SRPSKA OD SRBIJE DOBILA VIŠE NEGO OD BiH: Dodik i Brnabić potpisali izjavu o realizaciji novog projekta

S.M.

13. 11. 2020. u 17:55

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska više dobila od Srbije samo u posljednjih nekoliko godina intenzivne saradnje, nego od BiH za svih 25 godina.

СРПСКА ОД СРБИЈЕ ДОБИЛА ВИШЕ НЕГО ОД БиХ: Додик и Брнабић потписали изјаву о реализацији новог пројекта

Foto: Vlada RS

Nakon potpisivanja zajedničke izjave o realizaciji projekta HES "Gornja Drina" u Banjaluci, projekta Srbije i Srpske vrednog 520 miliona evra, Dodik je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Ani Brnabić, koji su, kako je naveo, saradnju sa Srpskom stavili u svoje prioritete.

Dodik je podsetio da Srpska i Srbija zajedno obeležavaju šest bitnih datuma iz prošlosti i to bez oklevanja i bez slušanja onih koji bi to da zabrane.

Foto: Vlada RS

-Utemeljili smo i zajednički praznik koji će se obeležavati u septembru, a to je praznik Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovo što smo do sada uradili veoma je impozantno. U svim gradovima i opštinama u Srpskoj Srbija je izgradila ili gradi nešto od značaja za tu lokalnu zajednicu, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim rečima, Srpska i Srbija su sada u fazi koja menja mnogo toga na ovim prostorima.

-Komunikacijski kanali sa Srbijom su bili veoma zapušteni i to nije bilo slučajno. Namerno se pokušavalo razjediniti jedan narod na način da se ne grade mostovi, putevi, željeznice i aerodrom, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da Srpska i Srbija imaju puno pravo da to promene.

-Mi Srbi koji ovde živimo znamo da na žalost onih sa kojima dijelimo ovaj prostor misle da je sav njihov uspeh neuspeh Srbije ili krah Republike Srpske. Ali, mi ovde ne želimo nikome ništa da učinimo nažao i sve projekte koje radimo koristiće i svi drugi, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je takav projekat i izgradnja auto-puta od Rače prema Banjaluci, te istakao da je Srbija preuzela na sebe da finansira most koji je zajednička dodirna tačka na Savi u Rači, a koji je ogromna investicija.

-Svi moraju da znaju da je ovo plodotvorna saradnja koju ćemo i dalje jačati. Radujemo se svakom uspjehu Srbije. Radujemo se priznanju evropskih institucija, pa i Svetske banke, da je Srbija na dobrom putu ekonomskog jačanja i razvoja, te da je Srbija imala najbolje upravljanje krizom u regionu i celoj Evropi, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da Srbi u Srpskoj svaki uspeh Srbije dočekuju kao i građani Srbije.Dodik je poručio da će Srpska i Srbija ostati posvećene da zajednički rade u oblastima zdravstva, te zahvalio za svu pruženu pomoć tokom pandemije.

-Zahvalan sam i zato što naši građani imaju isti tretman u Srbiji kao i građani Srbije u oblasti školstva i zdravstva, a ranije smo zdravstvene usluge plaćali četiri puta više nego građani Srbije", podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je rekao da su ovo najbolje godine saradnje Srbije i Republike Srpske.

-Mi ovde osećamo posebnu pripadnost, volimo da pripadamo jednom prostoru, jednom obilježju. Više se osećamo da pripadamo Srbiji nego nekim drugim državnim oblicima ovde, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je osećaj, koji ne poznaju moranje.

-Znamo šta je moranje, ali naše srce, sve naše želje, očekivanja i nade su tamo gđe je srce srpske države, a to je Srbija, poručio je Dodik.

Dodik je zahvalio Brnabićevoj što je u nemogućim vremenskim uslovima stigla u Republiku Srpsku.

-Nastavljamo da gradimo. Tu su auto-put, Buk Bijela, aerodrom u Trebinju.Nastavićemo da tragamo i za novim projektima. Pravićemo novu elektranu na gas i ovde će biti mnogo stvari od javnog interesa u zajedničkom vlasništvu Srpske i Srbije, naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!