RADOM SU SVE POSTIGLI: Srpska kraljevska akademija odlučila da odlikuje načelnika Ugljevika Vasilija Perića

Vladimir Mitrić

08. 11. 2020. u 09:25

NAČELNIK opštine Ugljevik Vasilije Perić će biti nagrađen Ordenom "Sveti knez", jednim od najviših priznanja koje dodeljuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika.

РАДОМ СУ СВЕ ПОСТИГЛИ: Српска краљевска академија одлучила да одликује начелника Угљевика Василија Перића

Foto: V.Mitrić

- Opština Ugljevik je, ne samo po prosečnoj zaradi od 1200 KM (više od 600 evra), već i po privrednoj, poljoprivrednoj proizvodnji, u odnosu na broj stanovnika (oko 17 000), kulturnim sadržajima, valjanoj socijalnoj politici, izgrađenoj infrastrukturi, ulaganjima u prosvetu, zdravstvo, za podršku đacima i studentima, brigu o borcima minulog rata i najstarijim sugrađanima, među najrazvijenijim ne samo na levoj obali Drine, u Republici Srpskoj i BiH - stoji, pored ostalog, u obrazloženju za dodelu ordena.

Tako je, navode dalje iz SKANU,“ već godina, a na povoljne privredne prilike, pored Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“, koja daje trećinu struje u sistem EP RS i ogromne količine uglja za kupce u RS i van nje, doprinosi preduzimljivi ljudi iz oblasti građevinarstva, metalne i drve industrije, uglavnom oni koji su pekli zanat u inostranstvu, pa sada biznis razvijaju u rodnom kraju“.

Foto: V. Mitrić

Ovdašnja sela, zaista, puna su raznoraznih pogona od mini sušara, mini hladnjača do destilerija, kao i uređenih „pod konac“ voćnjaka svake vrste.Posebno neguju šljivu, čija sorta „Čačanka“ u podmajevičkom kraju rađa pre nego u Šumadiji. Tu su obori puni krupne i sitne stoke, živinarnici, torovi, obori…

- Novi Ugljevik je nastao pre tri i po decenije, jer je Stari Ugljevik pretvoren u rudarski kop, pa smo, od početka, gradili ga urabano, po najvišim svetskim i evropskim aršinima, ali i davali sjaj i lepotu uređenjem baš svakog kutka – kaže Vasilije Perić, diplomirani emkonomista, koji je skoro dve decenije na čelu ove lokalne samouprave. Nema središta ni bilo kod sela, ali i važnijih seoskih puteva da nisu asfaltirani.Uradili smo vodu u svim delovima opštine, potpuno smo, prvi u RS, rešili stambena pitanja porodica poginulih boraca minulog rata, o čijim saborcima neprestano brinemo, kao i njihovim porodicama.Imamo više od 200 stipendista, među đacima i studentima.Podstičemo novčano svako novo grlo stoke, svaku novu zasađenu voćku, kao i nove površine pod ratarskim kulturama.Ljudima koji nabavljaju opremu za pogone, koji donose povećanje radnih mesta dajemo bespovratna sredstva.Obnavljamo i dižemo nove kuće za socijalno ugrožene, a samo u poslednjih nekoliko godina, uz našu podršku, valjan krov nad glavom dobilo je skoro 100 porodica.

Sadašnji mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević), kad je prvi put došao u Ugljevik, kao novi episkop zvorničko- tuzlanski, primetio je: -Ovde je sve na svom mestu, uredno, lepo, ukusno, spoj savremenog doba i naše prošlosti.Ovde je, čini mi se, sve tako „kao da nije kod nas“.

Parkovi su, kao u najrazvijenim svetskim gradovima, svaka fasada je uređena, bojama koje se uklapaju u ambijent podmajevičkog kraja. Tamo gde su stanari bili neažurni, intervenisala je vlast, pa je, zaista, sve na svom mestu.Lepa šetališta, drvoredi, savremeni bazeni, prvi stadion u BiH po standardima UEFA, uredne i opremljene škole, podjednako u selima i gradu, pravoslavni hramovi u skoro svakom selu, vrtići skoro čarobno uređeni i zdanje Centra za kulturu „Filip Višnjić“, urađen kao replika nekadašnje uprave obdašnjeg rudnika, samo su deo onoga što čini moderni Ugljevik i okolinu.

Centar za kulturu, koji postoji punu deceniju, godišnje organizuje više od 300 raznih kulturnih sadržaja od književnih, pesničkih, likovnih, pozorišnih, muzičkih i folklornih svetkovina.Grad je domaćin mešunarodnim festivalima folklora i harmonike, koji su među najprestižnijim u Evropi i svetu.Grad ima Školu glume, jako uspešno KUD „Rudar“, pozorište za decu i odrasle, a Ugljevičani su, preko svog društva „Rudar“ među najvećim darodavcima krvi u Srbiji i Republici Srpskoj.

Svojevremeno je odbornica u lokalnom parlamentu u Bijeljini, na sednici lokalnog parlamenta, hvalila rad ugljevičkog Centra za kulturu, „koji je primer većim seredinama kako rade oni u manjim, gde živi i po sedam ili osam stanovnika više“.

- Nema značajnijeg imena iz sveta kulture na levoj i desnoj obali Drine, koje nije nastupalo kod nas, što motiviše naše ljude, posebno decu i mlade za interesovanjem za kulturu – kaže Predrag Peđa Vujević, direktor te ustanove od njenog osnivanja. -Kad smo već dobili lep, moderan i funkcionalam prostor, kao i veliku pomoć i podršku lokalne vlasti, red je da opravdamo poverenje, pa smo srećni kad kažu da je naša ustanova, u istinskom smislu, „Ugljevički hram kulture“.Svako od nas doprinosi očuvanju naše kulturne baštine.Imamo i stalnu postavku, koja svedoči i dugoj istoriji našeg grada i kraja.Moramo i da opravdamo poverenje što nosimo ime Filipa Višnjića, našeg slavnog narodnog pesnika i guslara, davno nazvanog „srpski Homer“, koji je rođen u obližnjoj Gornjoj Trnovi.

Lokalna vlast je spremila sve da uradi Spomen kuću Filipu Višnjiću u njegovom rodnom selu, poput one u Tršiću, kod Loznice, posvećenje njegovom saradniku i prijatelju Vuku Stefanoviću Karadžiću, ocu naše pismenosti i kulture.Očekuje se da zdanje bude urađeno i opremljeno već u ovoj godini.

Foto: V. Mitrić

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je i potpredsednik Uporavnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske, kaže da da krajn ima odličan Dom zdravlja, vredne sve ustanove od vrtića i škola do biblioteke, JP „Komrad“ i agilne i savremene administracije koja nema skoro koje priznanje nije dobila za efikasan, odgovoran, savestan i demokratski rad, od predstavnika domaćih i inostranih organizacija.Ugljevik je posebno cenjen što se za najveći deo ulaganja pitaju meštani i sugrađani, oni koji, kako kaže Perić, „koji najbolje znaju šta je najvažnije za njihov grad i kraj“

- Do kraja ove godine ćemo za kapitalna izdvajanja da damo 5,1 milion konvertibilnih maraka – kaže načelnik Perić . -Samo za puteve ćemo da damo oko dva miliona KM, gradimo dečja igrališta , dečji park u gradu, rekonstruisali smo već parkinge i ulice, jer uvek moraju da blistaju, izgradićemo nova školska zdanja, a postojeća preurediti ...Naravno, budžet će da ima, kao i obično, socijalni i razvojni karakter.Borimo se da sačuvamo stanovništvo kod kuće i u tome, bar zasad, uspevamo.Porodicama koje imamu troje ili više dece daćemo besplatna boravak u vrtiću.Za svako prvovorođeno dete dajemo 400 KM, kao i besplatne posete patronažne sestre.Mladim bračnim parovima ćemo stimulisati kamatu za kupovinu prvog kućnog doma.

Orden načelniku Periću Srpske raljevska kademije naučnika i umetnika biće uručen u sredu u Ugljeviku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu