JOKIĆ NAJ, NAJ, NAJ: Skoro da nema kategorije u kojoj generalni menadžeri NBA timova ne vide Srbina kao najboljeg

V. P.

11. 10. 2023. u 21:50

SIŽE tradicionalne predsezonske ankete među generalnim menadžerima NBA timova mogao bi da glasi: Nikola Jokić je naj, naj, naj... U gotovo svim najvažnijim kategorijama, centar Denver Nagetsa pokupio je najviše glasova uoči početka sezone u koju ulazi kao šampion i MVP velikog finala.

ЈОКИЋ НАЈ, НАЈ, НАЈ: Скоро да нема категорије у којој генерални менаџери НБА тимова не виде Србина као најбољег

FOTO: Tanjug/AP

Čak 43 odsto smatra da će Somborcu treći put u karijeri pripasti zvanje najkorisnijeg igrača regularnog dela, najbliži je superstar Milvokija Janis Adetokumbo sa 20 odsto, slede Džejson Tejtum iz Bostona sa 13 i Luka Dončić iz Dalasa sa deset. Tek koji glas u predviđanju ishoda MVP trke dobili su aktuelni nosilac ovog priznanja Džoel Embid, Entoni Dejvis, Kevin Durent i Šaj Gildžes-Aleksander.

Na pitanje sa kim bi otpočeli stvaranje nove franšize, 33 odsto odgovorilo je „sa Jokićem“, značajan broj izjasnio se za mladu zvezdu San Antonija Viktora Vembanjamu (23 %), pred kojim je ruki sezona u najkvalitetnijoj ligi sveta. Poverenje Adetokumbu dalo je 13 odsto ispitanih, Dončiću deset i beku Minesote Entoniju Edvardsu sedam odsto.

Šta misle o tome što je MVP nagrada za prošlu sezonu uručena Embidu, najbolje opisuje odgovor na pitanje ko je najbolji NBA centar. Čak 93 odsto glasova dobio je Jokić, preostalih sedam podelili su Embid i Dejvis. U izboru za najboljeg stranog igrača lige srpski centar takođe dominira sa 80 odsto, daleko od njega su Dončić sa deset, Adetokumbo sa sedam i Embid sa tri.

U anketi se našlo i pitanje koga smatraju najinteligentnijim igračem u NBA. Pred prošlu sezonu najviše generalnih menadžera izabralo je Lebrona Džejmsa (45 odsto), ali su u međuvremenu promenili ploču i sada dali Jokiću 50 odsto naspram 33 za zvezdu Los Anđeles Lejkersa. Treći je novi plejmejker Golden Stejta Kris Pol sa deset.

ZAIGRALI I NAGETSI

PREDSEZONA je počela i za Denver Nagetse Nikole Jokića, u prvoj pripremnoj utakmici savladali su Finiks Sanse sa 115:107.

Srpski centar proveo je samo 18 minuta na terenu, postigao devet poena uz šut iz igre 4/11. U timu iz Kolorada prednjačili su mladi Džulijan Stroter sa 20, Redži Džekson je dodao 14. Sansi su igrali bez svojih zvezda Kevina Durenta, Devina Bukera i Bredlija Bila, u čijem odsustvu je bio najefikasniji Džoš Okogi sa 17.

Nikola Jović je igrao manje od sedam minuta u trijumfu Majamija nad Šarlotom (113:109), upisao je dva poena, dva skoka i asistenciju.

Naravno, Jokić nije u svemu na vrhu, ali je veoma blizu. Na pitanje koji igrač najviše tera trenere da mu se prilagođavaju, zaštitni znak Golden Stejta Stef Kari dobio je 40 odsto glasova, iza njega su srpski as sa 33 i Adetokumbo sa 13. Našao se u najboljoj petorci igrača kojima bi generalni menadžeri dali odlučujući šut u utakmici. U ovoj kategoriji dobio je tek sedam odsto, koliko i Džimi Batler, bolji su Demijan Lilard sa 17, Kevin Durent sa 27 i Stef Kari sa 37.

Nije moglo da prođe bez pitanja može li Denver da odbrani titulu. Trećina prvih operativaca veruje da može (33,3 odsto), jednake šanse daju Boston Seltiksima. Milvoki je na trećem mestu sa 23, Finiks na četvrtom sa sedam.

BONUS VIDEO: DOČEK ZA PAMĆENjE: Zajedničko uživanje košarkaša Srbije i navijača

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice