FIDE GRAN-PRI U BEOGRADU! Goran Vesić: Šah da postane izborni predmet u školama

Novosti online

08. 02. 2022. u 14:53

PRESTIŽNI šahovski "Gran-pri" turnir, jedan od najvažnijih šahovskih događaja na svetu u 2022. godini pod okriljem Međunarodne šahovske federacije (FIDE) održaće se u Beogradu od 28. februara do 4. marta.

ФИДЕ ГРАН-ПРИ У БЕОГРАДУ! Горан Весић: Шах да постане изборни предмет у школама

Foto: Ilusracija

Na turniru u glavnom gradu Srbije, koji je jedan od tri najveća na svetu, takmičiće se 16 šahista, a dvojica će izboriti mesto među osam najboljih za Turnir kandidata u Madridu, čiji pobednik će izboriti pravo da izazove svetskog šampiona Magnusa Karlsena.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Grad dao podršku imajući u vidu da je istorija šaha u Srbiji duga i uspešna.

"Mi ohrabrujemo Saveze da organizuju velika takmičenja, uskoro imamo SP u atletici, posle još događaja, koji su ne samo sjajna promocija zemlje, nego i prilika da što više turista dođe u Beograd. Biće ovo još jedan dokaz značaja šaha, koji nije klasičan sport, koji je dobar i za mentalno zdravlje, da se opet razmisli o tome da šah postane izborni predmet u školama", istakao je Vesić.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić na konferenciji za medije u hotelu Kraun Plaza izrazio je nadu da će turnir postati deo šahovske istorije i da će pomoći da Srbija ponovo počne da osvaja medalje na velikim takmičenjima. 

"Nadam se da će ovaj turnir postati deo šahovske istorije. Ponosan sam što će se odigrati u mom mandatu i trudićemo se da šah vratimo tamo gde je nekada bio i da naši šahisti ponovo osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Cilj je da šah bude što više prisutan, a na nama je da obezbedimo uslove. Nadam se da će naši šahisti iskoristiti priliku što je država spremna da stane iza njih", izjavio je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić na konferenciji za medije u hotelu Kraun Plaza.


On je dodao da će se istovremeno sa "Gran pri" turnirom odigrati prateći velemajstorski turnir, u rangu nekada vrlo priznatog turnira Investbanke.

Direktor turnira Marijan Stričević zahvalio se na podršci državi i gradu Beogradu na organizaciji turnira i posebno naglasio značaj činjenice da svetska šahovska elita dolazi u Beograd.

Podršku turniru u ime ministarstva omladine i sporta dao je pomoćnik ministra Darko Udovičić, a a na konferencije za medije obratila se i čuvena šahistkinja Alisa Marić.

"Zadovoljstvo što se ovako veliki turnir organizuje kod nas. Možda će upravo igrač sa ovog turnira postati šampion sveta. Ovaj turnir nas vraća u stara vremena kada su kod nas dolazili najbolji šahisti sveta i nadam se da je ovo samo početak i da ćemo ubuduće, uz ulaganje u mlade, opet imati vrhusnke rezultate naših takmičara", istakla je Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba