NOVI SKANDAL U PEKINGU: Ruski olimpijski šampion zapušio usta američkom novinaru nakon provokativnog pitanja

Novosti online

07. 02. 2022. u 12:34

RUSKI takmičar u skijaškom trčanju Aleksandar Boljšunov, olimpijski šampion u skiatlonu na 30 kilometara, zapušio je usta novinaru koji mu je postavio provokativno pitanje o dopingu.

НОВИ СКАНДАЛ У ПЕКИНГУ: Руски олимпијски шампион запушио уста америчком новинару након провокативног питања

Foto: AP

Boljšunov, kome je ovo bilo prvo zlato na ZOI posle tri srebra i bronze koje je osvojio u Pjongčangu 2018. godine, rekao je da mu je muka od takvih pitanja

Trijumf ruskog nordijskog skijanja upotpunio je Denis Spicov srebrom, dok je bronza pripala finskom takmičaru Ivu Niskanenu, koji je za pobednikom zaostao dva minuta.

Brilijantan odgovor Rusa

Više nego impresivnu pobedu ruskog skijaša pokušao je da umanji novinar portala FasterSkier.com Natanijel Herc, koji je pokušao da isprovocira Boljšunova pitanjem koliko su čisti ruski sportisti u Pekingu, aludirajući na optužbe Zapada da u Rusiji postoji sistematski doping program potpomognut od države.

- Ne možete da postanete olimpijski šampion tek tako, iznenada. Poslednjih nekoliko godina pokazao sam se na svim trkama u kojima sam učestvovao, uvek sam davao sve od sebe i ostvarivao zapažene rezultate. Kad god čujem priče o dopingu, spopadne me muka, ne mogu to da prihvatim. Ne želim ni da slušam o tome, jer smatram da to nema veze sa sportom - rekao je Boljšuunov.

Svi testirani na doping

Ruski skijaš ističe da su svi sportisti u Pekingu redovno testirani.

- Ovde su svi sportisti bili testirani na doping. Nije u redu da nas to pitate. Ovakav rezultat ne može da padne s neba, iza njega su godine napornog rada. Ako ne verujete, dođite da vidite kako treniramo, to je stvarno naporan rad. Kada nas vidite kako treniramo više vam neće padati na pamet da postavite ovakvo pitanje - odbrusio je Boljšunov nadmenom novinaru.

Hercovo pitanje nije se dopalo ni ruskim kolegama koji su želeli da znaju zašto ga je postavio Boljšunovu, a on je odgovorio da je "samo radio svoj posao". Ipak, morao je da prizna kako niko nema nijedan razlog da sumnja u Boljšunova.

Ruski sportisti i u Pekingu se takmiče pod zastavom i imenom Ruskog olimpijskog komiteta pošto su ruska zastava i himna i dalje pod sankcijama Svetske antidoping agencije - VADA.

Navedene sankcije trebalo bi da isteknu u decembru ove godine, a u međuvremenu ruski sportisti se mnogo češće podrgavaju anti-doping testovima od svih ostalih nacija, kao što je bio slučaj i tokom letnjih Igara u Tokiju prošle godine.

Podrška stigla i od Putina

Ipak, senku na trijumf Boljšunova nije mogla da baci ni ova neuspela provokacija novinara u pokušaju, a ruskom skijašu najveću podršku pružio je predsednik najveće države sveta Vladimir Putin: 

- Siguran sam da će vaše dostignuće biti primer i inspiracija svim ruskim sportistima na Olimpijskim igrama - poručio je Putin Boljšunovu posle osvajanja zlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)