NEVEROVATNO OTKRIĆE: Kako je Maradonin pradeda Matej Kariolić otišao sa Korčule u Argentinu i promenio prezime

Novosti online

02. 12. 2020. u 18:30

HRVATSKI mediji ovih dana bruje o tome kako je preminula fudbalska legenda Dijego Armando Maradona bio poreklom Hrvat.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Како је Марадонин прадеда Матеј Кариолић отишао са Корчуле у Аргентину и променио презиме

Foto: Privatna arhiva

U Hrvatskoj su se ovih dana opraštali od čuvenog El Pibea, kao i u ostalim zemljama regiona, međutim jedan detalj je upao u oko.

Stranica "Cultura Croata" koja na društvenoj mreži Fejsbuk održava kontakt sa iseljenicima iz komšijske zemlje u Južnoj Americi napisala je Maradoni oproštajnu poruku na španskom jeziku:

- Zbogom potomku Hrvata... Njegov pradeda po majci bio je Matej Kariolić, a rođen je na Korčuli. To je ostrvo na kojem je rođen i Marko Polo. Matej Kariolić preselio se u Argentinu, gde je dobio ime Metju Karioliči, njegova kći Salvador Karioliči udala se za Ramona Franku, a u tom je braku rođena Dijegova majka Dalma (takođe ime jedne od Maradoninih ćerki). Počivaj u miru, idole, legendo, napisali su administratori stranice "Cultura Croata" ili "Hrvatska kultura".

Ove navode proverio je "Zadarski.hr" kod dugogodišnje upravnice Kancelarije za Dalmaciju Matice iseljenika Hrvatske, Branke Bezić Filipović, žene koja je objavila puno radova o iseljeništvu Hrvata.

– Dijego Maradona vuče hrvatske korene s majčine strane, kako kažu u hrvatskoj zajednici u gradu Rosariju u Argentini, smeštenom na reci Parani. Naime, već 1895. na listi rudara s Parane bio je i Mateo Kariolič iz Hreljina pokraj Bakra.

To je bio otac Salvadore Kariolič, Maradonine bake i zet Gašpara Polića iz Korčule, dok za Salvadoru još tvrde kako se rodila na Korčuli. Maradonina majka zvala se Dalma što je bilo uobičajno među Dalmatincima u Argentini.

- Pre tačno 15 godina u ovo vreme bila sam na turneji po Argentini sa veteranima Hajduka, te s vajarom Stanislavom Bavčevićem, kao i Goranom Borčićem, tadašnjim upravnikom Muzeja grada Splita. Nosili smo eksponate za izložbu, a veterani Hajduka igrali su utakmice u Kordobi, Tukumanu, Rozariju i Buenos Ajresu. U Rozariju su nastupili na stadionu kluba Njuels, na kojem je tribina nazvana imenom Dijega Maradone, rekla je Branka Bezić Filipović.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije