PRINC SA 380 MILIJARDI EVRA: Ko je Muhamed bin Salman? Saudijski princ 14 puta "teži" od gazde Sitija

Đ. SAMOILOVIĆ

09. 10. 2021. u 10:30

SVETSKI fudbal je dobio još jednog superbogataša.

ПРИНЦ СА 380 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Ко је Мухамед бин Салман? Саудијски принц 14 пута тежи од газде Ситија

Foto AP

Saudijski javni investicioni fond, ili kako ga skraćeno zovu PIF, postao je većinski vlasnik premijerligaša Njukasla, pošto je za 350 miliona evra od Majka Ešlija dobio 80 odsto akcija kluba.

Foto AP

Grupacija na čijem je čelu zvanično princ Muhamed bin Salman, ali ne bi bilo pogrešno reći da je to zapravo fond Saudijske Arabije, raspolaže imućstvom "teškim" blizu 380 milijardi evra, što je "svrake" učinilo ubedljivo najbogatijim klubom na planeti.

Čak im ni Mančester siti i PSŽ, koji su prethodnih godina postali simbol raskalašnog ulaganja sa Bliskog istoka, nisu ni do kolena. Dovoljno je reći samo da šeik Mansur, koji je prvi čovek Sitija, ima 14 puta manje novca na raspolaganju od PIF, "samo" 27 milijardi, dok Naseru el Kelaifiju, gazda PSŽ, na računu "čuči" negde oko 7,5 milijardi evropskih novčanica.

Zato i ne čudi što su navijači Njukasla burno proslavili odlazak omraženog im Ešlija, s kojim za 14 godina nikako nisu pronašli zajednički jezik. Pevalo se uglas ispred "Sent Džejms parka", čak je i legenda crno-belih, najbolji strelac u istoriji Premijer lige Alan Širer pozdravio dolazak Saudijaca.

- "Jes", ponovo možemo da se usudimo da sanjamo - napisao je Širer na "Tviteru", jasno iskazujući zadovoljstvo.

Sada počinje i lov na pojačanja, inostrani mediji su već krenuli da licitraju imenima poput Aleksandra Lakazeta, Usmana Dembelea, Frenka Kesija... Takođe, očekuje se i da Njukasl dobije novog trenera koji će zameniti Stiva Brusa, a kao potencijalne zamene spominju se Antonio Konte, Frenk Lampard, Stiven Džerard i drugi.

Prethodni vlasnik Ešli je ostavio dobru situaciju što se tiče finansija, očekuje se da će sledećeg leta, uprava "svraka" imati na raspolaganju oko 200 miliona evra za transfere, a možda i više. Čini se da će fudbal dobiti još jedno čedo "petrol" dolara i da bi na krilima Saudijaca, Njukasl mogao da se vrati starim putevima slave.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)