ĆAVI: "KAO UDARAC MALJEM" Počinje nova era, Barselona kreće od nule!

Z. ĆOROVIĆ

09. 12. 2021. u 22:51

TO je već fudbalski teror. Bajern se pretplatio da maltretira Barselonu (3:0), kao da je reč o nekom tamo Duizburgu ili Union Berlinu, a ne o jednom od najvećih evropskih klubova.

ЋАВИ: КАО УДАРАЦ МАЉЕМ Почиње нова ера, Барселона креће од нуле!

FOTO: AP/Tanjug

Sa ovom poslednjom minhenskom trojkom, Bavarci su postigli 17 golova protiv Katalonaca na četiri njihova poslednja duela u Ligi šampiona, koje su glatko dobili. Svakako, najviše je bolelo onih 8:2 iz prošlogodišnjeg polufinala elitnog takmičenja, ali je i ovaj poslednji poraz, za novog trenera Barse Ćavija ravan katastrofi. Prvi put od sezone 2003/2004, katalonski velikan će igrati u Ligi Evrope.

- Ljut sam, nerviram se, osećam se bespomoćno - ogorčen je Ćavi.

- Ovo je za mene kao trenera udarac maljem. Moramo se suočiti sa problemima licem u lice. Očekivao sam da ćemo bolje igrati. Mi uvek želimo da dominiramo, ali je sada bilo suprotno. Moramo da vratimo Barsu tamo gde pripada, da joj cilj bude osvajanje Lige šampiona. Ali, naša realnost je sada Liga Evrope i moramo da je osvojimo. U našem klubu sada počinje nova era. Krećemo od nule.

U Ćavijevo igračko vreme bila je obrnuta situacija. U periodu apsolutne dominacije, predvođeni tada perspektivnim trenerom Pepom Gvardiolom, Ćavi, Inijesta, Mesi i ostali Barsini fudbaleri u aprilu 2009. razbili su Bajern sa 4:0. Fascinirani Bavarci su skinuli kapu i kasnije uradili sve da dovedu Gvardiolu. Učili su, napredovali i sada mogu da očitaju bukvicu velikom rivalu, kao što je to uradio iskusni napadač Bajerna Tomas Miler.

- Mislim da Barselona ne može da se nosi sa intenzitetom igre. Tehnički imaju sve, imaju sjajne igrače i što se znanja tiče i taktički. Ipak, ne mogu da se nose sa maksimalnim zahtevima u modernom fudbalu - peckao je Miler, koji je u ovoj pobedi od 3:0 postigao svoj 50. gol u Ligi šampiona i tako postao tek osmi igrač sa 50 i više golova u ovom takmičenju, i prvi Nemac kome je to pošlo za rukom.

Šok u poslednjem kolu doživeo je i Čelsi protiv Zenita u Sankt Peterburgu (3:3). Aktuelni evvropski prvak primio je gol u četvrtom minutu nadoknade i zbog ovog remija neće imati povlašćen položaj na žrebu za osminu finala, pošto mu je Juventus preoteo prvo mesto u grupi. Ovo je drugi meč zaredom da su "plavci" prosuli vođstvo i njihov trener Tomas Tuhel je besan kao ris.

- Naša igra i ponašanje se promene kada postignemo gol za vođstvo. To je nešto što nikada ranije nismo radili i što ne smemo da radimo. Moramo da forsiramo stvari koje nas dovode do top nivoa, da prelazimo granicu bola. Mora da boli. Moraš da budeš umoran već na poluvremenu, potpuno umoran. A onda da igraš preko granice fizičkog bola. Četiri puta smo u poslednje dve utakmice dali vođstvo protivnicima i zato niko ne može da bude srećan. Niti zbog načina kako smo igrali protiv Zenita ili Vest Hema. Dovoljno je da padnemo samo pet ili deset odsto i kazna dolazi. Sve je to samo posledica manjka uloženog truda - oštar je u samokritikama Tuhel. 

"Istorijska katastrofa"


ŠPANSKI mediji su bili nemilosrdni posle ubedljivog poraza Barselone u Minhenu. Poznati list "As" je posrnuće Katalonaca nazvao "istorijskom katastrofom" , dok na naslovnoj strani "Marke" dominira veliki naslov "Kolaps" pored slike razočaranog Pikea. "Sport" je dosolio ranu naslovom "Tužno zbogom Ligi šampiona", dok je "Mundo deportivo" bio nemilosrdan i ironičan sa naslovom "Ispod nule", jer su se Ćavijevi izabranici "zaledili" u Minhenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije