"LEPO JE BILO U SARAJEVU" Pre 38 godina otvorene 14. Zimske olimpijske igre (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 02. 2022. u 12:39

GLAVNI grad tadašnje SR Bosne i Hercegovine bio je od 8. do 19. februara 1984. godine svetski sportski centar. Na današnji dan pre 38 godina otvorene su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

ЛЕПО ЈЕ БИЛО У САРАЈЕВУ Пре 38 година отворене 14. Зимске олимпијске игре (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: EPA

Od 8. do 19. februara 1984. godine Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja.

Sarajevo je organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara dobilo 8. maja 1978. na sednici MOK u Atini. Ova odluka je iznenadila sve zato što su u konkurenciji bili japanski Saporo i švedski Geteborg.

Olimpijski plamen na stadionu Koševo zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, zakletvu u ime svih sportista položio je, uz malo problema sa čitanjem ćirilice, slovenački snučar Bojan Križaj.

Maskota je bio vuk Vučko, a pevač Zdravko Čolić sinhronizovao je glas Vučka u špicama i otpevao čuveno "Sarajevo".

FOTO: EPA

Skijaš Jure Franko osvojio je srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji doneo prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji.

Igre su obeležili Britanci Džejn Torvil i Kristofer Din, koji su uz zvuke Ravelovog "Bolera" postali prvi i do sada jedini par u istoriji koji je dobio savršen skor u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama.

Države koje više ne postoje, Istočna Nemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja), bile su najuspešnije na Igrama koje je organizovala država koja više ne postoji - Jugoslavija.

TINEJDžERKA ISPISALA ISTORIJU: Rusima timsko zlato u umetničkom klizanju (FOTO)

Organizacija ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos.

Ostala je upamćena i anegdota sa Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi - lokalni sarajevski ugostitelj, izvesni Fahrudin, na račun holivudskog superstara, koji je tokom ZOI došao na večeru kod njega, dodao je nulu i naplatio mu 400 dolara umesto 40.

Većina borilišta sa ZOI Sarajevo pretrpela su oštećenja u građanskom ratu, uglavnom od strane takozvane Armije BiH, a najgore su prošle bob/sankaška staza i ski-skakaonice na Igmanu.

FOTO: EPA

BONUS VIDEO - MASKOTA JE BIO VUČKO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)