SRBIJA IDE NA SVETSKO PRVENSTVO! Fantastični "orlovi" u 90. minutu nokautirali Portugalce!

D. N.

14. 11. 2021. u 22:38 >> 20:22

FUDBALSKA reprezentacija Srbije ide na Svetsko prvenstvo! To je epilog njenog fantastičnog izdanja u Lisabonu, gde je posle preokreta pobedila Portugaliju sa 1:2 i, uz gol Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, kao prva u grupi stekla pravo da 2022. igra na Mundijalu u Kataru.

СРБИЈА ИДЕ НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО! Фантастични орлови у 90. минуту нокаутирали Португалце!

Tanjug/AP

Da biste stigli tamo gde ste se uputili, treba sa verom nastupati gde god da ste i naspram kog da ste. Tako su se ponašali i naši fudbaleri u Lisabonu, protiv velikog favorita, a konačan ishod to i potvrđuje.

Da je bilo lako, nije. Niti je iko očekivao da može biti lako. "Svako pašče na svom bunjištu jače", kaže stara izreka, a igrati na terenu Kristijana Ronalda i donedavnih šampiona Evrope jedan je od najvećih reprezentativnih izazova koji nekoga može da zadesi.

Kada se na to nadoveže primljeni gol već u drugom minutu, onda uzbrdica postane naglo strmija, zadatak na toj neopisivo teži, ali... vera ima moć da i "planine pomera", pa su "orlovi" prestali da se pentraju, već su - uzleteli. 

Iako je selektor Dragan Stojković Piksi promenio uobičajenu formciju, te umesto dva špica zaigrao samo sa jednim napadačem, Vlahovićem, odbrana se relativno brzo konsolidovala posle nedosuđenog prekršaja nad Gudeljom i gola kojim je na samom početku Renato Sančez oduševio veliku većinu navijača na stadionu Benfike.

Tanjug/AP

Renato Sančez

Dušan Tadić je, kapitenski, organizovao igru na sredini terena, Filip Kostić konstantno pretio po levoj strani, Andrija Živković se naradio po desnoj, Sergej Milinković Savić izdržavao brojne duele sa majstorima portugalske "veze", a Vlahović pretio iz minuta u minut, pogodivši i stativu u dvanaestom.

Portugalci su brzo videli da nema šale s takvim "orlovima", pa su čak i sredinom poluvremena počeli da glume, tražeći faulove gde ih nije bilo, ali su i te kako uspevali da priprete ako bi im se ukazala i najmanja pukotina u dvodelnom bedemu Piksijeve ekipe. Ipak, više je od našeg golmana, Rajkovića, strepeo Rui Patrisio, kome spasa nije bilo u 33. minutu, kada ga je Tadićev udarac s ivice šesnaesterca prevario.

Od tog izjednačenja, "orlovi" su se razleteli terenom, šutirao je još jednom kapiten Srbije, probao Vlahović glavom, izdržao se pokušaj Mutinja (hvala ramenu Strahinje Pavlovića koje je sprečilo pogodak), pa se na veliki predah otišlo posle brojnih uzbuđenja, ali i odličnog izdanja naše nacionalne selekcije.

Tanjug/AP

Dušan Tadić

Drugi deo meča nije doneo toliko uzbuđenja, jer su i jedni i drugi gledali da "zakrpe" uočene propuste, a za tako nešto, u meču velike važnosti, bitno je odsustvo srljanja. Portugalci su se opredelili za opreznije defanzivno izdanje, naši uvođenjem Mitrovića kao drugog špica tragali za golom koji vodi u Katar, a upravo su "orlovi" i imali bolje prilike. I, na kraju krajeva, baš preko Aleksandra Mitrovića u svojoj nameri i uspeli.

Ipak, prethodno ni pokušaj Vlahovića iz srca kaznenog prostora, kada ga je blokirao Kanselo, ni kada je Mitrović u 83. minutu glavom tražio dalji ugao gola posle "stotog" dobrog centaršuta Kostića, nisu doneli promenu rezultata, baš kao ni kada je Renato Sančez "promešao" odbranu Srbije i izazvao kratkotrajnu paniku.

Ali, mreža se ipak zatresla. Zaigravši hrabro, kako je i najavljivao, u finišu sa čak tri napadača jer je ušao i Luka Jović, Piksijev plan da se Portugalci savladaju usred Portugalije sproveo je u delo tandem kapiten - najbolji strelac Srbije u istoriji.

Tanjug/AP

Mitrović slavi gol za pobedu u Srbije u Lisabonu

Dušan Tadić je posle "skraćenog kornera" centrirao s desnog krila, a kod daljeg ugla peterca najviši u skoku je bio Aleksandar Mitrović, koji je glavom poslao neodbranjivu "žabicu" u mrežu. Lopta se od tla odbila u mrežu, čime je počelo slavlje, koje je nekoliko minuta kasnije postalo još veće jer je Srbija pobedom direktno prošla na Svetsko prvenstvo.

Zasluženo, jer je sa verom tamo i krenula.

Tako se to i radi.

Evo i kako je protekao meč uz prenos iz minuta u minut na portalu "Novosti":

KRAAAAAJ! IDEMO NA MUNDIJAL! Portugal - Srbija 1:2

90 - Poslednji trenuci meča...

90 - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade vremena, Portugalci se drže za glavu!

90 - Centirao je Tadić sa desnog krila, posle "skraćenog koprnera", a na levom uglu peterca Aleksandar Mitrović je glavom poslao "žabicu" - lopta se odbila od zemlje i završila u mreži Portugalije!

90' - GOOOOL! Srbija vodi, Mitrović! 90. minut!

90' - Naši su lako osvojili loptu posle kornera Portugalaca, ostaje da se vidi koliko će biti sudijske nadoknade vremena. Do tada - Radonjić preti s desnog krila, centrirao je - i izborio korner.

89' - Sa tri špica će igrati Srbija! Luka Jović je zamenio Filipa Kostića!

89' - Žoao Feliks je pored dvojice naših odbrambenih igrača uspeo da izbori korner (iako se činilo da lopta nije nikog od njih dotakla, ali...)

88' - Kostić traži Mitrovića s leve strane, ali Portugalci to presecaju i kreću u kontru... 

86'- Ronaldo, kao i ostali saigrači, zadržava igru. Zadovoljni su Portugalci ovakvim rezultatom, naravno, a gledaju kako da što više loptu drže van terena. Za poslednji aut koji su izveli - utrošili su skoro minut.

84' - Opasni Žoao Feliks, jedan od najboljih mladih ofanzivnih igrača na svetu menja Diogo Žotu, a umesto strelca, Renata Sančeza, ulazi igrač Vulverhemptona Ruben Neveš.

83' - Odbranili su se domaći, ali lopta opet za naše i... nova velika šansa za Srbiju! Kostićev odličan centaršut, Mitrović je glavom "tukao" - i za oko metar promašio metu, lopta je prohujala pokraj dalje, desne strative!

82' - Solidan centaršut Tadića, odbrana izbacuje loptu u korner. Tadić trči ka desnoj strani, odande će ubaciti loptu u šesnaesterac Portugalije.

Tanjug/AP

Dušan Vlahović

81' - Ronaldo se nervira, jer naši "vrte" Portugalce na sredini terena, a njemu niko ne prilazi od saigrača da pomogne. Ali, nervira se i naš selektor, Piksi, tražeći prekršaj nad njegovim izabranicima. I, "prizvao" je to, imaćemo slobodan udarac sa oko 40 metara, iskosa s leve strane. Kapiten Tadić je pokraj lopte...

80' - Tadić ostaje na pet asistencija u ovim kvalifikacijama (i dva gola) - njegov centaršut iz kornera okončan je hvatanjem lopte od strane portugalskog golmana.

79' - Opet dobra akcija "orlova"! Kostić se izvrsno probio po "svom", levom krilu, centirao ka daljoj stativi, a ispred Radonjića koji je bio u punom trku - loptu u korner je izbio Mendeš.

77' - Svađa se Sergej Milinković Savić sa italijanskim sudijom Orsatom, kog dobro poznaje kao igrač Lacija. Smatra da nije napravio prekršaj u skoku nad Renatom Sančezom (koji je iskoristio oko pola minuta, minut da leškari), ali arbitar odmahuje rukom. Loptu je na sredini terena dodelio Portugalcima.

76' - Auuu, kako lepa akcija naših! U tri poteza su Srbi osvojili teren, Kostić uposlio Vlahovića s levog krila, ali je šut napadača sa oko 15 metara - izblokirao Danilo. Lopta se potom odbila i pogodila Mitrovića, koji se našao u ofsajdu. Odlazi šansa u nepovrat...

74' - "Zaboravljeni" Ronaldo (da, igra i on, ali su ga naši dosad sjajno čuvali) probao je da se dokopa dugačko upućene lopte, no i ovoga puta ga je nadmudrila odbrana Srbije.

73' - Prekršaj Nikole Milenkovića u napadu, prilikom iščekivanja centaršuta. Iako je pao preko odbrambenih igrača rivala, njemu je dosuđen prekršaj.

Tanjug/AP

Dušan Tadić

72' - Dobro se probio Radonjić po desnom krilu i u poslednji čas spretno izborio korner.

70' - Poslednjih 20 minuta igre. Ko li će na Mundijal direktno, a ko će u baraž? Našima odgovara samo pobeda, Portugalcima i trijumf, ali i nerešeni ishod jer, podsetimo, imaju bolju gol-razliku, a ona odlučuje ako oba tima (kao što je sada slučaj) takmičenje u grupi završe s istim brojem bodova.

69' - Nova promena u našoj reprezentaciji, brzonogi Nemanja Radonjić je zamenio danas vrlo zapaženog Andriju Živkovića. Podsetimo, Radonjić je bio među najzaslužnijim što je u prvom meču ovih rivala Srbija došla do dva gola u remiju (2:2).

66' - Samo što je ušao, Paulinja je naterao Strahinju Pavlovića da ga zaustavi prekršajem - žuti karton za našeg defanzivca.

64' - Udarac za Srbiju, član startne postave Veljković ne može da igra više zbog povrede, u odbrani ga menja Veljković.

Tanjug/AP

Dragan Stojković Piksi

63' - Asovi menjaju asove u domaćoj selekciji. Mutinjo napušta teren, a nova zvezda Sportinga, Palinja, menja 35-godišnjeg veterana. A opasni Bruno Fernandeš iz Mančester junajteda menja Bernarda Silvu iz Mančester sitija. Miloš Veljković izgleda ne može da nastavi meč... 

62' - Prekršaj s leđa i Žoao Mutinjo dobija žuti karton. On je drugi igrač Portugalije koji je javno opomenut, prvi je bio Kanselo. 

60' - Opet je Veljković morao da zatraži pomoć lekara. Da li će moći da nastavi meč... izgleda da će moći.

58' - Kostić je centrirao odlično s levog krila, tražio Vlahovića i za malo bio neprecizan, ali već drugi put na ovom meču sudija Orsato i njegovi pomoćnici ne signaliziraju korner za Srbiju... Lopta je zakačila Kansela na putu ka gol-autu, no arbitri su dosudili drugačije. Buni se Filip Kostić, nervira se Dušan Vlahović, ali - uzalud.

56' - Dobru ideju je imao Mitrović, da proigra Vlahovića na levom krilu, ali mladi špic nije tamo potrčao, ubeđen je bio da će naš najbolji strelac u istoriji reprezentacije krenuti sam ka sredini kaznenog prostora. Aplaudira im selektor Stojković, zadovoljan je kako igraju "orlovi". Sa pravom.

55' - Navija Bastijan Švajnštajger, nekadašnji kapiten Nemaca, za Srbiju, a naravno - navija i njegova supruga, Ana Ivanović:

54' - Odličan je Andrija Živković na ovom meču, nema šta. Opet se dobro probio s desne strane, a najbolji igrač Premijer lige iz prošle sezone, Diaš, uspeo je da izbaci loptu u korner. Posle tog udarca s ugla, intervenisala je domaća odbrana.

Tanjug/AP

 

53' - Siguran je golman Rajković, hvata loptu posle kornera rivala s desne strane.

52' - Auuuu, koliko sreće za naše! Renato Sančez je nadmudrio odbranu "orlova", probio se po desnoj strani, šutirao, a onda je Milenković sa oko dva metra izbio loptu - pogodio golmana Rajkovića - i lopta je otišla u korner. 

50' - Pokušavaju "orlovi" da proigraju dvojicu napadača i "po zemlji", i centriranjem sa krila, ali odbrana Portugalije za sada sve to preseca. Ono što je dobro, to je da srpski igrači brzo oduzimaju loptu rivalima.

48' - Ofanzivno igraju naši od početka drugog meča, pokušavaju srpski fudbaleri da centriraju i tako dođu do prilike za vođstvo.

46' - Počelo je drugo poluvreme. Idemo, "orlovi"!

Ide Piksi na sve ili ništa! Umesto Gudelja je u igri najbolji strelac naše reprezentacije, Aleksandar Mitrović, koji je imao stomačne probleme ranije tokom ovog dana. Srbija sada sa dva špica, Mitrovićem i Vlahovićem, a ovde možete da se podsetite startnih postava.

POLUVREME! I to kakvo. Domaćin je poveo u drugom minutu, nakon nedosuđenog prekršaja nad Gudeljem, a Tadić poravnao rezultat i ostavio našu nacionalnu selekciju "u igri". Srbija je imala osam šuteva, dva u okvir gola, a Portugal je imao učinak 5/1. Imali su "orlovi" više loptu u svom posedu, 54%... Sve u svemu - izuzetno poluvreme, nema šta. A tek nas čeka rasplet.

Tanjug/AP

 

45' - Diaš izbija loptu posle centaršuta Tadića s leve strane, iz kornera, a nedugo zatim sudija Orsato signalizira ofsajd "orlova". Završnica prvog poluvremena je u toku, igra se jedini minut sudijske nadoknade vremena.

45' - Kostić je opet uspeo da se izbori za dobru poziciju na levom krilu, centirao, lopta je pogodila Danila u ruku, ali ju je držao uz telo. Korner za Srbiju...

44' - Piksi pokazuje igračima da se primire, da ne srljaju. Portugalci traže rupu u redovima "orlova", a umeju da koriste i najmanji kiks. 

43' - Poništen gol Srbije! Sa pravom. Veliki ofsajd Vlahovića... ali, tek kada se akcija završila pokazana je nedozvoljena pozicija.

41' - Auh, kakva prilika za Portugalce. Mutinjo je šutirao sa oko 14 metara, lopta je pogodila u rame Pavlovića. Ostaje 1:1.

40' - Nova šansa za Srbiju! Odlično igraju naši, brzo se transformišu iz odbrane u napad, ali je Filip Kostić posle dodavanja Tadića šutirao iskosa iz leve strane u spoljni deo mreže. Trebalo je to i da bude korner za Srbiju, ali sudija Danijele Orsato nije video da je lopta zakačila jednog Portugalca na svom putu...

Tanjug/AP

Danijele Orsato

SNIMAK: BRAVO, DUŠANE: Tadić obradovao Srbiju, kapiten reprezentacije doneo izjednačenje "orlovima" (VIDEO)

38' - Prejako je Tadić izveo korner s desne strane, ali je Vlahović uspeo da zahvati loptu glavom, i to u padu, unazad, kod daljeg, levog ugla peterca. Golman domaćih je potom lako intervenisao.

37' - Novi slobodnjak za "orlove", novi centaršut kapitena Dušana Tadića, a Danilo izbacuje loptu u korner. Potpuna dominacija naše reprezentacije...

36' - Predaleko je to bilo za ovakav šut Tadića - po zemlji je išla lopta, ne i dovoljno jako da bi se iznova savladao Rui Patrisio. Ali, odmah naši oduzimaju loptu. "Lete" po terenu srpski reprezentativci!

35' - Nova šansa za naše, slobodnjak sa leve strane, Sergej Milinković Savić namešta loptu, a tu su i Gudelj i Tadić...

34' - Šutirao je naš kapiten sa ivice kaznenog prostora, golman Portugalije se bacio u desnu stranu, ali ga je lopta zakačila po kuku i, za oko pola metra, prešla gol-liniju. Sve je sada otvoreno, 1:1 je rezultat koji odgovara Portugalcima, ali i te kako ovaj pogodak diže samopouzdanje "orlovima"!

33' - GOOOOOOOL! Dušan Tadić je strelac!

32' - Kostić se lepo probio po desnom krilu, ali Fonte je presekao njegovo dodavanje ka Vlahoviću. Nova solidna situacija za "orlove", koji igraju sve bolje...

Tanjug/AP

 

31' - Kako glumi Diogo Žota, pada uz aut-liniju kao da je pokošen, a oporavljeni Veljković je bio samo nemi posmatrač tog pokušaja da se dosudi prekšraj za domaćine.

29' - Defanzivac Srbije Nikola Milenković je probao da postigne gol sa više od 30 metara, ali je za oko desetak metara promašio metu, gađao je isuviše ulevo.

27' - Solidna situacija za "orlove", Tadić je centrirao iz slobodnog udarca s desne strane, a golman Rui Patrisio je uhvatio loptu i odmah započeo brz napad.

25' - Naš defanzivac Strahinja Pavlović je po levoj strani izneo loptu na suparničku polovinu, dodao je Kostiću, a ovaj nije uspeo da centira. Ipak, opet su u posedu "orlovi" koji sada mnogo češće imaju loptu nego njihovi suparnici.

Tanjug/AP

 

24' - Izašao je Veljković, kome je ovo 15. meč za reprezentaciju, jer tako pravila nalažu kada je neko makar i lakše povređen. Uskoro će se vratiti u igru. U odbrambenoj liniji ga je zamenio Gudelj.

23' - Prekid meča je je povređen Miloš Veljković. Slučajno ga je, u borbi za loptu, telom zakačio Kristijano Ronaldo. Moći će naš reprezentativac da nastavi utakmicu, samo da malo dođe sebi.

21' - Andrija Živković je vrlo aktivan na desnom krilu, posle jednog duplog pasa se ubacio iza leđe odbrane Portugalije, centrirao i... iako su domaćini intervenisali, delovalo je da možda neko od njih igrao rukom. Sudija se, međutim, nije oglasio. Korner za Srbiju s leve strane - lopta odlazi skroz desno, odakle Živković centrira pravo u golmana rivala.

20' - Ronaldo pokušava da svojim saigračima objasni da se brže oslobađaju lopte, ali oni to ne uspevaju i Srbija sve češće može da organizuje svoje akcije.

18' - Uspeli su "orlovi" malo da primire opasne akcije favorita, pa iako u poslednjih nekoliko minuta, posle one stative koju je pogodio Vlahović, nisu napravili novu priliku za promenu rezultata, deluju sigurnije nego na samom početku meča.

16' - Brzo su izgubili naši loptu, ali je brzo i osvojili, pa krenuli u većem broju na suparničku polovinu terena. Konačno jedan "pozicioni" napad Srbije.

Tanjug/AP

 

14' - Ronaldo je pripretio iz slobodnog udarca, a šutirao je oko metar iznad prečke. Ostaje 1:0 za portugalsku reprezentaciju.

13' - Neverovatan ritam meča, neverovatan. Velika prilika za Portugalce, Gudelj je napravio prekršaj nad Diogom Žotom na oko 20 metara od našeg gola, a onda su dobili žuti karton i on i Milenković, koji se bunio. Opasna situacija pred mrežom Srbije...

12' - STATIVA! Dušan Vlahović je desnom nogom primio loptu na oko 15 metara od gola rivala, šutirao levom - i pogodio dalju stativu! Lopta mu se vratila, šutirao je snažno s ivice kaznenog prostora - ali preko gola! Auh, kakva utakmica....

11' - Opet naši dobro napadaju! Kostić je centrirao s levog krila, a Sergej Milinković Savić glavom poslao loptu nekoliko metara iznad prečke. Ostaje 1:0 za Portugalce.

10' - Igra se brzo, veoma brzo. Renato Sančez pada u našem kaznenom prostoru, traži penal, ali uzalud. Veljković je igrao "na loptu". Dušan Tadić smiruje domaće igrače koji su nezadovoljni.

8' - Auh, faul u napadu. Milenković je skočio preko jednog igrača Portugalije u šesnaestercu domaćih, sudija je to okarakterisao kao faul, pa gol koji je nekoliko sekundi kasnije dao Sergej Milinković Savić nije priznat.

7' - SNIMAK: NIJE DOBRO POČELO: Portugalija povela posle greške Gudelja (VIDEO)

6' - Poslednji put pobedili Portugalce pre 37 godina, kada je gol za trijumf dao naš sadašnji selektor, i to u prijateljskom meču. Vreme je da se ta neugodna tradicija sruši, a to je sada probao Dušan Vlahović da najavi, no šutirao je neprecizno.

5' - Pokušali su "orlovi" da dugačkim dodavanjem priprete, ali interevenisala je odbrana domaćih.

4' - Publika je na nogama, euforija na tribnama, što je i razumljivo... rano vođstvo, i to u ovakvom meču, početak kao iz snova za Portugalce.

3' - Opet su naši izgubili loptu na oko 40 metara od gola, ali je odbrana uspela da zaustavi Ronalda pre nego što je stigao do šesnaesterca Srbije. Auh, kakav početak...

2' - I, ne samo da su "orlovi" primili gol na početku, već je i našem selektoru pokazan žuti karton jer je tražio prekršaj nad Gudeljem, kada mu je Bernardo Silvo oduzeo loptu...

2' - GOL ZA PORTUGAL! Gudelj je izgubio loptu, Renato Sančez je neometan ušao u naš kazneni prostor i dao gol!

2' - Drugi put Srbija osvaja loptu a da rival nije prešao na našu polovinu terena. Andrija Živković je oduzeo loptu...

1' - Probao je Filip Kostić da se probije po levom krilu, pa da izbori korner, ali ga je Konselo sprečio u tome.

1' - Presing naših je na početku urodio plodom, Portugalci su sami izbacili loptu u aut, na sredini terena.

1' - Utakmica je počela!

20.43 - Svi Portugalci na stadionu pevaju svoju himnu, kako je i red. Sve je spremno za početak utakmice godine!

20.42 - Zagrljeni, "orlovi" su pevali srpsku himnu iz sveg glasa. Kao i naši navijači koji su doputovali u Lisabon, gde sa tribina stadiona Benfike iščekuju početak meča.

20.40 - Počinje intoniranje himni... prvo "Bože pravde".

20.33 - Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi posmatra poslednje trenutke priprema "orlova" za ovaj meč u Lisabonu:

20.31 - Zagrevanje se privodi kraju, još malo - pa počinje utakmica godine za naš fudbal!

20.18 - Portugalski navijači, sa zastavicama svoje države u rukama, već pružaju podršku ljubimcima:

20.10 - Naš sastav, sa samo jednim napadačem, je možda iznenađenje, ali... ne treba smetnuti s uma kakve defanzivce imaju doskorašnji šampioni Evrope, pa otuda i odsustvo "srljanja". S druge strane, vezni red domaćina je podjednako moćan - tu je neumorna "radilica" Renato Sančez, tu je nepredvidivi Danilo, a sa njima je u "vezi" i Žoao Mutinjo, čovek koji čak 142 put igra za reprezentaciju večeras i... i te kako zna kako se zaustavljaju najbolji organizatori igre rivala. Dodate tome i Ronalda.... ostale maltene ne morate ni da pominjete. Ali, imaju "orlovi" čime da se podiče, a i razloga da se nadaju trijumfu. Nadamo se svi zajedno sa njima.

20.07 - EMIR KUSTURICA UZ "ORLOVE": Slavni reditelj u Lisabonu sa tribina bodri Srbiju (FOTO)

19.39 - "Orlovi" su stigli na stadion Benfike u Lisabonu.

19.33 - Interesantan izbor selektora Srbije... Piksi je na klupi ostavio našeg najboljeg strelca u kvalifikacijama, Mitrovića koji je dao sedam golova na sedam utakmica. Naravno, glavni dirigent će biti kapiten Tadić, naš najbolji asistent sa pet proigravanja kolega koje su potom dale gol. Kod Portugalaca je najbolji strelac Ronaldo (6), a najbolji asistent (3) Bernardo Silva.

19.21 - SASTAVI: Piksi iznenadio, ovo je 11 junaka za juriš na pobedu usred Portugalije!

Ilustracija

Tekst potpisa

19.10 - Navijači(ce) su već na tribinama...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Clara Freitas (@cllaraf)

19.04 - Naši su krenuli na stadion...

18.54 - DANAS JE DAN ZA POBEDU: Tika - taka na srpski način (VIDEO)

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

18.35 - Ako neko zna, zna naš selektor. PIKSI ZNA KAKO! Samo smo jednom pobedili u Portugaliji, ali...

18.31 - Naravno, događaj dana je fudbalski meč u Lisabonu, ali ne zaboravite: uskoro počinje košarkaški "večiti derbi", a i meč Crvena zvezda - Partizan uživo možete da pratite na portalu "Novosti".

18.25 - Ako ste slučajno propustili (a ne bi trebalo) ... ON NAJBOLjE ZNA KOLIKO SU PRLjAVI PORTUGALCI: Biće guranja, štipanja, namernog gaženja, pazite se crvenog kartona

18.01 - Biće zanimljivo večeras, a bilo je vrlo interesantno i sinoć: Tadić i Vlahović pred ponoć poslali moćnu poruku Portugalcima

Epa / MARIO CRUZ

Fudbalska reprezentacija Srbije

17.46 - Ako je suditi po najvećim svetskim kladionicama, Srbija baš i nema neke šanse u Lisabonu. Kvota na Portugalce je uglavnom oko 1.55, a na našu reprezentaciju čak 6. Odnosno, skoro četiri puta veće šanse za trijumf daju se domaćinima. Čak je i remi malo verovatan po tim predviđanjima, a ko se na nerešno kladi i ispostavi se da se meč tako završi, dobiće četiri puta veći iznos od uloženog. Ali... Jedno su kvote, kladionice i predviđanja, a drugo - fudbal. A u fudbalu je sve moguće. Naročito kada se uzme u obzir mentalitet koji je selektor Dragan Stojković izgradio u ovoj ekipi. Piksijeva izjava neposredno pred meč to potvrđuje, ali i fantastičan stav kapitena "orlova", Dušana Tadića.

17.39 - Dešavanja u komšiliku su glavna balkanska fudbalska tema u ovim trenucima, bar dok se ne približi početak lisabonskog okršaja. A u komšiluku.... SELEKTOR HRVATSKE U SUZAMA: Zlatko Dalić se rasplakao na kraju kvalifikacija za Mundijal (FOTO)

17.34 - PRETI SRBIJI, A DEO JE VELIKOG SKANDALA: Selektor Portugalije optužen u "Pandora papirima"

FOTO: N. Paraušić

Fernando Santoš

17.25 - "SRBI SU VAM ISTI, GODINAMA!" Selektor Portugalaca isprozivao "orlove" pred meč godine

17.10 - Zašto nam ne odgovara remi? Srbija i Portugalija su odigrali 2:2 u prvom meču u grupi, ali čak i da naši daju više golova u gostima u nekom eventualnom remiju (recimo, da večeras bude 3:3 ili 4:4), to "orlovima" ne bi bilo dovoljno. Pravila takmičenja predviđaju da u slučaju istog broja bodova, bolje se plasira ekipa koja ima bolju ukupnu gol razliku. A kako Portugalci u ovaj meč ulaze sa boljom gol-razlikom od Srbije (+12, a mi imamo +8), njima svaki remi odgovara...

17.07 - Podsetimo, ovako izgleda tabela naše grupe pred večerašnje mečeve (pored lisabonske utakmice koja nas najviše zanima, sastaju se još i Luksemburg - Republika Irska)

1. Portugalija 7 5 2 0 16:4 17 bodova
2. Srbija 7 5 2 0 16:8 17
3. Luksemburg 7 3 0 4 8:15 9
4. Republika Irska 7 1 3 3 8:8 6
5. Azerbejdžan 8 0 1 7 5:18 1

16.53 - Kakva utakmica u Splitu, plače selektor Hrvata Zlatko Dalić... Neverovatno. Rusi poslali Hrvate na Mundijal: Drama na Poljudu rešena autogolom pred sam kraj meča!

16.51 - Šta vi očekujete od večerašnje utakmice? Pošaljite komentar.

16.39 - IZGLEDA DA SMO NALjUTILI RONALDA: Besneo u Beogradu, a pred meč godine poslao snažnu poruku (FOTO)

16.25 - IDU SRBI, DIŽU TRI PRSTA: "Orlovi" se prošetali prestonicom Portugalije, i to kako (VIDEO)

16.05 - Kristijanu Ronaldu i drugovima iz reprezentacije koja je donedavni prvak Evrope dovoljan je i bod da se direktno plasiraju na Mundijal, a naši moraju da pobede - inače odlaze u dodatne kvalifikacije. 

16.00 - Dobar dan i dobrodošli na blog uživo portala "Novosti" uz koji možete iz minuta u minut da pratite ne samo utakmicu, već i brojne detalje vezane za "meč generacije", čekaju vas danas i brojni foto i video prilozi, kao i reakcije aktera i analiza onoga što sledi. Pa, da krenemo. Srećno nam svima bilo, a "orlovima" najviše!

BINUS VIDEO: SLOBODNI ASOVI: Mogući transferi koji će promeniti fudbal!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna