RADOST ZA NAJMLAĐE: Savindan u bogomoljama Jadra, Podrinja, Rađevine i Azbukovice

V.Mitrić

27. 01. 2021. u 16:26

SAVINDAN je, u bogosluženja, ali i prigodne programe, pre svega recitacije đaka Svetom Savi u čast, obeležen u hramovima SPC u lozničkom i malozvorničkom kraju.

РАДОСТ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Савиндан у богомољама Јадра, Подриња, Рађевине и Азбуковице

Foto: V.Mitrić

U hramu u Malom Zvorniku, na granici Srbije sa RS i BiH, posle bogosluženja, mališani iz ovog grada i okoline pevali su i recitovali pesmice posvećene našem prvom učitelju i arhiepiskopu.Među njima bio je i Matija Subotić iz Runjana, učenik OŠ „Dostijet Obradović“ u Klupcima, koji, već nekoliko godina, dolazi, na ovaj dan, u ovu svetinju, čiji starešina prota Mileta Tovarević slovi za čoveka, koji mališane često obraduje, na razne, načine a posebni su darovi za Savindan.

Pored bogosluženja i programa, mnogi mali Lozničani su darovani božićnim paketićima od prote Milana Aleksića, starešine novolozničke Crkvene opštine. Mališani Petar i Ivan, iz Lozničkog Polja, na slici, nisu krili svoju radost, pošto je prota darovao i njih i njihovu sestricu Ivanu.

Akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković je, u svoje i ime SKANU, čestitao praznik i 86 rođendan episkopu Lavrentiju, kako je rekao, „najvećem čedu koje je majka Svetosavka iznedrila u Rađevini“.

-Nije čudo što je vladika rođen na Savindan, jer, osim što se, kroz život, pokazao kao veliki prosvetitelj, učitelj, duhovnik, arhijerej, iskazivao ie iskazuje veliku pažnju, počast i brigu za najmlađe naraštaje – kaže Mirković. -Nije ni čudo što se ovako lepo svetkuje Savindan u eparhiji vladike Lavrentija, a ljubav prema našoj veri, našim svetiteljima i svim mudrim glavama našeg kraja ulivao je našoj dijaspori više od dve decenije, kada ke bio nadležan za skoro čitavu Evropu, Australiju i Novi Zeland.Neka nam bude živ i zdrav na mnoga leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna