POZNATO NA KOGA SRBIJA MOŽE U OSMINI FINALA: Meč Portugal - Urugvaj odagnao sve dileme

Novosti online

28. 11. 2022. u 19:37

PORTUGAL i Urugvaj odmerili su snage u drugom kolu Mundijala u Kataru, te je nakon pobede od 2:0 Ronalda i družine poznato ko bi potencijalno bio protivnik Srbije u slučaju da naši momci savladaju Švajcarsku u poslednjem kolu.

ПОЗНАТО НА КОГА СРБИЈА МОЖЕ У ОСМИНИ ФИНАЛА: Меч Португал - Уругвај одагнао све дилеме

FOTO: AP/Tanjug

PORTUGAL - URUGVAJ 2:0

Stadion: Lusail 

Sudija: Alireza Fagani 

SASTAVI:

PORTUGAL: Kosta - Kanselo, Diaš, Pepe, Mendeš - Karvaljo, Neves, Bernardo Silva - Fernandeš, Ronaldo, Žoao Feliks 

URUGVAJ: Rošet - Himenez, Godin, Koates, Olivera - Bentankur, Vesino, Valverde - Varela, Kavani, Nunjez

 

 

Meč između dve velike fudbalske nacije bio je još jedan duel nakon Brazil - Švajcarska u koji su bile uprte oči Srbije. Poznato je da se orlovska grupa na Mundijalu ukršta upravo sa grupom H, u kojoj su između ostalog i Portugal i Urugvaj.

Jasno je da najviše što Stojkovićevi izabranici mogu, jeste da zauzmu drugu poziciju u ovoj fazi takmičenja, a to će automatski značiti da, ako Piksi ne zameri na reči, u slučaju EVENTUALNE osmine finala naši momci idu na prvoplasiranog iz grupe H.

A, to će biti Portugal, nakon što su Santošovi puleni u meču lošeg fudbalskog kvaliteta i oskudnog sadrđaja stigli do tri boda i tako gotovo i matematički obezbedili prvo mesto u grupi.

FOTO: AP/Tanjug

Ronaldo i družina već su dobili šamar od Srbije, u sklopu kvalifikacija za SP, a ako je suditi po tome kako deluju na ovom, a i u kontinuiranom periodu iza nas, nemamo razlog za mnogo brige. 

Portugal je danas još jednom razočarao sve u zemlji Iberijskog poluostvra, ne rezultatom, ali igrom sigurno jeste. Još jednom jedna od najskupljih reprezentacija sveta čiji dres nose fudbalski majstori nije briljirala.

FOTO: AP/Tanjug

Još jednom nisu bili bolji takmac, još jednom su delovali kao razbijena vosjka bez lidera, bez jasne koncepcije i taktičke postavke. 

Ipak jedan centaršut Bruna Fernadeša koji je u 54. minutu bio upućen ka Kristijanu Ronaldo završio je u golu, i to sasvim slučajno. Ronaldo nije zahvatio loptu, a to je prevarilo Rošeta, i donelo veliku radost navijačima Portugala.

Urugvaj je potom promenio mentalitet, bombardovao gol rivala i propustio tri kolosalne šanse, a onda, kako to obično biva, sledi kazna. Arbitar Alireza Fagani pokazuje na belu tačku, Bruno Fernandeš preuzima odgovornost i pogađa i tako i definitivno obezbeđuje prvo mesto u grupi svojim saborcima.

DRUGO POLUVREME

90 + 2 - Goool! Bruno Fernandeš mirno realizuje najstožu kaznu.

89. minut - Penal! Himenez je igrao rukom, Alireza Fagani kaže da je jedanaesterac nakon VAR provere. 

79. minut - Nižu se šanse! Sada je De Araskaeta propustio veliku šansu. Tri velike prilike u samo četiri minuta. Čeka nas po svemu sudeći dinamična završnica.

78. minut - Nova kolosalna šansa za Urugvajce! Luis Suarez promašuje sa svega 3,4 metra. Ovo će boleti kako rekordera po borju golova Urugvaja, tako i celu naciju.

75. minut - Velika šansa! Maksimilijano Lopez pogađa stativu nakon odlično pokušaja sa nekih 13,14 metara. Ostaje žal za ovom prilikom, u ovako zatvorenom meču ovakve šanse se moraju iskoristiti.

61. minut - Lude scene na Lusailu. Jedan navijač sa LGBT zastavom je završio na terenu. Dobro je poznato kolika homofobija vlada u Kataru, nema sumnje da ovom momku sledi drakonska kazna. Velike je pitanje i kako je uspeo da promuva ovaj komad tkanine, s obzirom kakve kontrole vladaju na ulazima svih staiona u Kataru.

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

60. minut - Nunjez je oprobao udarac, šesti za Urugvajce, drugi u okvir ukupno. Ipak Kosta još jednom bez mnogo problema interveniše.

54. minut - Gooool! 1:0 za Portugal, Kristijano Ronaldo je izgleda krznuo loptu nakon centaršuta Bruna Fernandeša! Možda i ne, možda će ovo biti pripisano Fernandešu, iako grafika pokazuje da je Ronaldo strelac. Bilo kako bilo, Portugal dolazi do važnog gola, koji možete pogledati klikom OVDE.

46. minut - Fagani pokazuje da nastavak može da počne! 

PRVO POLUVREME

45 + 3 - Fagani svira kraj prvog dela! Loš fudbal, mnogo taktičkih zadataka, borba između šesnaesteraca, i jedna kolosalna šansa koju je propustio Bentankur. Klikom OVDE možete videti najzanimljiviji detalj prvog poluvrmena i pomenuti promašaj.

35. minut - Ronaldo je raspalio po lopti, ali odličan blok urugvajskog bedema ponovo. Nemoćno deluju momci sa iberijskog poluostrva. Urugvaj sve opasniji, sada je Darvin Nunjez bio u izglednoj poziciji nakon odličnog dodavanja Bentankura. Ipak, golgeter Liverpula nije uspeo da primi loptu kako je želeo, da jeste, bio bi to gotovo siguran gol. Urugvajci pokazuju mišiće rivalu.

FOTO: AP/Tanjug

32. minut - Najveća šansa na meču! Strašni driblinzi Bentankura, izašao je fudbaler Totenhema u sitauciju 1 na 1 sa protivničkim golmanom, ali sjajno to brani Kosta. Ostaje 0:0.

29. minut - Na veliku žalost, po svemu sudeći dobijamo još jedan po šansama i fudbalskom kvalitetu oskudan meč. Izgleda da će baš kao u meču Brazil - Švajcarska, i mnogima pre njega na Mundijalu, danas biti viđena još jedna šahovska partija. 

19. minut - Niz kornera za Portugalce. Bruno Fernandeš je ubacivao loptu iz ugla, ali svaku opasnost otklanja odbrambena linija Urugvaja. Iskusni Godin komanduje svojom defanzivom. Deluje da će se namučiti dobrano Ranaldo i drugovi da probiju bedem rivala. 

FOTO: AP/Tanjug

15. minut - Žoao Feliks je sada okušao sreću sa distance, ali bez veće opasnosti po gol južnoamerikanaca.

8. minut - Tukao je Bruno Fernandez sada sa velike razdaljine, njegov udarac po zemlji odlazi daleko od gola koji čuva Rošet. 

3. minut - Odličan početak, prvo je Matijas Olivera oprobao udarac sa distance, ali je lopta otišla van okvira gola. Potom i šut Vilijema Karvalja iz izgledne pozicije odlazi visoko iznad gola. 

1. minut - Meč je počeo! Saurez iznenađujuće na klupi, ali tu je Edinson Kavani.

19:30 - Poznati su i sastavi za današnji meč!

FOTO: AP/Tanjug

UOČI MEČA

Selekcija koju sa klupe predvodi iskusni selektor Fernando Santos je u prvom kolu savladala Ganu rezultatom 3:2. U prvom poluvremenu tog meča bukvalno nismo videli ništa, tačnije bila je to jedna dosadna utakmica bez pravih prilika sve do sumnjivo dosuđenog jedanaesterca. 

Navodni prekršaj Mohameda Salisua nad Kristijanom Ronaldom verujemo da ne bi bio sankcionisan nikada da je u pitanju bio neki drugi igrač, a ne čuveni Portugalac koji ima ogroman autoritet i uticaj na sudije.

FOTO: AP/Tanjug

Kapiten portugalske reprezentacije je bio siguran sa bele tačke, a nakon toga se igra rasplamsala i moglo je da se uživa u gledanju poslednje trećine utakmice.

Gana je stigla do izjednačenja samo osam minuta kasnije, a strelac je bio iskusni Andre Ajuv koji nastupa za katarski Al Sad. Radost "crnih zvezda" zbog izjednačujućeg pogotka nije dugo trajala jer su Portugalci u 78. i 80. minutu postigli dva gola iz kontranapada u kojima je fantastični Bruno Fernandes asistirao za pogotke Žoao Feliksu i Rafaelu Leaou. 

Tanjug/AP

Nakon trećeg pogotka svi su mislili da je pitanje pobednika rešeno i selektor Santos je zamenio neke od najboljih igrača, ali je nadu Gani doneo u 89. minutu fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari.

Mogli su Afrikanci i do izjednačenja u sudijskoj nadoknadi, ali neopreznost golmana Dioga Koste nije uspeo da kazni Injaki Vilijams koji se nakon oduzete lopte sapleo i nije uspeo da sprovede loptu u mrežu bivšeg evropskog šampiona.

Sa druge strane Urugvajci su odigrali jedan jako dosadan meč sa Južnom Korejom. Utakmica je završena najnepopularnijim rezultatom 0:0, a u meču smo videli svega tri prilike za gol.

Foto: Tanjug/AP

Prvu priliku na meču imala je Južna Koreja kada je napadač Ui Džo Hvang u 34. minutu poslao loptu preko gola protivnika. Sledeće dve prilike za promenu rezultata propustio je Urugvaj.

U oba slučaja stativa je sačuvala mrežu reprezentacije sa dalekog istoka, a potencijalni strelci bili su Dijego Godin, glavom nakon kornera i Fede Valverde koji je uputio sjajan udarac sa oko 25 metara u 89. minutu meča.

Ove dve reprezentacije su do sada odigrale samo jedan međusobni susret i to na poslednjem Mundijalu u Rusiji kada su Urugvajci u osmini finala slavili sa 2:1 golovima Edinsona Kavanija. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)