PROTIV GRČKE I JARE I PARE: Srbija dobila Jaramaza i veoma važan meč u borbi za Mundobasket

V. PRERADOVIĆ

26. 08. 2022. u 22:57

UTAKMICA kakva dugo nije viđena. Komentar na mestu selektora Srbije Svetislava Pešića, nakon istinskog uživanja za sva košarkaška čula u duelu sa Grčkom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, pred rekordnih 19.150 srećnika u beogradskoj "Areni". Spektakl je ukrašen izuzetno važnim trijumfom za bolji ukus jutarnje kafe, kako je posle meča poentirao popularni Kari.

ПРОТИВ ГРЧКЕ И ЈАРЕ И ПАРЕ: Србија добила Јарамаза и веома важан меч у борби за Мундобаскет

FOTO: FIBA

"Orlovi" su ostali raširenih krila pod pritiskom imperativa pobede i peha sa povredom Vasilija Micića u drugoj četvrtini, pred pogledima iz prvog reda legendi naše i svetske košarke.

- Ekstremno teška utakmica za nas, ujedno i veoma interesantna - rekao je Nikola Jokić, vajar igre našeg tima u svim mečevima ovog leta. - Imali smo veliku podršku navijača, bili su naš šesti igrač. Bila je čast igrati pred svojim narodom, dali su nam ogromnu energiju. Bilo je i dosta velikih imena iz sveta sporta, tako da nam je bilo veoma važno da pobedimo.

Nikola je dugo bio omiljena meta za gađanje navijačima razočaranim prošlogodišnjom odlukom da propusti olimpijski kvalifikacioni turnir. Sve se promenilo preko noći, u "Areni" je rođena romansa publike i našeg MVP džokera.

- Cenim ljubav koju sam dobio sa tribina - zahvalio se Jokić publici.

Ovacije je zaslužio i Ognjen Jaramaz. Nakon što je Micić na jednoj nozi odskakutao u svlačionicu, bek Bajerna je bez trunke straha prigrlio breme odgovornosti prvog plejmejkera i, imajući u vidu značaj utakmice i kvalitet protivnika, verovatno odigrao meč karijere.

- Vasa se povredio i to je u tom trenutku bio veliki problem za nas, ali je Jaramaz odigrao sjajno - počašćen je Jokićevim komplimentima. - Odlično je kontrolisao utakmicu, diktirao dobar ritam u napadu. Ako nastavi da igra ovako, nećemo imati problema.

I ostali reprezentativci istakli su Jaramazovu ulogu u borbi sa teško lomljivim grčkim timom, sa atletama poput Janisa Adetokumba i njegove braće Kostasa i Tanasisa, sa ogromnim bekovskim iskustvom Kostasa Slukasa i Nika Kalatesa.

- Znali smo da je Grčka izvanredna, atletski jedna od najdominantnijih ekipa koja će se naći na Evropskom prvenstvu - priča kapiten Vladimir Lučić, koji je, osim učinka od 14 poena, utisnuo dubok trag i na polju nevidljivom oku statistike. - Dobro je da smo slavili uz podršku stvarno velikog broja ljudi, to su stvari koje dižu samopouzdanje. Ovakve pobede zbliže ekipu, grade karakter tima.

Lučić je bio jedan od zaduženih za borbu sa silom prirode u izvajanom telu Janisa Adetokumba, najefikasnijeg igrača utakmice sa 40 poena.

- Pamtim svaki put kada igram protiv tako kvalitetnih igrača kao što je Janis - kaže Lučić. - U nekim trenucima ni tri-četiri igrača na strani pomoći ne pomažu. Igrao je sjajno, ali najvažnije je da smo mi na kraju slavili. Znali smo koliki je značaj utakmice, da moramo da dobijemo ova dve meča kako bismo ostali u trci za Svetsko prvenstvo. Dobra stvar je da smo slavili i pored Vasine povrede, nedostatka igrača na poziciji jedan. Neki igrači, pre svih Jare, istupili su i pomogli timu.

Srbija s pobedničkim imperativom ide i na megdan Turskoj u Istanbulu (nedelja, 19.00), s kojom se izjednačila na tabeli (skor 2-3) posle poraza selekcije Ergina Atamana u Letoniji (85:111).

- Igramo protiv sjajne reprezentacije Turske - svestan je Lučić veličine izazova na Bosforu. - Za nas je dobro što je izgubila, s druge strane, sigurno će želeti da odigra znatno bolje u Istanbulu, uz veliku podršku svoje publike. Imaju mnogo kvalitetnih igrača, što evroligaških, što igrača koji imaju zapaženu minutažu u NBA. Čeka nas verovatno još teža utakmica nego ova sa Grčkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave