NEKADAŠNJI BORAC VRS I ČEDO KOJI ZASMEJAVA REGION: Aleksandar Stojković Piksi ispričao koliko mu znači Dan Republike

N. LAZUKIĆ

09. 01. 2024. u 14:59

GLUMAC Aleksandar Stojković "Piksi" prepoznatiljvo je lice humoristične serije "Dobro jutro, komšija".

НЕКАДАШЊИ БОРАЦ ВРС И ЧЕДО КОЈИ ЗАСМЕЈАВА РЕГИОН: Александар Стојковић Пикси испричао колико му значи Дан Републике

Foto: T. Galić Zetović

Zapažen je bio i u filmovima Heroji Halijarda i Neprijatelj, a pokazao je umeće i u pozorištima. Posao ga često tera da šoferira između Srbije, Republike Srpske i Slovenije, a nije ga zaobišao ni ratni vihor devedesetih kada je izbegao iz rodnog Sanskog Mosta i uzeo pušku u ruke kako bi se borio za Republiku Srpsku. 

Proslava 9. januara mu višestruko znači kao nekadašnjem borcu, ali i proslava božićnih praznika koje ga vezuju za deda, rodnu grudu i drage običaje uranka. 

 - Znači mi imamo našu vlast, pa čak i kad se naljutim na nju. Video sam kako žive Srbi na Kosmetu koji nemaju svoju vlast, a ne bi nikome bilo dobro da vlada onaj ko ne misli dobro. Istorijski značaj nosi 9. januar za sve nas, mada mišljenja sam da se Srpstvo ne brani preko tastature već na pametnije načine. Treba koračati u budućnost i prepustiti mladima obeležavanje koji treba da sačuvaju mir i sarađuju sa svim kolegama uz dužno poštovanje - rekao je Stojković za "Novosti". 

Kaže da je kao glumac zanatski dio naučio od svojih profesora, s verom u Boga, ali da mu je najteže bilo prihvatiti da se ne ulaže mnogo u kulturu za razliku od zemalja regije.

 - U Srbiji se mnogo snima, pa smo i mi iz Republike Srpske često angažovani. Film je moćan medij, sećam se da sam mnogo puta gledao „Sutjesku“ sa dedom kada je na svako „hura“ vojnika lio suze. Dok sam bio dečak nestrpljivo sam čekao i kada će deda da pukne dva-tri puta iz lovačke puške na Božić - s osmehom je podelio anegdote poznati glumac. 

Najveću popularnost je stekao ulogom Čede koji redovno zasmejava publiku svojim šaljivim dosetkama i mucavim govorom. Ne krije da mu se desila jedna neobična situacija tokom boravka u Sloveniji. 

 - Moja prepoznatljivost zbog uloge Čede je mač sa dve oštrice. Desilo mi se da publika dobaci "dobro jutro, komšija" iako ja možda u tom trenutku igram u nekom ozbiljnom dramskom komadu. Neke projekte sam i gubio zbog toga što su me okarakterisali kao "klovna", a neke uloge sam uspeo i dobiti baš zbog te prepoznatljivosti - priznao je Stojković. 

Nakon praznika, publika će ga ponovo gledati u predstavi "Romeo i Julija" i seriji "Na rubu pameti", a angažovan je i na novim projektima u Beogradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije