U ZNAKU STARIH MAJSTORA: Završeno 77. izdanje filmskog festivala u Kanu, veliku pažnju privukli iskusni autori

Boris Subašić

25. 05. 2024. u 18:41

AKCIJA i antiutopija i Frensis Ford Kopola su teme koje su i pre zvanične dodele "Zlatne palme" dominirale na 77. filmskom festivalu u Kanu.

У ЗНАКУ СТАРИХ МАЈСТОРА: Завршено 77. издање филмског фестивала у Кану, велику пажњу привукли искусни аутори

Foto AP

Sva ostvarenja prikazana na velikom platnu ostala su u senci Kopolinog "Megalopolisa" čija se premijera očekivala s najvećim nestrpljenjem, kao rezultat velike kockarske partije sa fantastičnim ulogom. Poređenje je umesno jer je on u ovaj spektakl uložio sopstvenih 120 miliona dolara, jer niko drugi iz filmske industrije nije hteo da rizikuje i da se kocka sa tolikim novcem.

Legendarni režiser, scenarista i producent Frensis Ford Kopola, koji je promenio istoriju kinematografije svojim trodelnim mafijaškim epom "Kum" i jednim od najboljih ratnih filmova svih vremena "Apokalipsa danas" ponovio je podvig iz sedamdesetih kada zbog kritičkog tona prema američkom ratovanju u Vijetnamu niko iz Holivuda nije želeo da uloži u "Apokalipsu". On se tada kockao na sve ili ništa, uložio je u budući etalon ratnog filma sav novac zarađen od prva dva nastavaka "Kuma" i - pobedio!

Posle prikazivanja "Megalopolisa" kao i posle premijere "Apokalipse" u Kanu, kritičari su ga sasekli pozivajući se na - društvene mreže! Od publike je, pak, Kopolin spektakl dobio duge ovacije, što svedoči o istorijskoj pobedi 85-godišnjeg maga industrije iluzija.

- Ako pogledate svaku pomešanu ili negativnu kritiku ona se uvek čuje iz nepoznatog izvora. Neoprostivo je napadati film jer ne igra po trenutnim holivudskim pravilima, citirajući neimenovane izvore koji verovatno nisu bili na projekciji i možda ne postoje. To je besmislen posao - osvrnuo se Kopola na kampanju protiv njegovog ostvarenja.

Perišić "sudio" kratki metar

REŽISER i scenarista Vladimir Perišić bio je član žirija Kanskog festivala u kategoriji kratkometražnog filma. O tome ko će dobitu Zlatnu palmu za "kratki metar" sa njim su odlučivali belgijska glumica Lubna Kazabal, francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Mari Castij Mentjon - Sar, italijanski producent i filmski selektor Paolo Moreti i francuska producentkinja i rediteljka Klodin Nugare.

Da je publika željna starih majstora posvedočile su i duge ovacije vesternu glumca i reditelja Kevina Kostnera "Horizont: Američka saga", kao i reakcije na novi nastavak post-apokalitične akcione sage "Pobesneli Maks" reditelja Džordža Milera, čije su zvezde Anija Tejlor-Džoj, Kris Hemsvort i Tom Burk.

Značaj i uticaj filmskog vašara taštine u Kanu na globalno javno mnjenje potvrdilo je i njegovo, doduše nenamerno, mešanje u američke predsedničke izbore! Naime, u Kanu je prikazan film "Šegrt", biografska priča o mladom Donaldu Trampu i njegovom putu u politiku, koju je režirao Ali Abasi. Sebastijan Stano je glumio mladog Trampa, a Marija Bakalova njegovu prvu ženu Ivanu. Posebno je interesovanje vladalo kako će u ovom ostvarenju biti predstavljen prvi Trampov politički mentor Roj Kon, u tumačenju Džeremi Stronga, ultrakonzervativni američki političar i pravnik koji je stekao mračnu "slavu" u vreme hladnoratovskog antikomunističkog "lova na crvene veštice".

Kanskim žirijem ove godine je predsedavala Greta Gervig, rediteljka filma "Barbi", a članovi su bili glumica Eva Grin iz Francuske i Lili Gledston iz SAD, španski reditelj Ža Bajona, turski scenarista Ebru Sejlan i italijanski glumac i producent Pjerfrančesko Favino.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)