BAŠ "EVO ČOVEKA": Ugljevik se kroz knjigu dr LJubomira Rankovića seća omiljenog patrijarha Pavla

V. M.

12. 11. 2020. u 10:56

U SUSRET godišnjici smrti blaženopočivšeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla (Stojčević) lepšpeg i bogougodnije duhovne radosti nema od one što je, upravo, izašla sjajna knjiga "Evo čoveka", protođakona dr Ljubomira Rankovića, u izdanju Kompanije "Novosti" i šabačkog "Glasa Crkve", rekao je, u Ugljeviku, govoreći u susret godišnjici upokojenja omiljenog poglavara SPC, načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić.

БАШ ЕВО ЧОВЕКА: Угљевик се кроз књигу др Љубомира Ранковића сећа омиљеног патријарха Павла

Foto: V. Mitrić

Perić je, inače zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko- tuzlanske, u drugom mandatu.

Perić je rekao da je "ova knjiga veliki dar verujućim ljudima, ali i svim drugim poštovaocima imena i dela milog nam prvojerarha SPC, čiji su prvi primerci, u ovom delu RS, već razgrabljeni".

Perić je pročitao šta je o knjizi rekao sjajni srpskih spisatelj iz Šapca, inače dete sa Kozare, jedan od najčuvenijih đaka Banjalučke gimnazije, ali i vrlih studenata Filozofskog i Poljoprivrednog fakulteta, koje je završio.

- Evo jedne sjajne studije o srpskom patrijarhu Pavlu od meritornog autora dr Ljubomira Rankovića, protođakona, doktora nauka, pravoslavnog teologa, filozofa, erudite i jedne od najmudrijih glava naše Crkve.

Ovde se našao tropar prema svecu, jer je dr Ranković možda, jedina osoba koja je mogla napisati ovo sjajno delo. Samo je on, napisavši bezbroj knjiga o velikanima pravoslavlja, mogao biti autor ove biografije o našem patrijarhu, "o živom svecu koji hoda po zemlji".

Nije bilo lako napisati ovu knjigu o čoveku, koji je svojom duhovnošću, ljudskom veličinom i hrišćanskom kredibilnošću obeležio jedno vreme. Kad su se smenjivali vekovi i milenijumi, episkop Pavle izabran je da sedne na tron Svetog Save, da bude dobri pastir Srbima, tada prokaženom i oklevetanom narodu od strane svetskih moćnika i nepravednog sveta.

On je svojom apostolskom skromnošću i lucidnošću naš crkveni brod sproveo kroz tesnace, tražeći da ga ukotvi u neku mirnu luku. Svojim ponašanjem dao je primer svim vernicima kako treba živeti život, Božji dar; kako je briga za dušu važna kao i briga o telu. Njegova skromnost je legendarna, nadnaravna, svetačka. Gotovo ceo život, i kad to nije morao, išao je peške, pazio je da nikom ne stane na senku, dobrotu je smatrao vrhovnim načelom, Isusovom etikom, koje se pridržavao u svim prilikama. Heroizam života tražio je u podvigu i molitvama.

Patrijarh Pavle postrigao se u tridesetim godinama. U svom svetovnom životu studirao je dva fakulteta – teološki i medicinski. Imao je ideju i želju da ljudima bude lekar i za dušu i za telo. Pored toga nastojao je da se što više obrazuje, što se da zaključiti iz njegovih brojnih knjiga, koje je napisao. Njegovi tekstovi su cizelirani do kraja, svaka reč je na svom mestu, kao cigle u građevini, kao brojanice, čiji je svaki talisman važan. Njegove rasprave o Isusu i Bogu, čist proizvod njegovog duhovnog sozercanja i rasuđivanja na duboke hrišćanske teme.

Foto: V. Mitrić

 

Pavlov biograf dr Ranković video je našeg patrijarha u celosti, duhovno i svetovno, sa maestralnim uvodom u njegov život od rođenja, pa do smrti. Patrijarh pavle beše uistinu "jagnje Božje" kroz ceo život, kaže na kraju dr Ljubomir Ranković.

Ovo esejističko delo, sjajne erudicije, kazano u maniru biografija o velikim ljudima, primenjeno je našem vremenu i našem čitaocu, kao i ličnosti o kojoj govori. Sve je ovde upakovano po meri jednog psalma o patrijarhu Pavlu, odnosno Gojku Stojčeviću.

Stil dr Rankovića je jasan, precizan, Volterovske konotacije, prilagoćen temi i ideji i njihovoj elaboraciji, što govori o umeću i iskustvu dr Ljubomira Rankovića.

Ugljevik sprema veliku promociju ove knjige čim se za to steknu uslovi.U znak sećanja na omiljenog patrijarha u ovom gradu je, pored ostalog, u Centru za kulturu bila organizovana izložba o mnjegovom životu i radu na kojoj je govorio, pored ostalih, dr Ljubomir Ranković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)