FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI: U njega ulazi čovek 50 puta bogatiji od gazde PSŽ-a

Novosti online

07. 10. 2021. u 15:30

"REŠILI su sve svoje pravne probleme i dogovorili kupovinu veka. A sada kreće rokenrol".

ФУДБАЛ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ: У њега улази човек 50 пута богатији од газде ПСЖ-а

FOTO: AP

Tim rečima hrvatske "Sportske novosti" započinju priču o novoj fudbalskoj situaciji, koja bi taj sport mogla značajno da promeni.

Jer, posle dvogodišnjih peripetija, u moderni evropski fudbal ulazi Saudijski javni investicioni fond, koji je zapravo - državni organ.

Pomenuti fond kupuje engleskog premijerligaša Njukasl junajted za 300 miliona funti, što je oko 350 miliona evra.

- Ali, to je samo deo kolača koji će zajedno razmrviti i pred fudbalske zaljubljenike širom sveta postaviti besramno bogata država iz Arapskog zaliva. Njukasl će, da završimo i tu priču, nakon 14 godina vladavine kontroverznog Majka Ešlija, dobiti novog vlasnika. Ali, ko je taj bogataš Mohamad bin Salman, čovek čiji je investicioni fond težak neverovatnih 320 milijardi funti? Ne miliona. Milijardi.

Ilustracija / Foto Depositphotos

 

Bin Salman je saudijski princ. Iznad njega u toj zemlji je samo kralj. Čija je upravo "desna ruka" pomenuti princ. Desna ruka i - prvi operativac. U fudbalu bi ta scena izgledala ovako: kralj bi bio predsednik kluba, u ovom slučaju je u pitanju i, prema navodima medija, čovek koji boluje od ozbiljne bolesti, a onaj koji, ipak, o svemu važnom na dnevnom nivou odlučuje je direktor. E, Mohamad bin Salman je baš to.

Pre skoro dve godine je bilo dogovoreno da Saudijci kupe od Ešlija čuvene "svrake", sa namerom da od njega naprave najbogatiji klub sveta. Ipak, transfer je sprečila uprava Premijer lige, pravdajući to činjenicom da su se u Saudijskoj Arabiji nelegalno emitovali prenosi njenih mečeva, jer se prosto preuzimao signal namenjen publici u Kataru. Nekako se sve to "sredilo" u mesecima za nama, malo uz pomoć kaznene politike, malo uz pomoć novih ugovora koji su prava prenosa bolje uredili na toj teritoriji, pa se došlo i do prvog zelenog svetla za kupovinu Njukasla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newcastle United FC (@nufc)

Drugo je bilo kada je saudijski princ dao garancije da se država čiji je prvi operativac neće na politički način mešati u sportsko rukovođenje klubom.

I, sada kada je sve postalo "čisto", počinje nova era. Može da se opiše i nekim fudbalskim paralelama:

Šeik Mansur, gazda Mančester sitija, poseduje bogatstvo od 23 milijarde funti. Naser Al Kelaifi, prvi čovek Pari Sen Žermena, kluba koji je nedavno doveo Lionela Mesija, a vlasnik je dva najveća transfera u istoriji fudbala, kada su angažovani Nejmar i Kilijan Mbape, ima "samo" 6,5 milijardi.

A princ Mohamad bin Salman ima 320 milijardi. Funti. Što je oko 376 milijardi evra. Što je pedesetak puta više nego što ima gazda PSŽ-a.

I sad samo zamislite - koja bi pojačanja mogla da stignu u Njukasl. Navijači "svraka" uveliko maštaju. Sa pravom, jer se već za naredni prelazni rok rukovodstvu kluba stavlja na raspolaganje 250 miliona funti, odnosno skoro 300 miliona evra.

Da, fudbal više neće biti isti, definitivno.


BONUS VIDEO Novi navijački haos u Francuskoj
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)