NA DELU ZAVRŠNI ČIN PREVARE: Iz Udruženja za zaštitu žiranata BiH upozoravaju na nezakonite sudske presude

V. BLAGOJEVIĆ

18. 03. 2021. u 06:08

UDRUŽENjE za zaštitu žiranata BiH obratilo se žirantima i javnosti pismom upozorenja u kojem navode da se od strane institucija vlasti u BiH na svim nivoima sprema završni udarac na žirante - ni krive ni dužne.

НА ДЕЛУ ЗAВРШНИ ЧИН ПРЕВАРЕ: Из Удружeњa зa зaштиту жирaнaтa БиХ упoзoрaвajу на незаконите судске пресуде

Foto Vid Blagojević

Trenutno je u sudskim fiokama u BiH zarobljeno oko 9.000 žiranata, ne računajući i presude koje su prethodno izrečene samo na osnovu nezakonitih menica.

Zbog nezakonitih presuda, kako tvrde, najmanje 40 žiranata je umrlo od stresa ili izvršilo samoubistvo, što se skriva od javnosti, upozoravaju iz Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

- Najklasičniji vid prevare se desio u propaloj Balkan investment banci, gde su bankari tzv. "cepanim ugovorima" žirantima onemogućili uvid u ugovor korisnika kredita, čime je stvorena mogućnost odvojenih tužbi prema korisnicima kredita od tužbi žiranata. U toj banci nađeno je oko 2.500 nenaplaćenih kredita, datih fizičkim i pravnim licima bez pokrića, od kojih su većina bila na biroima za nezaposlene ili u bankrotu - upozorava Mika Nikić, član UO Udruženja za zaštitu žiranata u BiH.

ODMAH DA TUŽE SUDIJU!

IZ Udruženja za zaštitu žiranata BiH upućuju žirantima apel da odmah tuže sudiju koji je na osnovu nezakonitih dokumenata presudio da oni vraćaju tuđe kredite, da traže ponavljanje parničnog postupka i izuzeće sudije koji ih je ranije osudio.

Krediti se odobravaju na osnovu dva bankarska propisa - Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom i Odluke o minimalnim standardima za dokumentovanje kreditnih aktivnosti banaka.

UPOZORENjE Sa sastanka članova Udruženja, Foto Vid Blagojević

- Banka je bila dužna da obezbedi da svi odobreni krediti budu potpuno i ispravno dokumentovani u skladu sa tim odlukama. Na osnovu toga svaki kredit treba u dosijeu da ima najmanje 10 dokumenata, među kojim je jedan od glavnih potvrda o zaposlenju tražioca kredita i njegovi godišnji prihodi. Prevareni se susreću sa tom činjenicom da su kredite dizali ljudi koji nisu zaposleni, a sudovi preko toga prelaze i osuđuju žirante - kaže Joco Cvjetković, predsednik Udruženja žiranta BiH.

Za 10 godina više od 80.000 žiranata je prevareno, a većina njih je osuđena da vraća kredite za prevarante i mafijaše, zahvaljujući neodgovornim sudovima i bankama.

- Kredit se ne daje na osnovu ugovora o jemstvu, niti se presuda sme izricati na osnovi Zakona o obligacionim odnosima - prvo je upozorenje koje žirant treba da zna. Dalje, kredit se ne daje na osnovu menice, niti se presuda sme izricati po Zakonu o menici, drugo je upozorenje žirantima. Zatim, veoma je važno da žirant zna da je članom 62.

Zakona o zaštiti potrošača BiH zabranjena upotreba menice i čekova prilikom uzimanja potrošačkog kredita - upozorava Mika Nikić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!