BOGDAN: IZGUBIO SAM GLAVU! Srbija izgubila od Italije, biti ili ne biti sa Dominikanom

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Manile - Grujica Kelić

02. 09. 2023. u 10:00

NEMA leka za Italijane, koji su za srpske košarkaše postali najveći bauk. Ovog puta je na startu druge faze Svetskog prvenstva u Manili bilo 78:76 u korist sastava Đanmarka Poceka, čime je naš tim pred sutrašnji okršaj sa Dominikanskom Republikom (14.00) postavljen u biti ili ne biti situaciju.

БОГДАН: ИЗГУБИО САМ ГЛАВУ! Србија изгубила од Италије, бити или не бити са Доминиканом

Foto arhiva VN

Pešićevi puleni moraju da savladaju karipsku selekciju ukoliko žele da se nađu u četvrtfinalu planetarnog šampionata.

- Najgluplje sam odigrao ovu utakmicu, previše sam šutirao za tri, a trebalo je da više ulazim u reket pošto nisu mogli da mi brane prodor. Šta da radim, izgubio sam glavu negde u trećoj četvrtini, a oni su to iskoristili. Pali smo kada smo napravili prednost od 16 razlike, oni su to iskoristili i dobili nas na iskustvo - preuzeo je odgovornost Bogdan Bogdanović.

U Beogradu, u borbi za OI 2021. su nam "odsekli ruku", lani na kontinentalnom šampionatu i nogu, da bi nas sada "obezglavili" i tako ovoj generaciji naših košarkaša ostavili traume. Prvi ozbiljniji test za našu selekciju doneo je i prvi poraz. Skepsa oko ubedljivih trijumfa nad nedoraslim rivalima u prvoj rundi pokazala se opravdanom. Pravi "triler" u Manili, sličan onom koji su na istom mestu pre 48 godina u bokserskom spektaklu imali Mohamed Ali i Džo Frejzer, razmrsio je Simone Fontekio ubacivši 30 poena, a ključne upravo u poslednjem minutu. Imao je Stefan Jović šut za pobedu međutim, njegova trojka sa devet metara nije ni stigla do obruča.

Sve što su "orlovi" radili u prethodnim duelima, na ovom im nije prolazilo. Niti je Milutinov u reketu mogao da se obhrva sa Melijem i Polonarom, koji su mu poput utvara disali za vratom, niti su šutevi Nikole Jovića sa polukružne linije bili otvoreni kao auto-put. Znali su Italijani dobro odakle im preti najveća opasnost pa su posebnu pažnju posvetili upravo tim detaljima. A oni na ovakvim utakmica uglavnom prave razliku.

Istina, "orlovi" su stigli do ogromne prednosti (60:44). I za to je zaslužna samo i isključivo bila igra u odbrani koja je kočila bilo kakvu rivalovu kreaciju. U "nebranom grožđu" su se našli Italijani, a iz problema ih je izvukao Simone Fontekio. Prva zvezda ekipe je postigla sedam poena zaredom i prepolovila razliku, da bi najiskusniji Datome sa dve trojke u poslednjem minutu perioda vratio totalni egal.

Odmah su svima krenuli da u glavi "sevaju" slike iz Berlina kada su Pešićevi momci u poslednjem kvartalu ispustili devet poena prednosti. Iako su samo petorica igrača iz aktelnog sastava bila deo tog meča na EP, svih 12 u suprotnom taboru bili su identični. Zato su dobro znali kako da se postave, a čovek odluke bio je pomenuti Fontekio. Prvo je podigao svoj tim kada je bio u nokdaunu, potom mu povratio rezultatski plus, da bi u dramatičnoj završnici još jednom preuzeo odgovornost i ključnim poenima preuzeo ulogu dželata ovog puta.

Pešić opet nije znao kako da zaustavi "slobodan pad" svojih izabranika u poslednjoj deonici. Momci u belim dresovima su završnih 15 minuta odigrali bez ikakve ideje i smisla.

VODAVODA uvek uz košarkaše

PRIRODNA podrška još od Evropskog prvenstva u Istanbulu 2001. i Svetskog šampionata u Indijanapolisu 2002. godine, traje jedno veliko partnerstvo, koje se retko viđa u sportu. Naime, više od dve decenije, VODAVODA je uz naše košarkaše. I kada se slavi i kada se tuguje, ovaj brend i sada pruža nesebičnu podršku nacionalnom timu. Kao i svako partnerstvo koje nastaje spontano, iz čistog srca i želje da se podrži ono u šta verujemo, tako je i sportska priča koju su izgradili Košarkaški savez i ovaj veliki brend, ostao primer da ulaganje u sport može da bude više od biznisa.

- Saradnja sa našim košarkašima pokazala nam je koliko su za uspeh bitni posvećenost i ljubav prema onome što radimo. Uz izuzetan kvalitet po kom je VODAVODA priznata širom sveta, posebno smo ponosni na to što je upravo kroz podršku košarci postala jedan od prvih izbora prirodne mineralne vode za milione ljudi van granica naše zemlje - izjavio je Vojin Đorđević, kreator i osnivač ovog brenda.

Za 1. mesto treba pomoć Portorika

NEOČEKIVANI poraz Dominikanske Republike od Portorika u više nego neizvesnoj utakmici (102:97), dodatno je zakomplikovao situaciju u Grupi I. Pred poslednje kolo (sutra), situacija je takva da Srbija više ne zavisi samo od sebe u borbi za prvo mesto. Uz neophodnu pobedu nad Dominikancima, "orlovi" će morati da se uzdaju i da Portorikanci iznenade Italijane. Samo tako Bogdanović i drugovi mogu da izbore pol-poziciju i izvesno izbegavanje Amerikanaca u četvrtfinalu.

S druge strane, bilo kakav poraz u direktnom duelu od karipske selekcije, Srbiju eliminiše iz daljeg takmičenja.

Simanić

ODGLEDAO je Boriša Simanić jučerašnju utakmicu iz bolničke postelje, pošto se oporavlja od operacije bubrega obavljene posle meča sa Južnim Sudanom. Rekli su srpski igrači da će mislima biti uz svog saigrača, a to su pokazali i postavljanjem Simanićevog dresa na klupu, koji je tu ostao tokom čitavog meča. Boriša je zadobio povredu opasnu po život, nakon što ga je prilikom jednog duela Nuni Omot laktom udario u bubreg.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)