MILUNKA U PESMI "SABATONA": Šveđani opevali podvige naše najodlikovanije ratnice

M. Grubor

26. 05. 2022. u 11:31

BASISTA švedske grupe "Sabaton" Par Sandstrom otkrio je kako se na njihovom najnovijem albumu pod nazivom The War To End All Wars, našla pesma posvećena Milunki Savić, junakinji balkanskih i Prvog svetskog rata. Muzičar pauer metal benda rekao je i da ih je čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića podstakao da opevaju događaje iz srpske istorije.

МИЛУНКА У ПЕСМИ САБАТОНА: Швеђани опевали подвиге наше најодликованије ратнице

Foto Printskrin/Jutjub

Pesmom pod nazivom Lady of the dark koja u bukvalnom prevodu znači "Dama tame", Šveđani su opevali herojske podvige Milunke Savić, koja se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić.

Uprkos brojnim ranjavanjima, tokom kojih je otkriveno da je u pitanju žena, srpska junakinja ponovo je kročila na bojište kada je počeo Prvi svetski rat. Kao dama sa najviše odlikovanja, Milunka će zauvek ostati upamćena u drevnoj kući rata, kako i govori ova pesma.

- Tražili smo priču iz Prvog svetskog rata, koja govori o jednoj osobi ili nekolicini ljudi, a da nije baš poznata. Kada smo pronašli priču o Milunki, shvatili smo da je to savršena tema za naš novi album. Naravno, bilo nam je veoma teško da pronađemo muziku koja bi odgovarala ovoj priči, jer ovo nije tipična "Sabaton" pesma, ali na kraju se ipak sve savršeno uklopilo - ističe Sandstrom.

Inspirisani govorom majora Dragutina Gavrilovića održanim pred bitku za Beograd u oktobru 1915. godine, "Sabaton" je pesmom Last dying breath iz 2016. godine opevao i slavnu borbu srpskih ratnika u Prvom svetskom ratu.

- Kada sam čuo njegov govor shvatio sam da je to nešto o čemu želimo da napišemo pesmu. Bilo je malo neobično što smo napisali tekst pre samog komponovanja muzike, što inače ne radimo. Ljudi u Srbiji su zavoleli pesmu Last dying breath i mislim da je upravo zbog toga lepo što je izvodimo isključivo u Srbiji - dodao je Sandstrom.

NASTUP NA "EGZITU"

Na pitanje kada možemo očekivati nastup "Sabatona" u Srbiji i da li su ikada planirali da posete Banjaluku, Sandstrom odgovara:

- Planiramo da nastupimo na "Egzit" festivalu u Srbiji, a nakon toga da održimo još jedan koncert. Voleo bih da dođem i u Banjaluku, jer svaki put sviramo na različitim mestima, što nam omogućava da vidimo različite delove sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije