BAKIR ŽIVI ZA RATNE SUKOBE: Oštre reakcije iz Republike Srpske na poslednje, preteće izjave lidera SDA

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 01. 2021. u 21:41

REČI Bakira Izetbegovića da Srbija i Hrvatska duguju BiH oko osam milijardi maraka i izvinjenje za ratne devedesete samo je nastavak ratne politike Stranke demokratske akcije i Alije Izetbegovića, a koju u miru sprovodi Bakir.

БАКИР ЖИВИ ЗА РАТНЕ СУКОБЕ: Оштре реакције из Републике Српске на последње, претеће изјаве лидера СДА

Foto SDA

Ovo je osnovna poruka iz Republike Srpske posle pretećih izjava lidera SDA izgovorenih u prvom danu Nove 2021. godine. Sagovornici "Novosti" slažu se u oceni da Bakir Izetbegović ne želi regionalnu saradnju i napredak, već konstantno vraćanje u prošlost i pominjanje rata, kao i isticanje da su samo Bošnjaci žrtve, dok srpske i hrvatske uopšte ne spominje.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i portparol SNSD, kaže da su poslednje izjave Bakira Izetbegovića još jedan dokaz da "oni koji su započeli rat nikada nisu prihvatili mir".

- Bakir Izetbegović, SDA i bošnjačko Sarajevo nikako ne mogu da izađu iz matrice rata. Takva politika iz Sarajeva je neprihvatljiva za Republiku Srpsku, ali i ceo region - rekao nam je Kovačević.

Kako je istakao, BiH su potrebni mir, regionalna saradnja i partnerski odnos sa Srbijom i Hrvatskom, kao i drugim zemljama regiona.

- Investicije, ekonomija, nova radna mesta, to je politika za koju se zalaže Republika Srpska, a ne politika sukoba i vređanja, kako često možemo čuti iz bošnjačkog političkog korpusa na čelu sa Izetbegovićem - kaže Kovačević.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH i predsednik Ujedinjene Srpske, ukazuje da Bakir Izetbegović najpre treba da se pomiri sam sa sobom, pa onda da se obraća regionu.

- Bez međusobne saradnje i uvažavanja u regionu, ali i u samoj BiH, nikada nećemo živeti mirno i napredovati - navodi Stevandić.

On ističe da je Bakir Izetbegović taj koji stalno pokušava napraviti zategnute odnose sa Srbijom i Hrvatskom.

- Očigledno da u Sarajevu uopšte i ne razmišljaju da se izvine Srbima za sve što su im uradili u ratu devedesetih, ali hajde, ako neće da se izvine Srbima, neka se bar ponašaju normalno i uvažavaju druge narode u BiH, kao i naše komšije Srbiju i Hrvatsku - ističe Stevandić.

Prema njegovim rečima, konstantno se iz Sarajeva veštački prave sukobi sa Srbijom, a sada, sve češće i sa Hrvatskom.

- Bakir Izetbegović i sarajevski bošnjački politički korpus zaboravljaju da se BiH nalazi između Srbije i Hrvatske i da su te dve zemlje garant Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Potpuno političko ludilo je izazivati svađu sa Srbijom i Hrvatskom. Po ponašanju, Izetbegović i ljudi oko njega su okrenuti sukobima, a ne saradnji. Bošnjački politički vrh na čelu sa Bakirom još uvek živi ratne devedesete - zaključio je Stevandić.

ŠMIT MU PRIHVATLjIV

U RAZGOVORU za portal klih.ba Izetbegović je poručio i da je BiH potreban samo aktivan visoki predstavnik, kometarišući najave odlaska Valentina Incka iz BiH.

- Gospodin Kristijan Šmit bi, verujem, bio dobar potez. Bilo ko, ko dolazi iz Nemačke, prijatelj je ove zemlje - poručio je Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći