TRAŽE OPOZIV NAČELNIKA SO VIŠEGRAD: Tvrde - Đurević blokirao rad lokalnog parlamenta, a Ministarstvo za lokalnu samoupravu zabranilo sednice

R. MILOVIĆ

24. 03. 2021. u 22:37

LIDERI SDS, PDP i DNS, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, danas su u Višegradu podržali Skupštinsku većinu od 11 odbornika i zatražili da se pokrene opoziv načelnika Višegrada Mladena Đurevića.

ТРАЖЕ ОПОЗИВ НАЧЕЛНИКА СО ВИШЕГРАД: Тврде - Ђуревић блокирао рад локалног парламента, а Министарство за локалну самоуправу забранило седнице

Foto: R. Milović

On od 12. januara, dana konstitutivne sednice, ignoriše rad lokalnog parlamenta, odbija da isplaćuje platu predsedniku i potpredsedniku, ali i odborničke nadoknade odbornicima.

- Ignorisanjem zakonodavne vlasti, načelnik Đurević radi protiv interesa Višegrada. Nije mu mesto tu. Zato podržavam inicijativu o pokretanju krivične prijave Đureviću, a i ministru za lokalnu upravu Senki Jujić, koja je, ovih dana na adrese odbornika dostavila Odluku o obustavljanju zakazivanja narednih sednica SO Višegrad i poništavanje svih dosadašnjih akata u lokalnom parlamentu- kaže Branisla Borenović.

U Višegradu je na konstitutivnoj sednici od 12. janura, zakonodavnu vlast od SNSD preuzeo blok oko SDS. Poraženi iz bloka oko SNSD se nikada nisu pomirili sa porazom uz tvrdnju da je 12. januara došlo do kršenja statuta, pa su žalbu uputili Ministru za lokalnu upravu i samoupravu u Banjaluku.

Sve do 19. marta vladalo je dvovlašće u Višegradu. Sada je iz Ministarstva, stigla zabrana sazivanja narednih sednica SO Višegrad, a nezakonitim su proglašene i sve donete odluke na minule dve sednice SO Višegrad.

- Mi smo odmah upozorili odbornike da na sednici od 12. januara, nisu ispoštovana sva zakonska akta, kojoj predhodi održavanje konstitutivne sednice. Uspeli smo da na zajedničkom sastanku (subota-30.januar) usaglasimo stavove, da ćemo prihvatiti, kao konačno rešenje, mišljenje Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu, o „legitimnosti“ održane sednice od 12. januara u Višegradu. Eto, ono je sada došlo, ali se to drugoj strani ne dopada - kaže za „Novosti“ Pero Petrović, predsednik OOSNSD Višegrad.

Žalba bloka oko OOSNSD, u Banjaluci se nalazila do 19. marta, a od 12. januara u foteljama predsednika i sekretara SO Višegrad sede novoizabrani Muamer Sofović (Narod i pravda) i Marko Ristić (SPS), koje pokriva većina od 11 odbornika, predvođena SDS, u odnosu na 10 iz opozicije oko bloka SNSD.

- Niko od izabranih odbornika i funkcionera, od 12. januara, ne prima ni odbornički dodatak, a načelnik Đurević odbija i da isplati platu predsedniku i potpredsedniku. Sada se konačno oglasila ministar Senka Jujić „saopštenjem“ u kojem insistira na obustavi svakog daljeg zakazivanja sednica SO Višegrad, a dosadašnje je proglasila nezakonitim. Ona je pozvana da da mišljenje, a ne „presudu“, na šta nema pravo, da sada ne nabrajam sve članove Zakona, čime je prekoračila ovlaštenja, te preuzela nadležnost Vlade RS. Zbog toga smo protiv nje pokrenuli tužbu - kaže za „Novosti“ Miroslav Kojić, bivši predsednik Suda za prekršaje, poslanik u NS RS, sada predsednik OOSDS u Višegradu.

Načelnik Višegrada je u „startu“ svesno ili ne, svoj kabinet od pet resornih ministara, smenjenih 12. januara od strane Skupštinske većine, rasporedio na druge poslove unutar lokalne samouprave i ne prihvata kompromis da zadrži dva načelnička mesta (Odelenje za opštu upravu i privredu), a ostale prepusti bloku oko SDS, koji traži i mesto zamenika načelnika.

Sve ukazuje da će u Višegradu biti „povuci-potegni“, a naslućuje se i raspuštanje lokalnog parlamenta, koji na predlog Vlade, donosi Skupština RS u kojoj većinu ima blok oko SNSD. Tada bi se uvela prinudna uprava, sastavljena od aktuelnog načelnika Višgrada i dva predstavnika Ministarstva za lokalnu samoupravu. Njihov mandat bi trajao do raspisivanja novih izbora za lokalni parlament u Višegradu.

Foto: R. Milović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024