STRANI ADVOKATI SE BAVE TRGOVSKOM GOROM: Vlast u BiH preduzela korake da se ne izgradi nuklearno odlagalište

Невена Бунић
Nevena Bunić

07. 02. 2024. u 05:00

VLAST u BiH konačno je zasukala rukave i shvatila kakve posledice bi moglo izazvati građenje odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice sa Hrvatskom. Preduzeti su novi koraci u odbrani stava da se na lokaciji Trgovske gore, odnosno Čerkezovcu, ne izgradi odlagalište opasnih materija iz Nuklearne elektrane (NE) Krško i Hrvatske.

СТРАНИ АДВОКАТИ СЕ БАВЕ ТРГОВСКОМ ГОРОМ: Власт у БиХ предузела коракe да се не изгради нуклеарно одлагалиште

Foto: Printskrin/Jutjub/AlDžazira

Na sednici Saveta ministara odlučeno je da će BiH angažovati međunarodnu pravnu kuću koja se baviti pitanjem Trgovske gore. Takođe, proširiće se i ekspertski tim za praćenje aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na spornoj lokaciji.

Na sednici su imenovani predstavnici entitetskih hidrometeoroloških zavoda, sačinjeni od stručnjaka za geologiju i agropedologiju i predstavnici Agencije za vodno područje reke Save.

Hrvatska, na čijoj lokaciji se nalazi pomenuto mesto, preuzela je niz koraka kako bi se izgradilo odlagalište na osnovu sporazuma sa Slovenijom.

Iako je premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno izjavio da je izgradnja odlagališta prolongirana do 2028, predstavnici vlasti u BiH nisu ubeđeni u tu priču.

- BiH neće biti naivna što se tiča najave da će Hrvatska obustaviti aktivnosti na Trgovskoj gori do 2028. godine, jer postoje suprotne informacije od onih koje zvanično dolaze iz Hrvatske - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Ugroženo 250.000 ljudi

TRGOVSKA gora se nalazi u osetljivom tektonskom području, sklonom zemljotresima. Ukoliko bi Hrvatska skladištila nuklearni otpad u Trgovskoj gori, bilo bi ugroženo 250.000 stanovnika u 15 opština u BiH, koji žive u slivu reke Une. Bilo bi ugroženo i vodosnadbevanje stanovnika Novog Grada, jer se u blizini nalaze rezervoari sa vodom. I reka Sava mogla bi biti kontaminirana, upozoravaju stručnjaci.

.

Stručnjaci iz RS i FBiH, uključeni su u pravni i ekspertski tim, jer bi izgradnja odlagališta ugrozila oba entiteta. Pitanje Trgovske gore je pitanje svih pitanja u BiH, kaže za "Novosti" član pravnog tima Vitomir Popović.

- Anagažovanje međunarodne pravne kuće je neophodno, i vlasti ne smeju da "žale pare" kada je odbrana našeg stava u pitanju, jer bi posledice mogle biti strašne za ceo region - smatra Popović.

Pojasnio je da su i Hrvatska i BiH deo ESPO konvencije, ali da nisu potpisale onaj deo protokola koji se odnosi na arbitražno rešavanje sporova.

- To je problem za BiH, jer se time onemogućava rešavanje pred međunarodnim sudom. Verovatno će ta strana angažovana advokatska kancelarija morati da traži druga rešenja. Postoje razne metode. Jedna je da se mirnim putem reši spor i da Hrvatska odustane od te namere. I stanovnici Novog Grada mogli bi tužiti Hrvatsku u Strazburu, jer bi im izgradnjom bio ugrožen opstanak, od poljoprivrednika do raznih preduzetnika, a desio bi se pad vrednosti nekretnina - istakao je Popović.

Trgovska gora se nalazi u blizini hrvatske opštine Dvor, ali i Petrinje, Gline, gde živi dosta Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave