DONETA PRESUDA: Čobanu 16 godina zatvora za ubistvo gazde

O. MATAVULj

13. 11. 2020. u 14:26

OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je čobana Uroša Šuviru (38) iz Broda na 16 godina zatvora zbog ubistva svog gazde Zdravka Bosančića (87), kojeg je pepeljarom izudarao po glavi i telu.

ДОНЕТА ПРЕСУДА: Чобану 16 година затвора за убиство газде

Foto D. Pozderović

Zločin se dogodio 26. januara ove godine u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Kritične noći Šuvira je bio pod dejstvom alkohola i nakon kraćeg verbalnog sukoba nasrnuo je na starca, čija mu je porodica obezbedila smeštaj i platu za čuvanje stoke.

-  U nameri da ga liši života Bosančiću je zadao više udaraca šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i telu. Pepeljarom ga je udario najmanje šest puta u glavu nanevši mu višestruke povrede i prelome. Polomio mu je gornju vilicu, nos, rebra od petog do devetog, te ga i šakama stezao oko vrata. Usled toga došlo je do obimnog krvarenja u mozgu od kojeg je Zdravko preminuo oko 22 sata - navodi se u presudi.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić je rekao da na strani optuženog sud nije pronašao ni jednu olakšavajuću okolnost. Otežavajuće okolnosti su to što je i ranije osuđivan za ubistvo, što je pokušao da prikrije zločin tako što je obrisao krv u kući, presvukao košulju žrtvi i sve pokušao da prikaže kao da je starac umro od srčanog udara. Takođe i to što nije imao nikakav razlog da ubije Bosančića, koji mu je obezbjedio posao i krov nad glavom. Međutim, i pored toga Šuviri je izrečena kazna ispod zakonskog maksimuma, jer je za ubistvo predviđena kazna od pet do 20 godina zatvora.

Podsjetimo svjedočeći u svoju korist Šuvira je rekao da se kaje zbog zločina, te da mu je žao Bosančića koji mu je bio "kao otac". Pojasnio je da je bio pijan, te da u takvom stanju greši. Tvrdio je da se zbog alkohola ne seća svih detalja, ali je priznao da je starca udarao po rebrima i glavi. Priznao je i da je obrisao Bosančićevu krv u kući, te da se presvukao i preobuo. Telo je prebacio na krevet, a žrtvinom sinu Ranku je javio da mu je otac umro od srca. Tokom svedočenja optuženi se u sudnici izvinuo ožalošćenoj porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a