИЧКО? Отац их учио да мрзе Амере, они броје убијене Русе

Foto: EPA

Mnogi su preneli da je upravo Kličko, koji je inače i gradonačelnik Kijeva, lično učestvovao u akciji i pucao, ali se čini da je nekadašnji bokser govorio o situaciji koja se dešavala na ulicama glavnog grada Ukrajine.

- Za nas je bezbednost naših ljudi glavni prioritet. Ali, takođe, pokušavamo da ulovimo napadače. Mnogo je snajperista na putu, niko ne bi trebalo da izlazi napolje - rekao je Kličko, koji je na pitanje da li su te grupe pronađene rekao:

- Sinoć smo ubili neke ljude, valjda šest ljudi. Ne brinem se za snagu ruske vojske, mi smo spremni da se borimo. Mi branimo svoje porodice, svoju zemlju, grad i budućnost.

I njegov mlađi brat Vladimir Kličko takođe je za "Bi-Bi-Si" potvrdio da je "spreman da umre za Ukrajinu" i obojica su od samog početka sukoba zadužili vojnu opremu svoje zemlje. Nakon bokserske karijere, Vitalij je ušao u politiku i već osam godina je kao gradonačelnik na čelu Kijeva.

Vladimir Rodionovič Kličko

Vladimir Rodionović Kličko, otac najpoznatije braće u svetu boksa, rođen je 1947. godine u tadašnjem surovom okruženju Staljinovog SSSR-a. Još kao mladić se učlanio u sovjetsko vazduhoplovstvo gde je imao zapaženu vojnu karijeru i dospeo je do čina general-majora.

Kao visoki oficir bio je u situaciji da svojoj deci pruži najbolje obrazovanje, a Vitalij i Vladimir su "odgovorili" tako što govore nekoliko svetskih jezika i doktoratima na Univerzitetu u Kijevu. Istovremeno, ljubav njihovog oca prema borilačkim veštinama napravila je šampione od njih.

Foto: EPA

 

Istovremeno, od oca Vladimira su dobili usađenu doktrinu vezanu za očuvanje integriteta Sovejtskog Saveza o mahinacija njihovih neprijatelja iz Hladnog rata. Tako je sam Vitalij s bratom svojevremeno dao jedan intervju 2011. u kom je rekao:

- Celog mog života govorili su mi da je SAD užasna zemlja, da su agresivni i da žele da ratuju sa SSSR kako bi od nas napravili robove. U nekom trenutku sam uvek verovao da ću morati da branim svoju domovinu od ludih Amerikanaca koji su želeli da kontrolišu ceo svet.

S druge strane, Vladimir je istakao da je jednako imao ukorenjen osećaj dužnosti prema svojoj domovini.

- Kada sam imao 12 godina pucao sam iz kalašnjikova, bacao sam ručne granate, trčao kroz podzemne tunele i učio kako da se nosim sa tenkovskim napadima.

Černobilj je kriv za sve

Njihova ideologija polako je počela da se menja u aprilu 1986. godine, kada su postali svedoci Černobiljske katastrofe koja je, na kraju, i odnela život njihovog oca - svojevremeno i vojnog atašea u Istočnoj Nemačkoj.

Foto arhiva VN

 

U noći katastrofe, rutinsko testiranje sistema krenulo je po zlu, što je dovelo do pucanja reaktora i nekoliko snažnih eksplozija u nuklearnoj elektrani. Braća Kličko su bila smeštena oko 100 kilometara daleko, u vojnoj bazi u kojoj je njihov otac bio stacioniran.

- Vazduhoplovci su leteli i dan i noć. Naš otac je bio jedan od prvih na licu mesta, proveo je nekoliko meseci tamo u čišćenju - rekao je Vitalij koji je priznao da je njihov otac kancer dobio upravo zbog Černobilja. Na kraju, preminuo je 2011. godine.

Upravo te godine braća Kličko su po prvi put otišli da posete Černobilj, a Vladimir je otkrio neka šokantna saznanja.

- Uvek sa sobom morate da nosite merače radijacije. Zračenje je teško shvatiti. Ne možete da ga namirišete, da ga osetite... Nije ni toplo ni hladno. Ne možete da ga vidite u vazduhu, ali ipak ostaje. Išao sam da vidim školu u kojoj je jedna učionica ostala potpuno netaknuta. Bilo je jezivo, kao vremeplov. Sve je igledalo kao u moje, sovjetsko vreme. Netaknuto. Sve knjige su bile tu, a na stolu je bila lista prisutnih (neka vrsta dnevnika) za dan 25. april. Dan kasnije desila se eksplozija.

Politika je prljava igra

Vitalij je, s druge strane, tada govorio i o politici, ne znajući da će samo godinu dana kasnije zvanično postati njen bitan faktor. Potom će 2014. biti izabran za gradonačelnika Kijeva.

- Politika je prljava igra. U boksu imamo svoja pravila, u politici tih pravila nema. Posebno u mladoj demokratiji kao što je u Ukrajini. To je više MMA. Ukrajina je sjajna zemlja sa ogromnim potencijalom, ali za prvih 20 godina nezavisnosti nismo videli neke rezultate. Veoma je bolno čitati o Ukrajini kao o najkorumpiranijoj zemlji. Moramo da promenimo pravila unutar Ukrajine kako bi bila kao SAD i razvijene evropske zemlje - govorio je Vitalij pre 11 godina.

U međuvremenu je osam godina na čelu Kijeva kao gradonačelnik, a sa bratom Vladimirom je zauzeo borbene redove u sukobu svoje zemlje sa Rusijom.

BONUS VIDEO VLAHOVIĆ NOVI REKORDER: Pet najvećih transfera srpskih fudbalera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024