"DRAŽEN JE OTIŠAO DA BI OSTAO": O košarkaškom "Mocartu" za "Novosti" govorila njegova majka Biserka

Od stalnog dopisnika - Zagreb, Jurica Kerbler

24. 10. 2021. u 10:10

DVADESET i osam godina prošlo je od smrti Dražena Petrovića, ali legenda o košarkaškom geniju iz vremena bivše Jugoslavije i sjajnom sportisti živi i dalje.

ДРАЖЕН ЈЕ ОТИШАО ДА БИ ОСТАО: О кошаркашком Моцарту за Новости говорила његова мајка Бисерка

FOTO: Fejsbuk

Veliku zaslugu za to ima i njegova majka Biserka Petrović, koja je ceo život nakon tragične smrti sina, u automobilskoj nesreći na auto-putu kod Diseldorfa posvetila očuvanju sećanja na neponovljivu karijeru sportiste koji je i danas uzor mnogim mladima u celom regionu.

Dva su Draženova muzeja u Hrvatskoj, u Zagrebu i rodnom Šibeniku, a Biserka poslednje mesece nakon smrti supruga provela je upravo tamo gde je njen sin počeo da igra košarku. Uoči 22. oktobra, dana kada bi sa sinom slavila njegov 57. rođendan, došla je u Zagreb da bi vrata muzeja otvorila za sve koji su poželeli da se prisete harizmatičnog košarkaša.

o Kako objašnjavate da legenda o Draženu živi i danas?

- Sama ne znam to da objasnim. Svake godine mi se čini da je zanimanje za Dražena veće nego pre, što je svakako fenomen. Jednostavno je to tako, a i ja se tome čudim. Pa za dve godine biće 30 godina od njegove smrti, to je gotovo pola života, ali nimalo ne bledi legenda o Draženu.

SKROMNO

DRAŽENOV rođendan Biserka je proslavila juče u zagrebačkom muzeju, koji na taj dan posete i brojni mladi koji žele da čuju više detalja o životu proslavljenog košarkaša. U muzeju su izloženi brojni eksponati koji se vezuju za Draženov život, od lopti, dresova do fotografija sa utakmica.

o Kada ste osnovali njegov muzej, teško je bilo predvideti da će tako nešto da se dogodi?

- Znate, mogu da kažem da je Dražen otišao da bi ostao. Zvuči možda čudno, ali je tako. Način života kakav je vodio bio je jači i od sporta i to očito privlači i današnje generacije. To se prepozna i kada razgovaram sa ljudima koji dolaze u muzeje, svi kažu da Dražen nije bio samo vrhunski košarkaš, već pre svega pravi čovek.

o I mnogi mladi koji se bave sportom danas traže inspiraciju u Draženovom putu?

- Apsolutno, pa deca koja se nisu rodila u vreme dok je on bio vrhunski sportista danas sve znaju o njemu. Pratim i šta govore najbolji u raznim sportovima koji osvajaju medalje u zemljama regiona, a većina spominje baš taj Draženov put. Za mene je to jedinstveni slučaj da sećanje na Dražena ne bledi, već obrnuto, da služi kao uzor.

o Draženovo ime živi i u svim zemljama regiona...

- Živi i globalno, spominju ga svuda. U ono malo godina koliko je fizički bio na ovom svetu preleteo ga je na svim stranama i ostavio trag. Jedan Španac koji živi u Africi, a imao je deset godina kada je Dražen poginuo, otvorio je u svojoj kući muzej sa materijalima o mom sinu koje ni ja nisam do sada videla. Prikupio je neverovatnu dokumentaciju...

o  I vaš drugi sin, isto proslavljeni košarkaš Aleksandar Aca Petrović, takođe neguje sećanje na brata?

- I sada ga svi pitaju za Dražena, bez obzira na to gde se nalazi, da li u Brazilu, gde je vodio njihovu reprezentaciju, ili u Italiji, gde je trener. Povezanost sa bratom je ostala neverovatna.

FOTO: N. Paraušić

o Dražen je uvek bio i "više od sporta"?

- On nikada nije razmišljao o novcu, živeo je za to da sportom usreći ljude. Kada je video da su neki nezadovoljni i sam bi bio nesrećan. Imao je veliko srce i zato je uvek bio ne samo sportista, već pre svega dobar čovek.

o Koliko baš to danas mladima, koji žive u sasvim drugačijem svetu, može da bude nit vodilja?

- To pokušavamo da poručimo i kroz Draženove muzeje, da nije sve u novcu i da uspeh sledi samo uz mnogo rada. Da Dražen bude putokaz kako treba živeti. A ja, kao njegova majka, nisam želela ništa ni dodavati, ni oduzimati. Ja sam samo želela da se sve to zapiše i zapamti.

BONUS VIDEO: Oproštaj Novice Veličkovića pred punom Arenom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati